Kultur

Ikke malt av Munch likevel?

I 2005 ble det usignerte maleriet oppdaget i Kunsthalle Bremen i Tyskland. Lerret var gjemt bak et Munch-maleri.

Maleriet Naken kvinne og tre mannshoder ble oppdaget i 2005. Nå spekuleres det om det er malt av Alfred Hauge. Er mannen til høyre Gunnar Heiberg? Og ligner det på portrettet i Havtroll fra Ogne? med tillatelse fra Orfeus forlag

 • Ann Christiansen

I dag lanseres boken Munch med nye øyne. Kunstnerens hellige univers , der kunstsamler Haakon Mehren er hovedforfatter. Her hevdes det at maleriet Naken kvinne og tre mannshoder ikke er malt av Edvard Munch, men høyst sannsynlig av hans venn Alfred Hauge.

De to kunstnerne delte atelier i flere perioder, i Oslo, Paris og Åsgårdstrand.

Mehren skriver at det var kunsthistoriker Arne Eggum, tidligere sjef ved Munch-museet, som lanserte teorien om at bildet kunne vært malt av Alfred Hauge.

— Bildet eies av kunstmuseet i Bremen. Det henger fremme der som en Munch. Det er Eggum som sier det ikke er Munch, ikke jeg. Men han er uten sammenligning en av verdens fremst Munch-eksperter, sier Mehren til Aftenposten. Det har ikke lykkes Aftenposten å komme i kontakt med Eggum.

Mehren skriver i boken at hodet til venstre på bildet kan være Hauge selv, det midterste smale ansiktet kan være maleren Thorvald Eriksen og til høyre er forfatteren Gunnar Heiberg.

– Typisk og atypisk Munch

Petra Pettersen, kunsthistoriker og kurator ved Munch-museet, sier at det ikke kan utelukkes at bildet ikke er malt av Munch. Men det kan heller ikke bevises på noen måter.

- Bildet er både typisk og atypisk Munch. Men det har flere «munchske» trekk, sier hun.

Det gjelder utformingen av hodene, den nakne sittende kvinnen, hendene og linjeføringen. Heller ikke borden i bildet er uvanlig for Munch.

Haakon Mehren mener de nå er fastslått at det usignerte To barn på stranden er malt av Munch. Med tillatelse fra Orfeus forlag

— Det er et veldig sært bilde. Men Munch laget sære bilder også, sier Pettersen.Hovedårsaken til at det ble tatt for å være en ekte Munch, var at det lå under et av hans beviselig ekte malerier – Døden og barnet , ifølge Pettersen.

- Er det noe som tyder på at det ikke er Munch?

— Nei, egentlig ikke. Jeg tror det er veldig vanskelig å få bevist at det er Hauge som eventuelt har malt det uansett, sier Pettersen som forteller at det ikke var uvanlig at Munch ikke signerte bilder.

– Knekket koden

Mehren mener videre at det nå er fastslått at et annet usignert bilde, To barn på stranden , er ekte Munch. I boken presenteres synspunkter fra flere Munch-kjennere. Mehren har eid bildet i 30 år, men det henger i Leopold Museum i Wien.

Dörnerinstituttet i München har også laget en rapport om bindemiddelet som er brukt i bildet. En ekspert ved instituttet skriver at han personlig har ingen tvil om at det dreier seg om et Munch-bilde.

I boken skriver Mehren også om det usignerte bildet Stortorvet i Christiania , som han har eid i ti år. Dette er nå til vitenskapelige undersøkelser, også hos Dörnerinstituttet.

- Hvis disse bildene dokumenteres som ekte Munch, vil verdien skyte enormt i været?

— Jeg er ikke interessert i det økonomiske. Skulle jeg selge, ville alle pengene gå inn i stiftelser, sier Mehren.

- Du mener dere har knekket koden bak « To barn på stranden »?

— Ja, vi har knekket den koden – og Munch gjenoppstår som et menneske. Edvard Munch var ingen fyllefant og bohem, men en av vår tids store kristne billedkunstnere, sier Haakon Mehren.

Kristen kunstner?

Paul Nome som er prest og har tatt doktorgrad på Munchs kristendom, mener at kunstneren beholdt sin tro hele livet. Dette viser han gjennom Munch-skrifter som ikke er publisert tidligere.

— Munch, en «kristen»?, spør Nome.

— Ja! konkluderer han.

— Munch fremstår i sine personlige notater som en indignert motstander av angrep på den kristne lære. Han fremstår som en kristendommens forsvarer. For Edvard Munch var den kristne troen en naturlig del av livet, ifølge Nome.

Havtroll fra Ogne på Jæren, av Alfred Hauge. Det hevdes at portrettet kan være av Gunnar Heiberg. med tillatelse fra Orfeus forlag

Museumslektor Marit Lande, tidligere ansatt ved Munch-museet, er også bidragsyter i boken. Hun er ikke sikker på at Munch beholdt sin barnetro.— Ingen kan helt sikkert vite hva han trodde på. Selv har jeg ikke funnet noe i det han har skrevet eller i bildene hans som kan tyde på at han har bevart barnetroen. Den var sterk i barndommen, men jeg kan ikke se noen spor som viser at han har bevart den troen i voksen alder. Vite det kan jeg ikke, men det virker ikke sånn på meg, sier hun.

Boken slår hull på de mange mytene rundt kunstneren, mener Mehren.

— Munchs livssyn er det viktigste med boken. At han var rabiat bohem som brøt med familien, er bare myter. Han var et storartet menneske. Den Munch som døde i 1944, skal gjenoppstå i dag som menneske. Da vil folk få en dypere forståelse av hans kunst, sier han.

<i>Stortorvet i Christiania</i>, som også er usignert, blir nå undersøkt ved Dörnerinstituttet i Tyskland. Med tillatelse fra Orfeus forlag

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Her kommer de verdenskjente maleriene: Slik blir det nye Munch-rommet i Nasjonalmuseet

 2. KULTUR

  Hvor er bildene av den glemte kunstneren?

 3. KULTUR

  Nasjonalmuseet får tidenes gave av Sparebankstiftelsen. Blar opp 187 millioner kroner for verdensberømt kunstverk.

 4. KULTUR

  Hvilke kunstutstillinger bør du se i sommer?

 5. KULTUR

  Munchmuseet bygger forventninger til det nye museet og vil vise andre kunstnere enn Edvard Munch

 6. KULTUR

  Dette er utstillingene du bør se i 2019