Kultur

Hege Storhaug om egen boksalgsuksess: Jeg traff tidsånden

Hege Storhaug knallharde islamkritikk har solgt rundt 20.000 eksemplarer. Her er hennes forklaring på salgsuksessen

HegeStorhaug2_doc6nnwcgez8fb1dn28d6xa-fZyFGJpy9v.jpg Foto: foto Kristin Svorte

  • Trygve Lundemo

– Islam er ingen vanlig religion. Muslimene anser Muhammed som et perfekt menneske, men han var en massedrapsmann, sier Hege Storhaug.

Det er noen uker før jul, hun står bak en av høstens boksuksesser og har det travelt, for hun skal snart i et debattmøte.

Da Adresseavisen spurte informasjonslederen i Human Rights Service om å snakke med henne om boken hennes og stemningsskiftet som de siste månedene ser ut til å ha skjedd i nordmenns syn på flyktningproblematikken, tok hun seg likevel tid til en samtale.

— Du skriver i boken at Europa ulmer og spør om vår tid er forbi. Mener du at den er det?

— Ja. Spørsmålstegnet kan i grunnen strykes. Vår tid er forbi i den forstand at ytringsfriheten allerede er svekket og likestillingen er på retur.

— Det er islamsk påvirkning som har svekket vestlige verdier slik at vår tid er forbi?

— Våre verdier er myke. Deres verdier er harde. Det er de harde verdiene som vinner. Jeg møtte en muslimsk gutt som er født i Norge. Han sa at «dere har en svak kultur. Vi står opp for vår kultur. Det gjør ikke dere».

Omtalt over 500 ganger

Vi sitter på Cosmopolite på Torshov i Oslo, en scene for flerkulturell musikk, der Hege Storhaug samme kveld skal i debatt om boken "Islam – den 11. landeplage", med Snorre Valen (SV) som en av motdebattantene.

Les mer fra debattmøtet her:

Les også

Skarpe fronter på debatt om Storhaugs islambok

Ved siden av seg skal hun ha Kjetil Rolness, sosiologen og debattanten som har vært en av hennes ivrigste støttespillere de siste månedene. Én muslim skal sitte i panelet, Linda Noor. Salen vil etter hvert bli full av hvite, middelaldrende menn.

Noen mener Hege Storhaug er blitt fortiet i høst. Boken hennes ble anmeldt i Klassekampen, Morgenbladet og flere steder, men ble forbigått i de aller største avisene, inntil Dagbladet ga henne terningkast fire 11. desember.

Tre dager senere ble hun grundig intervjuet i samme avis. Bergens Tidende har også anmeldt boken og beskrevet den som «et gammeltestamentlig oppgjør». I norske papiraviser er navnet hennes blitt nevnt over 500 ganger hittil i 2015.

Selger som hakka møkk

– Mener du selv at du er blitt fortiet?

— Jeg er skuffet over at boken min ikke er blitt anmeldt flere steder. Den er høstens boksensasjon.

I starten av november ble Hege Storhaug utestengt av Facebook. Les Joacim Lunds kommentar om hendelsen:

Les også

Hege Storhaug kan si hva hun vil

Storhaug forteller at hun begynte å skrive om formiddagen 7. januar i år, få timer før redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris ble angrepet av islamske terrorister. Da beskjeden om set som skjedd ei Paris kom, fikk hun sjokk:

— Etter hvert som flyktningene strømmet til Europa utover høsten, ble jeg mer og mer urolig, og jeg måtte utgi boken fort.

Mekka-islam og Medina-islam

Boken ble utgitt få dager før terrorangrepet i Paris 13. november. Til nå har den solgt rundt 20.000 eksemplarer, et høyt tall for ei sakprosabok som beskriver islams utvikling.

I boken innfører hun sin egen todeling av islam; Mekka-islam og Medina-islam. Den første retningen er den «snille» utgaven av islam, den moderate og liberale. Medina-islam mener hun derimot er fundamentalistisk og voldelig.

Storhaug har gitt de to retningene sine navn ut fra at Muhammed levde fredelig i Mekka, der han først spredte sitt religiøse budskap, inntil han måtte utvandre til Medina. Der utviklet han seg etter hennes mening til en voldelig despot.

«Slem» islam dominerer

Det er et sentralt poeng for Storhaug i boken at det er den «slemme» varianten av islam som dominerer, også blant muslimene som er kommet til Europa og Norge.

— Alle som har møtt moderate, liberale muslimer i Norge vil stusse over at du mener fundamentalismen står så sterkt her i landet?

