Skandalefilm ikke godkjent for filmstøtte i Norge

HAUGESUND (Aftenposten.no): Skandalefilmen Wide Blue Yonder mangler formell godkjenning for å få etterhåndsstøtte fra Norsk Filminstitutt. Uten dette kan syv millioner kroner glippe.

Skuespillerne Kåre Conradi (f.v.), Hege Schøyen, Brian Cox og Ingrid Bolsø Berdal, som alle spiller i filmen Wide Blue Yonder, møtte pressen i Haugesund torsdag.
  • Jan Gunnar Jan Gunnar Furuly

Les mer:

Produsentene og investorene bak den norsk-britiske filmen håper å tjene inn maksimalpotten på syv millioner kroner gjennom den norske, statlige filmstøtteordningen. Ordningen kan gi det norske produsentselskapet Euromax Productions penger i kassen etter hvor mange kinobilletter og DVD’er filmen klarer å omsette i Norge.

Men direktør Nina Refseth ved Norsk Filminstitutt bekrefter overfor Aftenposten at filmen foreløpig mangler en slik godkjenning.

— Vi trenger en skriftlig bekreftelse fra UK Film Council der det fremgår at Wide Blue Yonder er en reell samproduksjon mellom Storbritannia og Norge. Dette brevet har vi foreløpig ikke sett noe til, sier Refseth.

Filminstituttet har tidligere gitt klarsignal til de norske produsentene om at Wide Blue Yonder kan godkjennes i etterhåndsstøtteordningen, under forutsetning av at papirarbeidet er i orden.

Premiere i oktober

Produsent Bjarne Hareide ser ingen dramatikk i at filmen som er tatt opp i Haugesunds-distriktet foreløpig ikke har fått grønt lys for filmstøtte i Norge.

— Dette er en formalitet som vi vil ordne opp i god tid før kinopremieren her i landet. Alle rapporter og regnskap som trengs for å få bekreftelsen fra UK Film Council skal være sendt inn, og vi venter nå på svaret, sier han. Kinopremieren på Wide Blue Yonder i Norge er ikke fastsatt, men skjer trolig i oktober.

— Først må vi få unna godkjennelsen i Storbritannia, sier Hareide. Han melder at flere internasjonale filmoppkjøpere har tatt kontakt etter visningen av filmen torsdag, men at det foreløpig ikke er tegnet noen avtaler om salg.

Refseth understreker at det er klare krav til at hvert av landene stiller med finansiering av slike samproduserte filmer. Dette synes å være oppfylt etter at en rekke kreditorer og norske investorer i løpet av de tre siste årene har bidratt til å løse pengefloken som oppsto for produsentene sommeren 2007. I tillegg til at ca. 200 bedrifter og privatpersoner som har levert varer og tjenester til filminnspillingen har 12 millioner utestående, har flere lokale investorer bidratt med millionbeløp til å sikre ferdig film.

— Etterhåndsstøtten begrenser seg til det beløpet som de norske investorene har skutt inn i filmen, eller maksimalt syv millioner kroner, sier Refseth.

Bidro med 15 mill.

Fra britisk side har en gruppe skotske investorer skutt inn 18 millioner kroner, opplyser produsent John Cairns. En av dem, en forretningsmann Aftenposten har snakket med i forbindelse med verdenspremieren i Haugesund på torsdag, skal alene ha bidratt med ca. 15 millioner til prosjektet. Han vil ikke la seg fotograferes eller navngis i avisen, men uttrykker godt håp om at investeringen vil betale seg.

— Jeg tror denne filmen kan få et langt liv med den riktige markedsføringen. Hvis det likevel skulle gå galt, har jeg faktisk råd til å tape disse pengene, bedyrer han rolig.

Som Aftenposten skrev i går skyldte produsentene ca. 23 millioner kroner på premieredagen.

Hele filminnspillingen holdt på å havarere totalt i august 2007, da det ble klart at de norsk-britiske produsentene bare hadde klart å skaffe 18 millioner av totalbudsjettet på hele 48 millioner kroner.

Lunkne anmeldere

Hvorvidt kreditorene og investorene får tilbake pengene sine er svært uklart. Lunkne filmkritikere kan gjøre salg av filmen til utlandet vanskeligere. Aftenpostens anmelder Kjetil Lismoen ga filmen karakteren tre av seks, og kaller filmen lite troverdig. Han spår den likevel et videre liv på det internasjonale videomarkedet.

Også VGs anmelder, Ingvill Dybfest Dahl, gir filmen terningkast 3. ”Filmen holder seg flytende, men er rimelig tung i baugen”, skriver hun.

Filmkritiker Brita Møystad raljerer over filmens innhold på Telenor portalen online.no, og utferdiget sin egen ”politianmeldelse” av den. I ironiske vendelag ønsker hun regissør Robert Young tiltalt og straffet for ”unødvendig filminnspilling av IQ-drepende manusskript”.