Kultur

Barnetimen for de eldste

– Barn hører ikke på radio lenger, sier leder for barnehørespillene i NRK, Guri Skeie. Nå satser kanalen på nett for å nå barna.

Grete Finset (80) er blant Barnetimens trofaste lyttere. Odd Smith (86) følger også med. TOR G. STENERSEN

 • Kristin Norli

Over 330.000 følger Lørdagsbarnetimen på radio hver lørdag, men de som hører på det populære barneprogrammet er slett ikke de man skulle tro:

Hele 80 prosent av lytterne er nemlig 45 år eller eldre, og halvparten er over 60 år. Blant barn i ti— til tolvårsalderen, som er målgruppen til programmet, er oppslutningen derimot minimal.

Husker Lauritz.

Grete Finset (80) er fem år yngre enn Lørdagsbarnetimen, som hadde sendestart i 1924. Hun har fulgt programmet helt siden hun var barn, og husker best Onkel Lauritz som var programleder fra 1946.

–Jeg hører fortsatt på Lørdagsbarnetimen, selv om det er blitt mer hyperaktivt siden jeg var ung, forteller Grete Finset. Om barnebarna og oldebarna hører på programmet, vet hun ikke. Derimot husker hun godt hvordan eldstesønnen, som nå er 58, så frem til hver eneste lørdag: en bitteliten Solo og én Riegel-sjokolade. Også lørdagsbarnetimen.

Velger nett og TV.

–Problemet er at barn ikke hører på radio lenger, sier Guri Skeie, leder for barnehørespillene i NRK. Lørdagsbarnetimen klarer ikke å konkurrere med internett, spill og TV, som er underholdningstilbud som er tilgjengelige når barna selv ønsker det, resonnerer Skeie.

Nå vil NRK få norske barn til å gjenoppdage hørespillenes fortellerunivers. Men i konkurranse med stadig flere underholdningstilbud rettet mot barn, må det gjøres på barnas premisser. Fast sendetid kun én dag i uken er på mange måter utdatert, mener Guri Skeie.

Satser på nettet.

En komplett pakke med hørespill på radio kombinert med dataspill og quiz i nettuniverset Magiens Arv, er NRKs løsning på problemet.

Magiens Arv har Skeie utviklet i samarbeid med fantasy-forfatter A.R. Yngve. Yngve har tidligere jobbet som spilldesigner og spilltester hos dataspillprodusenten Funcom.

Kjente skuespillere som Nils Ole Oftebro og Trond Brænne gir stemmer til skikkelsene i radioteaterstykket, og samtidig som hørespillet skal sendes i seks episoder på radio, åpner et magisk univers på nettet. Både produsent og forfatter håper at man gjennom å gjøre barna til deltakere vil klare å omvende flere barn til hørespillfans.

Nett-TV for barn.

NRKs TV-kanal for barn, NRK Super, har i lang tid hatt suksess med å involvere seerne sine på nettstedet nrksuper.no. Den sterkeste magneten er en serie blogger og videoinnlegg om tolvåringen Sara som flytter til Oslo etter foreldrenes skilsmisse. Suksessen er åpenbar: Nettdramaserien nådde nylig hele ti millioner avspillinger.

–Vi har i mange år forsøkt ulike måter for å nå barna på nettet, sier Hildri Gulliksen, redaksjonssjef i NRK Super. –Men vi er kanskje blant de første som har tenkt på nettet som hovedplattform for en dramaserie for barn, sier Gulliksen. Hun tror norske barn, og spesielt jenter, identifiserer seg lettere med Sara enn med andre heltinner som for eksempel Hanna Montana.

Videosnuttene og bloggen oppdateres daglig, og NRK får flere hundre kommentarer daglig på nettsiden.

–Det at barna får mulighet til å delta på denne måten, er helt klart en faktor bak suksessen, avslutter Gulliksen.

Krever oppfølger.

Skuespillerne i Magiens Arv har allerede krevd at det lages en oppfølger. Forfatter A.R. Yngve har begynt å fundere på hvordan historien fortsetter. Men før man kommer så langt, skal Magiens Arv altså testes på kresne barn som er vant til å underholdes.

–Vi vet jo at hvis vi ikke fanger barna i løpet av syv sekunder, så skifter de kanal, sier Skeie.

Magiens Arv har première på nett og NRK P1 23. mai.

Guri Skeie og forfatteren A. R. Yngve er sentrale i NRKs satsing for barn. ØRN E.BORGEN

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Mer enn noen gang lytter vi til lyden av livet. Og det vil få oss gjennom dette.

 2. A-MAGASINET

  Ylvis-brødrene ser hverandre nesten bare på jobb. - Vi har et profesjonelt brødreforhold.

 3. DEBATT

  Kort sagt, onsdag 6. februar

 4. A-MAGASINET

  Simon Malkenes: – Mine elever var forbilledlige. De var modige nok til å bruke ytringsfriheten.

 5. A-MAGASINET

  Familien Simson bor i et av verdens mest digitale land. De har ikke skrevet under papirer fysisk på flere år.

 6. FOTBALL

  Bafanablogg