Kultur

Terje Emberland skildrer norsk fascisme som sirkus

Karl Meyer var en ufrivillig klovn da han innkalte til «Fascistisk Kjæmpemøte» i Circus Verdensteater.

Fascistlederen Karl Meyer blir stående som en klovn i sitt eget sirkus, svært langt fra forbildet i Italia, skriver anmelderen. Foto: Ill. Steffen Kverneland

 • Gunnar Kagge
  Gunnar Kagge

Fascistlederen Karl Meyer har ligget på historiens skraphaug i 85 år. Nå er han hentet frem, og historien om ham er blitt bok. Den er både god underholdning og et bra stykke historisk håndverk.

Mannen som ville hente Benito Mussolinis fascisme til Norge, fremstår som en tvers igjennom komisk figur. Terje Emberland forteller om den sjarmerende og privilegerte Kristiania-gutten, som til tider kunne gi inntrykk av å være den fødte svindler.

Svindlet på hjemmebane

Før første verdenskrig reiste han til USA. En periode solgte han ubrukelige fyllepenner på en slags postordre. Han studerte dødsannonser og sendte penner i oppkrav til avdøde. Selvsagt betalte de pårørende.

USA-oppholdet ble avbrutt etter en lang serie spektakulære innbrudd, og han fikk valget mellom fem år i fengselet Sing Sing eller deportasjon hjem til Norge.

Svindlingen hans fortsatte på hjemmebane. Han ble millionær da aksjemarkedet tok av under første verdenskrig. Selvsagt klarte han ikke å stanse i tide.

Storslagen underholdning

I 1924 dukket han opp under en valgdebatt i Studentersamfundet, og hevdet at han representerte Norges Fascistiske Parti. Det var bare tull, men kanskje fikk han en idé. Våren 1927 inviterte han "norsk ungdom fra 16 til 70" til fascistisk stormøte i Circus Verdensteater. Dette var i en tid da store deler av befolkningen fryktet kommunismen, både den i Moskva og den som inspirerte til streiker på norske arbeidsplasser.

På møtet ble Den nasjonale legion lansert. Riktignok mistet de medlemslistene allerede første kvelden, men møtet var en suksess. Da kommunistisk ungdom begynte å bråke, reiste sirkusdirektør Karl Norbeck seg, han var kjent som Norges sterkeste mann.

Både persongalleriet, legionens aktivitet og den sekteriske krangelen internt, er storslagen underholdning. Selv når de reiser ut med våpen i sekken for å knuse streiker, er det noe operetteaktig over hele historien.

Til slutt, i 1928 rant alt ut i sanden, gjennom interne krangler og ikke minst økonomiske problemer. Pengeproblemene ble ikke mindre av at Meyer stakk store beløp i egen lomme.

Les også

Jakob Wegelius velfortjent vinner av barnebokpris

Klovn i eget sirkus

Han blir stående som en klovn i sitt eget sirkus, svært langt fra forbildet i Italia. Kanskje var hele legionen og den norske fascismen noe han fant på for å tjene mer penger enn han klarte på kjøp og salg.

Samtidig blir man sittende med spørsmål om parallellene til Hitler og Mussolini. De var også mislykte menn med urealistisk høye tanker om seg selv. Men de klarte å mobilisere rundt seg selv, og holde disiplin. Der sviktet deres norske disippel.

Gjennom hele boken dukker lillebror Håkon Meyer opp, på Arbeiderpartiets venstreside og en av Karls sterkeste kritikere. Men da Norge ble angrepet i 1940 endret alt seg. Håkon meldte seg inn i NS og ble senere dømt for landssvik.

Karl rømte til London og jobbet for eksilregjeringen, mot fascistene.

Boken er illustrert av Steffen Kverneland, og hans litt gangsteraktige tegninger fungerer godt.

Bok historie

Da fascismen kom til Norge

Terje Emberland

Dreyer

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Anders Behring Brevik feilberegnet sitt publikum

 2. KOMMENTAR
  Publisert:

  Norge er verdensmester i økonomi. Men er det virkelig velferdsstaten som har æren? | Ola Storeng

 3. KULTUR
  Publisert:

  Nasjonalmuseet får tidenes gave av Sparebankstiftelsen. Blar opp 187 millioner kroner for verdensberømt kunstverk.

 4. HISTORIE
  Publisert:

  Fem invasjoner. Fire slag. To triumfer. Kan krigshistorien forklare Brexit?

 5. HISTORIE
  Publisert:

  Bildet av Michael Siegel var et forvarsel. Det norske jøder senere ble utsatt for, var langt verre.

 6. A-MAGASINET
  Publisert:

  YouTubestjernen hadde kameraskrekk: «Jeg hadde absolutt ikke lyst til å vise meg frem»