Kultur

TV-team fra 60 Minutes angrepet i Sverige

Australske 60 Minutes besøkte tidligere i år den svenske forstaden Rinkeby. Der ble de angrepet av sinte, unge menn. Politiet henla saken, men etter å ha sett videoen gjenåpnes saken.

OPT_AngrepRinkeby-eHWFfyP4CH.jpg

  • Mala Wang-naveen
    Mala Wang-naveen

— Mitt crew og jeg ble angrepet. Det ble kastet ting på oss, vi ble slått og sparket, og kameramannen min ble påkjørt. Ved å åpne sine dører for hundretusener av flyktninger og asylsøkere fra verdens krigssoner har Sverige er blitt offer for sin egen humanisme, sier Chanel 9s programleder Liz Hayes i en trailer (som kan ses over) til den australske 60 minutes-episoden.

Klippet der TV-teamet angripes i den svenske innvandrertette bydelen Rinkeby, har den siste tiden gått verden rundt. I opptaket ser man programmets programleder og kjendis Liz Hayes reise inn i en såkalt no go-sone. Hun ledsages av den innvandringskritiske aktivisten Jan Sjunnesson som er hovedkilde i saken.

Blir angrepet av en gruppe unge, hissige menn

Kameramannen blir påkjørt av en bil allerede idet de ankommer Rinkeby. Inne på et torg får teamet kontakt med beboere som forteller at de trives i Rinkeby, men like etter ser man teamet bli omringet av unge, hissige menn. Politiet er til stede, men forsvinner av uklare årsaker rett før angrepet.

Brått angriper de unge mennene TV-teamet.

— Jeg personlig følte meg ikke truet, det var de fire australierne som ble angrepet, forteller Sjunneson som viste TV-teamet rundt. Han har tidligere jobbet i Rinkeby som prosjektleder for arbeidsledig ungdom, og jobber i dag for den innvandringskritiske nettpublikasjonen Avpixlat.

Etter å ha blitt påkjørt blir TV-teamet sirklet inn av tydelig provoserte menn. Brått går flere av dem til angrep. Man ser også beboere som forsøker å stoppe mennene, uten at de lykkes.

Videoen viser et angrep på mediene

Aftenposten har snakket med flere svenske kilder med kjennskap til Rinkeby, deriblant journalist og forfatter Anna-Lena Lodenius. Sammen med den kjente romanforfatteren Stieg Larsson utga hun i 1991 boken Extremhögern, og har gjennom en årrekke dekket fremmedfiendtlige miljøer.

Hun forteller at Sjunneson tidligere har vært tilknyttet Sverigedemokraterne og at han er kjent for å være en provokatør.

- Det kan likevel ikke forsvares at de blir angrepet, sier hun etter å ha sett videoen.

— Hvorfor tror du ungdommene blir så provosert?

— Vi vet fra før av er at finnes en viss gruppe i forstaden som er veldig negative til medier og politiet, og de føler på et hat, forteller Lodenius. Hun legger til at det også kan være snakk om at enkelte er involvert i kriminelle aktiviteter. Kanskje de ikke har oppholdstillatelse, eller at de er etterlyst eller skal deporteres, og derfor ikke vil filmes.

— Man filmer ikke i Christiania i København heller. Det kreves et forarbeid å filme kriminelle personer, sier hun.

Hovedkilden er anklaget for å ha spredt grov rasisme

Den svenske stiftelsen Expo som overvåker rasistiske og høyreekstreme miljøer, skriver at Sjunnesson på sosiale medier lenge har flørtet med høyreekstreme miljøer. Ifølge Sjunneson selv er han en politisk aktivist som står nærme Sverigedemokraterne og i Norge samarbeider han med de innvandringskritiske nettsidene Document.no og Human Right Service. For tiden oversetter han også Hege Storhaugs bok om islam som den 11. landeplage. Han ble kontaktet av 60 Minutes via en felles bekjent.

- Sjekket de bakgrunnen til Avpixlat, Sjunneson?

— Det vet jeg ikke om de gjorde, men de fikk alle opplysninger om meg. Det står på min webside hva jeg sysler med, også på engelsk. De er ikke uerfarne journalister, og de stilte jo spørsmål og visste at jeg var kritisk til masseinnvandringen, sier Sjunneson som syntes reporterne var profesjonelle og dyktige, uten å være opportunister.

— Jeg tror ikke de som angrep, kjente igjen meg.

Les også

De ønsker å være et alternativ til «den løgnaktige pressen» som ikke rapporterte om overgrep på svenske jenter. Men forteller de selv sannheten?

Sterkere reaksjoner om TV-teamet hadde vært svensk

Lodenius tror reaksjonene hadde vært mye sterkere om TV-teamet hadde vært svensk.

— Vi hadde bare Sjunnesons ord på dette, og det tok tid før man fikk se det overfallet han snakket om. Man trodde han overdrev, men i videoen ser vi at han snakket sant, sier Lodenius.

