Kultur

Kanonpriser til Moland og Hennie

Hans Petter Moland vant Kanon-prisen for beste regi for sin "The Beautiful Country", men Aksel Hennie og hans "Uno" vant flest priser da den norske filmbransjen i går delte ut sine priser for fjorårets norske filmer.

  • Forf>
  • <forf>lars Ditlev Hansen<
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Det er av sine egne man skal ha det, og av og til kan kanskje også det smake godt. Store deler av den norske filmbransjen var i går kveld samlet til filmfest under filmfestivalen Kosmorama i Trondheim. For første gang skulle Kanon-priser skytes løs på den, den nye filmprisen der filmbransjen selv kårer sine vinnere, der regissørene kårer beste regissør, dramatikerne beste manusforfatter og skuespillerne beste skuespillere. Norsk film har fått sin fagpris.

Drama.

Hans Petter Moland fikk sin pris for beste regi etter innsatsen med sitt store norsk-amerikanske drama, "The Beautiful Country", som hadde sin verdenspremière under fjorårets Berlin-festival. "Uno" ble den store gjengangeren til de andre Kanon-prisene. Aksel Hennie tok to av prisene, både for beste manus og som beste hovedrolleinnehaver, sogar uansett kjønn. Dessuten sanket filmen for beste foto, birolle, og produksjon.

Hovedprisen.

Kosmorama, den nye internasjonale filmfestivalen i Trondheim, kåret også sine vinnere blant de 12 filmene som de siste dagene har vært presentert i festivalens hovedkonkurranse. Den mexicanske "Andejakt" av Fernando Eimbcke vant festivalens hovedpris på 75 000 kroner, som skal bidra til at filmen får norsk kinodistribusjon. Festivalens debutantpris gikk til den amerikanske "Thumbsucker", av Mike Mills.Kathrine Haugen vant festivalens pitchekonkurranse, der 17 manusforfattere og idémakere presenterte sine idéer til det som kan bli en ny norsk langfilm. Haugens idé bærer tittelen "Forandring fryder", en historie om en dame som med egenerfaring fra psykodramakurs motvillig må vende hjem til barndomsbygda for å overta farens bedrift, med en gjeng særdeles sære mannlig ansatte Over 160 ideer kom inn til konkurransen, og Haugen var 100 000 kroner fra Norsk filmfond til prosjektutvikling av idéen.

Aksel Hennie vant prisene for beste manus og beste hovedrolle, for &quot;Uno&quot;.