Kultur

– Egen dialekt tryggest

Når de nye dagsrevymakkerne Einar Lunde og Ingerid Stenvold inntar studio på nyåret, blir det både bokmål og Målselv-dialekt i studio.

Ingerid Stenvold er ny i Dagsrevyen, mens Einar Lunde har 40 år bak seg, nå gleder de seg til å jobbe sammen. FOTO: TRYGVE INDRELID Foto: Indrelid Trygve

  • Trygve Indrelid (foto)

NRKs nyhetsavdeling ruster opp og i går presenterte nyhetsredaktør Jon Gelius «årets nyttårsgave til det norske folk» – en bunke gamle og nye programledere til Dagsrevyen, nyskapningene Aktuelt, Debatten, det utvidede Urix og barnas Supernytt.

Nytt par på skjermen er Einar Lunde – som går inn i sitt 40. år i Dagsrevyen – og Ingerid Stenvold, med solid NRK-bakgrunn, men ny i denne sammenheng.

En måned etter at debatten om NRK-språket raste i Aftenposten, kunne VG fortelle at Stenvold har fått tillatelse til å snakke Målselv-dialekt i studio.

–Andre programledere har tilpasset seg normene, bokmål eller nynorsk, hvorfor skal ikke du?

–Den normen er det ikke jeg som lager, jeg følger bare reglene i NRK. Der står det at det er åpent for å søke om unntak, sier Stenvold, som forsikrer at det ikke er noe språkopprør.

–Jeg ønsker det – og det må være lov. Det er ikke noe opprør fra min side.

–Men hvorfor vil du bruke din dialekt?

–Det er en krystallklar grunn, jeg vil være en best mulig formidler – og da må jeg bruke et språk som jeg er trygg på, sier den nye dagsrevyprogramlederen.

Sjarmert.

Bokmål-programleder Einar Lunde forteller at han fra første stund ble sjarmert av hennes naturlige og herlige dialekt.

–Det prinsipielle overlater vi til sjefene. Jeg gleder meg til å jobbe med Ingerid i studio. Det viktigste er at folk skjønner hva vi sier. Hvis tilbakemeldingen er at folk ikke skjønner meg eller Ingrid, må vi reflektere over det, sier han.

Også for sjefene er det viktigste at hun blir forstått.

–Når vi valgte å ta inn Ingerid som den dyktige programlederen hun er, tok vi en runde på det – og fant ut at det viktigste for våre seere er at hun blir forstått, sier nyhetsredaktør Jon Gelius, som forteller at Stenvold har fått beskjed om å være forsiktig i forhold til spesielle dialektuttrykk.

–Det er viktig at også Dagsrevyen viser språkmangfold, sier Gelius.

–I strid med hovedregelen?

–Nei, for NRK åpner for dialektbruk, men nyhetssendingene er mer restriktive. Jeg forstår ikke helt den debatten, sier nyhetsredaktøren.

Til VG sa språkprofessor Finn-Erik Vinje at unntaket er «helt vanvittig». Gelius på sin side sier at han ikke lar seg affisere av hva Vinje måtte mene.

–Vi finner at dette er innenfor språkreglene til NRK. Ingerid er meget dyktig som programleder, så kommer språksurret i annen rekke – initiert av noen som er ekstremt konservative, sier Gelius.