- I kjølvannet av flyktningkrisen og terrorangrep har det vært mye snakk om parallellsamfunn. Er dette et bevis på det?

— Det er ikke noe som oppstår fordi vi har en flyktningkrise nå, dette har vi sett i mange år. Men vi risikerer at det blir verre om flere har en sosialt sett utsatt situasjon, sier Lodenius som likevel mener at det er betenkelig at 60 Minutes valgte seg Sjunneson som guide.

— Han er ingen god representant for svensk debatt, så jeg lurer på hvorfor de valgte akkurat ham, sier Lodenius som kategoriserer Sjunneson som en provokatør i den svenske immigrasjonsdebatten.

Ifølge svenske medier skal 60 Minutes-teamet ha anmeldt bilen som kjørte på kameramannen, men saken skal ble henlagt.

Problemene i Rinkeby går dypere

Forfatter og journalist Øyvind Strømmen har i en årrekke skrevet om ulike former for ekstremisme og karakteriserer angrepet i videoen som drøyt.

-Det forteller om et reelt problem i Rinkeby.

- Er det en fallitterklæring for det svenske samfunnet at slikt kan skje?

— Jeg tenker at problemene i Rinkeby går mye dypere enn denne episoden, og en del av det som er problemet der, er jo på en måte fallitterklæring. Rinkeby er preget av utenforskap.

I forbindelse med foredrag i Sverige har Strømmen møtt flere Rinkeby-beboere med minoritetsbakgrunn, og har hørt flere historier om problemer med ekstremisme og kriminalitet som svenske myndigheter ikke tar tak i. Angrepet i videoen gir et bilde av alvoret i disse problemene. Men ifølge Strømmen gjør angrepet det også vanskelig i å påpeke at reportasjen sprer en falsk historie han selv har skrevet om.

Utsatte områder, risikoområder og særskilt utsatte områder. Les om Sveriges

Les også

hemmelige politirapport: Barn bærer våpen og kriminelle opererer fritt i Sveriges farligste nabolag

60 Minutes sprer en falsk historie

I reportasjen holder Sjunneson frem en artikkel om en svensk-irakisk tenåring som skal ha løyet på alderen sin for å få opphold i Sverige. Bildet gjengir en gutt som løper, også kjent som «Sveriges raskeste 14-åring». Artikkelen har ifølge Øyvind Strømmen også blitt omtalt av Daily Mail som et eksempel på en europeisk skandale med unge, afghanske menn som lyver på seg status som mindreårige.

Problemet er at gutten på bildet faktisk var mindreårig da bildet ble tatt, noe Øyvind Strømmen har skrevet om i Minerva. Likevel holder Sjunneson opp artikkelen mens han forklarer at man ikke får de samme fordelene av velferdsstaten om man er over 18 år.

— Det stemmer at jeg sier det. Men her snakker vi om hva jeg vet eller ikke vet. Jeg fikk den historien i fanget rett før opptak, med to kameraer foran meg, og jeg kjente den igjen. De ville jeg skulle oversette den, men jeg visste ikke da at det var en artikkel som bygget på feil opplysninger, sier Sjunneson.

— Saken er den at det finnes mange andre bilder på eldre menn som utgir seg for å være yngre. De kunne tatt et annet bilde, for eksempel av en somalier som utga seg for å være 15, men var i tingretten dømt som 22-åring.

- Har du kontaktet 60 Minutes og gjort dem oppmerksom på feilen?

— Nei, de har allerede sendt det der.

- Men dette går jo hardt inn på ham som blir rammet?

— Den gutten er uthengt flere ganger, ikke bare av meg. Og jeg ba også om unnskyldning da den svenske avisen Resumé kontaktet meg, sier Sjunneson.

Hvorfor ble saken henlagt?

Ifølge Lars Byström hos Stockholms-politiet ble saken først henlagt. Siden har det kommet nye opplysninger i saken.

— Først kom det en anmeldelse, og man bestemte seg for ikke å etterforske. Så kom det nye opplysninger og det kom inn en ny anmeldelse.

- Ba dere om å få se på opptaket?

— Det dukket opp en film, og det gjorde at situasjonen forandret seg. Man fortalte ikke først om angrepet som hadde skjedd, sier Bystrøm og legger til at den første anmeldelsen kun gjaldt bilen som kjørte på kameramannen.

- Har dere vurdert å se på saken igjen nå som videoen er ute?

— Ja, nettopp. Når det kommer ny informasjon må vi gjøre en ny etterforskning, og så får vi se om vi finner gjerningsmannen.

- Hvordan vurderer politiet et angrep på medier?

— Det er alvorlig i utgangspunktet når folk angripes. Det er naturlig at dere skal ha mulighet til å gjøre en jobb, men det er uheldig at det skjer uansett om man jobber i medier eller ikke.

Aftenposten har forsøkt å kontakte 60 Minutes uten å lykkes.

Les mer om

  1. Medier