Dagligvare-krigen i «Mitt Oslo»: Pengene renner rett ut?

– Jeg driver landhandel, midt i drabantbyen, utbryter en av Rema-kjedens 670 kjøpmenn. Akkurat nå går flere av dem med tap. Hva kan veteran Kristian Hovelsrud si om sin hverdag?

Hver morgen sitter butikkeieren i kassen her på Oppsal. Så følger varepåfylling og administrasjon: – Ekte kjøpmannsånd handler om entusiasme, fastslår representanten for den omdiskuterte bransjen.

En av Norges første drabantbyer. Med en vel etablert butikk, som eies og drives av én mann. Ved siden av, uten forvarsel, sitter en kommunikasjonssjef, fra hovedkontoret. Intervjuobjektet forklarer:

– Rema er organisert annerledes enn de andre kjedene: Bak alle butikkene står selvstendige kjøpmenn. Avtalen med Rema er en såkalt franchise-kontrakt, et samarbeid mellom gjensidige parter. Nå har jeg jobbet i systemet i 27 år, og jeg trives virkelig godt. Alt blir personlig, og mye mer inspirerende, når man eier og driver virksomheten selv. I kassen gikk du forbi en kollega med 15 års erfaring her i butikken. Hun er på fornavn med kundene, hun introduserte meg for dem da jeg overtok for to år siden.

Les hele saken med abonnement