Kultur

«Silkesvarten» skifter kjønn når historien fortelles på ny hos Disneys strømmetjeneste

Nå er «Silkesvarten» blitt dame. Rettere sagt en hoppe. Iallfall i den nye Disney-versjonen av klassikeren som alle hestejenter elsker.

"Silkesvarten" er blitt dame, og forholdet til ungjenta Jo er det viktigste når Disney slipper ut nyinnspillingen av bokklassikeren fra 1877 - som regnes som skjellsettende innen dyrebeskyttelsestanken. Foto: Disney+ / presse

 • NTB

I Anna Sewells opprinnelige bok fra 1877, bestselgeren «Black Beauty: His Grooms and Companions, the Autobiography of a Horse» levde den svarte hesten – av hankjønn – et dramatisk liv på 1870-tallet i England. Boken regnes som forløper til den såkalte ponnyboksjangeren i barnelitteraturen, og er dramatisert for TV og kino en rekke ganger.

Hittil nyeste film ut var «Black Beauty» fra filmstudioet Warner Bros. i 1994. Da holdt man seg til den opprinnelige settingen, selv om filmen ble innspilt i USA, og skotske Alan Cummings lånte stemme til den svarte hesten. Den norske tittelen var «Silkesvarten».

I 2020-versjonen som Disney har grepet tak i, er historien flyttet til USA. Nå er tittelens «Black Beauty» blitt en mustanghoppe med stemmen til Kate Winslet, ifølge The Guardian med «en veldig amerikansk twang».

Hoppen havner på ranchen der ungjenta Jo, brått foreldreløs etter en bilulykke, må flytte inn hos onkelen som rir inn villhester. Han spilles for øvrig av Iain Glen, kjent som Jorah Mormont fra «Game of Thrones».

Så skilles veiene til hest og bestevenn, som i den tradisjonelle boken, og den svarte hoppen havner hos ymse eiere. Ifølge avisens anmeldelse er den moderne vrien, der den unge heltinnen er opptatt av klimaforandringer, blitt så velmenende som bare Disney klarer det.

Nettstedet Screenrant påpeker hvordan filmstudioet hopper over Sewells sterke budskap om hvordan mange dyr behandles, til fordel for å romantisere (!) forholdet mellom hesten og ungjenta.

 1. Les også

  Filmanmeldelse: Mulan er storslått og episk – og kjønnsløs og tam

 2. Les også

  Er Disney+ verdt pengene?

 3. Les også

  TV-anmeldelse: Baby Yoda sørger for magi i «The Mandalorian»

Les mer om

 1. Disney+

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Filmanmeldelse «Mulan»: Disney prøver å gjøre alt riktig, men så blir det litt dumt likevel

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Kommentar: Hvor er musikerne i den amerikanske valgkampen?

 3. SID
  Publisert:

  Vi vil fortelle historien som ikke blir fortalt

 4. KULTUR
  Publisert:

  Julefilmtips 2020: Her kan du se julefilmene du elsker

 5. KULTUR
  Publisert:

  Kinoene sliter. Høstens store norske film holdt på å havne rett på Netflix: – Vi valgte kino i solidaritet

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  Regissør Mona Fastvold: - Det kjennes trygt å være tilbake i Norge