Kultur

Nobelprisen til kanadiske Alice Munro

Svenska Akademien har besluttet at årets nobelpris skal gå til den kanadiske novelleforfatteren Alice Munro.

Alice Munro Foto: PETER MORRISON

 • Ann Christiansen
 • Martin Skjæraasen

Beskjeden fra Svenska Akademiens faste sekretær, Peter Englund, var kort da han kunngjorde vinneren kl. 13 i dag.

— Nobelprisen i litteratur 2013 tildeles den canadiske forfatteren Alice Munro - vår tids novellekunstmester.

Munro regnes som en av de fremste forfatterne i novellesjangeren. Hennes fortellinger dreier seg om mellommenneskelige forhold sett i et hverdagslig perspektiv.

Vokste opp på farm

Munro ble født i Ontario i Canada i 1931, og vokste opp i en familie som drev med med reveoppdrett. Etter at hun ble ferdig på skolen, begynte hun å studere journalistikk ved University of Western Ontario.

Hun avbrøt imidlertid studiene da hun giftet seg i 1951, da hun og mannen flyttet til Victoria i British Columbia og åpnet bokhandel. Munro begynte å skrive allerede som tenåring, men debuterte først i 1968 med novellesamlingen Dance of the Happy Shades.

Hennes noveller beskrives som lett tilgjengelige og gripende. Hun beskriver smerten i de nære relasjoner. Munro har fått flere priser for novellene sine, blant andre The Man Booker International Prize i 2009.

Hun har også fått gode kritikker her hjemme. I omtalen av «Alice Munroes beste - noveller i utvalg» mente tidligere Aftenposten-redaktør Terje Stemland at Munro fortjener Nobelprisen.

«Munros ekstraordinære språksans leder henne sjelden ut i utsøkt skjønnskrift. Hennes temaverden er befolket av canadiske kvinner, menn og barn, av alminnelige mennesker, og selv om ordsammenstillingene kan slå, er det ikke tale om det høyttravende, om det flottenfeierske. Ei heller synes hun å ha sans for gåtefulle avslutninger med dulgte budskap. Det som imidlertid løfter hennes fortellinger til stor litteratur, er de brå, de plutselige forekomster av opplysende avsløringer i form av småting, detaljer; selve intrigen er åpenbart mindre vesentlig», skrev han om Munro.

Gyldendal fornøyd

Flere av hennes novellesamlinger er gitt ut på norsk på Gyldendal. Der sto de klare med champagnen da Munro ble utropt som nobelprisvinner i dag. Hun har vært blant favorittene til nobelprisen i lang tid, sier informasjonssjef Bjarne Buset.

— Dette er vår nobelpris nummer 57. Jeg tror vi er det forlaget i verden som har flest nobelpriser. Vi er veldig stolt av det, sier han.

Gyldendal forlag har gitt ut ni bøker av Alice Munro på norsk. Den siste, Bare livet , kom ut nå nylig. Flere av bøkene er tilgjengelig i bokhandlene.

Munro beskriver de nære relasjoner, kjærlighet og samliv, i novellene sine. Hun er veldig god på små flater, mener Buset.

— Men hun selger ikke i bøtter og spann, det er det ingen noveller som gjør.

- Hva kan prisen bety for novellen som sjanger?

— Novellen som sjanger tror jeg kan være i flytsonen for tiden, blant annet på grunn av det digitale. Noveller i e-bok er en av de sjangrene som vokser. Sånt sett tror jeg det er bra. Hun skriver lange noveller, eller korte romaner – avhengig av hvordan du ser på det.

- Dere har gitt ut ni bøker på norsk av den kanadiske forfatteren. Det er en stor satsing?

— Ja, men vi er jo nobelprisforlaget. Vi gir ut god litteratur, selv om det ikke selger i bøtter og lass. Vi holder på med forfattere av typen Alice Munro over lang tid – og gir oss ikke selv om det ikke er en pengesekk. Dette er i tråd med Gyldendals snart hundreårige tradisjon.

Blant favorittene

I år har det vært Haruki Murakami, kjent verden over for bøker som «Kafka på stranden» og «IQ84», som var bookmakernes favoritt. Men mange har også tippet på Munro.

Et tredje navn, som har seilt opp som potensiell vinner, er hviterusseren Svetlana Aleksijevitsj, som er kjent for sine stilsikre tekster skrevet i første person.

Blant de mange navnene som har vært nevnt, er også ett norsk: Jon Fosse. Men Fosse, som har skrevet både poesi, skuespill, essays og barnebøker, dalte på bookmakerens liste.

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Nobels litteraturpris til polske Olga Tokarczuk og østerrikske Peter Handke

 2. KULTUR
  Publisert:

  Den ukjente forfatteren Bjørn Esben Almaas er nominert til Nordisk råds litteraturpris for en bok som ikke matcher dette høye nivået.

 3. KULTUR
  Publisert:

  Hun skrev om sin fiasko som familiemenneske og ble gift og skilt fire ganger. I dag hylles hun som en av de største.

 4. KULTUR
  Publisert:

  Bob Dylan plate for plate gjennom 54 år

 5. KULTUR
  Publisert:

  Nytt lys på tungtvannsheltene

 6. KULTUR
  Publisert:

  Girls sesong 3: jobber seg gjennom gutter, store ambisjoner og hyppige angstanfall