Tar 1600 kroner for <br/>én Metallica-billett

Les hvordan Billettkontoret AS omgår Trond Giskes nye svartebørslov.

Fra 1. juli ble det ulovlig å drive svartebørssalg av billetter i Norge.

«Det er forbudt å selge billetter til kultur— og idrettsarrangementer til en høyere pris enn den som er påført billetten fra arrangørens side, eller som billetten første gang ble solgt for», heter det i den nye lovteksten. Likevel skal firmaet Billettkontoret AS ha over 1000 kroner mer enn pålydende pris for billetter til kveldens utsolgte konsert med Metallica på Valle Hovin i Oslo. Hos den offisielle arrangøren koster en billett 625 kroner inkludert gebyr. Billettkontoret tar 1621 kroner.

Får mat og drikke

For den ekstra tusenlappen du må ut med, tilbyr selskapet mat og drikke på et utvalgt sted i Oslo sentrum. På sine hjemmesider begrunner Billettkontoret den ekstra tusenlappen slik: «På grunn av de nye regler med salg av billetter så vil det fra 01.juli 2007 være inkludert mat og drikke kuponger som kan benyttes før konserten på et sentralt sted i Oslo Sentrum. Alle kundene som kjøper billetter etter denne datoen bes ta kontakt med oss for mer informasjon på tlf.» Det står ingenting om hvor arrangementet blir avholdt eller hvor mye mat og drikke billettkjøperen får servert.

– Tvilsom markedsføring

Kirke- og kulturdepartementet, som fremmet lovforslaget, har lite til overs for denne måten å omgå loven på. – Dette er meget tvilsomt markedsføring og helt klart ikke intensjonen bak loven, sier statssekretær Halvard Ingebrigtsen til Aftenposten.no. Han liker dårlig at selskapet skjuler seg bak arrangementspakker for å forsvare at de fremdeles kan kreve 1000 kroner ekstra for en konsertbillett. – Det er langt mellom de 600 kronene billetten koster og de 1600 kronene Billettkontoret skal ha. Formålet med loven var å sikre at kjøperne får billettene til den prisen de koster. Vi har ikke mulighet til å håndheve enkeltsaker, men liker dette svært dårlig, sier Ingebrigtsen.

– Ikke ulovlig

I kjøpsvilkårene til Billettkontoret AS står det at selskapet ikke har noen tilknytning til hverken arrangør eller arena, og at alle prisene selskapet opererer med vil avvike fra pålydende på grunn av videresalg. En av selgerne i selskapet sier til Aftenposten.no at de ikke gjør noe ulovlig, og at loven som forbyr videresalg av billetter til mer enn pålydende kun gjør at selskapet tjener mer penger. Selgeren, som ikke vil oppgi navnet sitt til Aftenposten.no, vil heller ikke å fortelle hvor de serverer mat og drikke før konserten, eller hva arrangementspakken inneholder. Vedkommende ønsker ikke å la seg intervjue, og henviser til sin overordnede i Billettkontoret. Aftenposten.no har gjentatte ganger purret for å få tak i den overordnede, men så langt uten hell.

- Vil se på saken

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon er imidlertid ikke sikker på at Billettkontoret holder seg innenfor loven: – Det er bare én uke siden forbudet mot svartebørssalg ble innført. Men jeg stiller meg tvilende til om slike pakkeløsninger er lovlige. Det skal være samsvar mellom det som blir tilbudt og prisen på det. Å selge et hotellrom som er priset til 1000 kroner for 9500, er ulovlig, sier Thon. Han sier Forbrukerombudet nå vil se på om denne type praksis skal tillates. PS: I løpet av tirsdag steg prisen på Metallica-pakken til Billettkontoret AS fra 1664 kroner til 2164. Les også:

Vokalist James Hetfield i heavy metal-gruppen Metallica fotografert på scenen i Oslo Spektrum da gruppen spilte i Spektrum i 2003.