Kultur

Norges første indiske kokk: – Nå selges denne Oslo-retten verden rundt

– Jeg skapte den fordi Norge er et veldig kaldt land, humrer landets første indiske kjøkkensjef. 40 år etter at de flyttet hit: Nå røper familien Singh suksess-oppskriften. Både lokalt og globalt.

I dag ligger den største restauranten på Tjuvholmen. Nylig begynte også tredje generasjon å jobbe der: 19 år gamle Prableen er barnebarnet til kjøkken-pionér Gurdial Singh. I midten: Daglig leder Baljit Singh.
  • Sturle Scholz Nærø

Skinnende grønn. Og særdeles marinert i hvitløk: Signaturretten lyser opp tallerkenen foran Gurdial Singh. På vegne av restaurant-dynastiets grunnlegger forklarer sønnen, Baljit Singh:

– Pappa kom til Oslo i 1982. Da var han en kjent kokk i utlandet. Her ble han Norges første indiske kjøkkensjef, og fikk jobb i Oslos første indiske restaurant. Seks år senere startet familien egen restaurant. Der begynte jeg i oppvasken som 15-åring. Hittil har vi drevet på åtte steder i Oslo, inkludert Egertorget, hvor pappas turban og skjegg ble et slags varmemerke. I dag står familien bak tre spisesteder. Broren min, Karamjit Singh, og jeg planlegger to til.

Les hele saken med abonnement