— Alle forstår at det finnes hyggelige muslimer. Jeg har selv flere muslimske venner i Pakistan med liberale holdninger. Men de pleier ikke gå i moskeen. Og når de besøker meg i Norge, blir de overrasket over hvor strengt det islamske miljøet er. De muslimene folk har kontakt med i Norge, er dessuten integrert. Alle de andre vet de mindre om. Og vold og trusler har sin virkning. Før jeg utga boken, slettet jeg for sikkerhets skyld alle mine muslimske venner på Facebook, av hensyn til sikkerheten deres.

  • **Synsing om islam fører ingen steder, skriver Uzair Ahmed i sin kronikk: «
Les også

Ikke forklar all elendighet i verden med islam. Det holder ikke vann

»**

Jihadister i sine innerste sirkler

– Er du redd for at du er et terrormål?

— Jeg er ikke naiv, men jeg har ingen ekstra beskyttelse, så vidt jeg vet, sier Hege Storhaug og ser ut på politibilen som står parkert utenfor Cosmopolite. Debattmøtet blir strengt bevoktet av politi.

Storhaug begynte å interessere seg for islam allerede da hun kjempet mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap tidlig på 1990-tallet.

Nå sier hun at hvis noen kan peke ut én norsk moské som har snudd ryggen til sharia, må de si fra til henne. Selv har hun ikke funnet noen.

— Det er ikke nok å si at de tar avstand fra IS, så lenge man synes det er greit med selvmordsbombere i Israel. Det finnes moskeer i Norge som har jihadister i sine innerste sirkler. Men når de uttaler seg utad, bruker de plussord.

De risikerer trusler, hets og sosial utstøting. Fordi de ikke lenger tror på Gud:

Les også

Eksmuslimer i Norge forteller: Derfor bryter vi med islam

Yngleplass for terrorister?

— Du antyder i at moskeene fungerer som yngleplasser for terrorister?

— Moskeene er ofte mellomstasjoner der muslimske unge blir ideologisk radikalisert. Da blir de lette å plukke opp for jihadister og krefter som Profetens Ummah.

Syv spørsmål og svar om terrortrusselen i Europa:

Les også

Herfra kommer det flest fremmedkrigere

— Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har uttalt at radikaliseringen ikke skjer i moskeene og at det ikke er der rekrutteringen til ekstrem islam foregår?

— Det er et politisk utsagn fra PST. Hvis de hadde sagt at slikt foregår i moskeene, ville det blitt oppstyr.

Spillefilm som bevis

Flere anmeldere har ment at Hege Storhaugs bok har både sterke og svake sider. Noen har også påpekt det de mener er grove faktafeil.

— Å presentere en spillefilm om et gjengmiljø som dokumentasjon, er en tvilsom form for realitetsorientering, skrev Petter Kjørstad på nettstedet radikalportal.no mandag.

Kjørstad er oversetter og teknisk forfatter bosatt i Trondheim og publiserte en lang, kritisk gjennomgang av faktainnholdet i boken. Han påviser blant annet at Storhaug har brukt et videoklipp laget av en samfunnskritisk kunstgruppe som bevis på at politiet ikke har kontroll i de mest innvandrertette bydelene i Marseille.

Hege Storhaug svarer javel når vi spør henne om Kjørstads påpekning.

— Jeg har over 600 fotnoter i boken, så leserne kan sjekke selv, sier Storhaug. Hun mener at om denne videoen ikke dokumenterer fakta, er det likevel riktig at politiet ikke har kontroll over slike bydeler i Marseille.

— Jon Hustad var også kritisk til mange av dine fakta i et intervju i TV2?

— Han hadde ikke lest boken og la frem falske påstander. Hvis noen bør konfronteres med uetterrettelighet i disse spørsmålene, er det ikke meg, men politikerne og Statistisk sentralbyrå.

Journalist og forfatter Jon Hustad i debatt med Hege Storhaug i TV 2-programmet Underhuset har skapt debatt. Mandagskrev Jon Hustad et debattinnlegg i Aftenposten, og på tirsdag svarte Rolness — og fikk igjen

Les også

svar fra Hustad.

Her er redaktør i Minerva, Nils August Andresens analyse av debatten:

Les også

Hvis du er i en sekt, stiller du ikke spørsmål | Nils August Andresen

I november møttes Hege Storhaug og Aps Hadia Tajik i Aftenpostens tv-studio. Få med deg innslaget her:

Les mer om

  1. Trosfrihet
  2. Flyktninger
  3. Litteratur