Harald Zwart skal lage ny film om krigshelten Jan Baalsrud

GØTEBORG (Aftenposten): Den norske Hollywood-regissøren Harald Zwart får i overkant av 15 millioner kroner av Norsk filminstitutt til å lage storfilm om Jan Baalsrud.

Jack Fjeldstad udødeliggjorde Jan Baalsruud i filmen Ni liv i 1957. Nå vil Nordisk Film og regissør Harald Zwart lage en ny film om historien, filmet i Nord-Norge.

Etter det Aftenposten får opplyst har spillefilmprosjektet Den tolvte mann stukket av med hoveddelen av potten i årets første utdeling av filmstøtte til kommersiell film via Norsk filminstitutt.

Med på laget har den Hollywood-baserte regissøren Aage Aaberge, som var med på å skyte gullfuglen med Kon-Tiki for fire år siden.

Les også:

Les også

Norsk historisk gull skal gi kinosuksess

— Dette er historien om motstandsmannen Jan Baalsrud og hans legendariske flukt fra nazistene under 2. verdenskrig. Vår film skildrer det hele sett fra tysk side, fortalte Aaberge da Aftenposten presenterte kandidatene som kjempet om de første pengene i år fra filminstituttets såkalte markedsordning.

Går i gang med å filme nå i vinter

Budsjett for filmen er på 64 millioner kroner.

Petter Skavlan har skrevet manuset til den kommende filmen.

- Jeg kan bekrefte at vi har fått beskjed om at vi får pengene. Vi vil gå i gang med å filme de første scenene nå i vinter, sier Skavlan til Aftenposten.

— Vi er utrolig glade for å ha fått orden på denne støtten. Dette blir en spektakulær norsk storfilm, som kan ha et stort internasjonalt salgspotensiale, sier manusforfatteren.

Premieren vil skje i 2017.

Oscar-nominert i 1958

- Er det klart hvem som skal spille Baalsrud i filmen?

— Nei, men det kommer snart.

Nylig ble det også klart at Harald Zwart skal lage ny film i Hollywood, med Keanu Reeves i hovedrollen. Filmen har tittelen Rally Car.

Baalsruds historie ble i 1957 filmatisert i Ni liv av Arne Schouen. Året etter ble den nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film.

Regissør Harald Zwart.

Penger også til Karsten og Petra

Et annet prosjekt som får penger fra markedsordningen er filmen Karsten og Petra ut på tur , i regi av Cinenord Kidstory. Nå får de seks millioner kroner i støtte. Totalbudsjettet for filmen er på 21 millioner kroner.

— Det er stort for oss at vi endelig når frem i markedsordningen. Vi har ikke fått penger fra denne ordningen siden 2009, da vi laget Varg Veum skriften på veggen . Dette betyr også at vi kan gå i gang med å filme i Norge, og det passer veldig bra siden handlingen er på tur i norske fjell, sier produsent Silje Hopland Eik.

Regissør for filmen er veteranen Arne Lindtner Næss (71).

Har du fått med deg siste utgave av Kultur?

Les også: