Kultur

Marvel lanserer kvinnelig, muslimsk 16-årig superhelt

Det nyeste tilskuddet til den amerikanske superheltstammen er en heltinne utenom det vanlige.

Kamala Khan (nr. 2 fra venstre) er siste tilskudd til superheltuniverset. Den 16-årige jenta fra New Jersey, med pakistanske foreldre, er kanskje en utypisk superhelt når hun tar over rollen som Ms. Marvel - men er typisk for de to store tegneseriehusenes forsøk på å nå ut til nye og yngre lesere. Foto: Adrian Alphona, Marvel Comics, Reuters

  • Christian Sørgjerd
    Christian Sørgjerd
    Journalist

En hvit mann med muskler og kappe. Slik har vi kjent den amerikanske superhelten i over 70 år. Selv om de tidlig fikk selskap av et knippe formfulle kvinner, har universene hos tegneseriegigantene Marvel og DC Comics vært de unge, hvite mennenes domene.

Utover på 70— og 80-tallet ble spekteret bredere, kvinnenes handlingsrom større, de tradisjonelle heltene eldre og mangefasetterte, og flere afroamerikanske superhelter kom til.

Denne månedens nylansering av den månedlige tegneserieutgivelsen Ms. Marvel er likevel en merkestein. Den 16 år gamle jenta Kamala Khan tar over kappen og masken fra Carol Danvers. Hun blir med det den første superhelten med muslimsk bakgrunn i en fast, månedlig tegneserieutgivelse.

Tar over jobben

I amerikanske superheltserier er det ganske vanlig at selve superheltfiguren beholdes, mens personen som ikler rollen i blant skiftes ut. Selv for en storhet som Batman har det ved to anledninger forekommet at en annen enn Bruce Wayne har ikledd rollen.

For selve heltene er innarbeidede merkevarer gjennom flere tiår, og en slik løsning gjør det mulig å fornye dem, samtidig som man ikke mister alt.

Avtroppende Ms. Marvel, Carol Danvers.

Kamala Khan blir den fjerde i rekken som tar på seg kostymet til Ms. Marvel-figuren, som ble lansert i 1968. Det er et nikk til den virkelige fansen når Khan i serien er en stor tegneserieleser og fan av nettopp Ms. Marvel.

Fornyer seg

Både DC Comics og Marvel har gjennom flere tiår konstruert helhetlige superheltuniverser, hvor hver enkelt fortelling og figur ikke er frittstående, men derimot gjensidig konsistente. For kjerneleserne er dette en selvfølge, men de gigantiske universene, med flere parallelle virkeligheter, gjør det vanskelig for nye lesere å komme til.

Flere ganger har DC og Marvel derfor gjennomført vidtfavnende, hethetlige endringer i figurene og universene sine — hvor de i det minste har forsøkt å begrunne det som egentlig er markedsmessige vurderinger med historiefortelling inne i selve universet.

Nylanseringen av Ms. Marvel er del av en slik omlegging. Den ble lansert i 2012 under navnet «Marvel NOW!», og innebærer at svært mange av Marvels faste utgivelser får nye forfattere, og historier og figurer som går i en ny retning.

Konkurrenten DC gjorde tilsvarende kursendring i 2011 («The new 52»).

Taper terreng

I konkurranse med andre medier har de tradisjonelle superhelttegneseriene gjennom det siste tiåret tapt terreng. Selv om tegneseriehusene DC og Marvel totalt sett er større enn noen gang, på grunn av Hollywood-filmer, TV-spill og tegnefilmserier, faller lesingen av de tradisjonelle seriene.

Forsiden på den første nye utgaven. Foto: By-line Title (Author Position)/Reuters

Etter at mange av seriene gjennom 80— og 90-tallet tok en svært mørk retning innholdsmessig, er trenden nå motsatt. Flere av superheltene gjøres yngre og lysere til sinns, og tar også tak i mer hverdagslige problemstillinger, noe også Ms. Marvel skal gjøre, ifølge The Independent. Bak ligger et ønske om å gjøre seriene mer tilgjengelige for yngre lesere.- Det er utrolig viktig at vi forteller historier som gjenspeiler en verden som stadig er i endring, og det å være muslim i USA er definitvt en viktig del av det, forteller Sana Amanat til Reuters.

Hun er redaktør for relanserte Ms. Marvel.

— Serien handler om en ung jente som forsøker å finne ut hvem hun er og hva som skjer når disse ekstraordinære tingene skjer med henne, sier Amanat.

Flere muslimske figurer

I senere år har både DC og Marvel lanserte flere figurer med en tydelig muslimsk bakgrunn, viser en gjennomgang hos Al Jazeera.

Figuren Simon Baz tok over rollen som Green Lantern hos DC Comics i 2012. To år tidligere lanserte DC den franske superhelten Nightrunner, med bakgrunn fra Algerie, som flere ganger har dukket opp i fortellinger sammen med Batman.

Marvel har på sin side lansert flere mindre bifigurer med muslimsk bakgrunn.

Men Kamala Khan/Ms. Marvel blir den første muslimske superhelten med en fast, månedlig utgivelse.

Og kanskje viktigere: En 16 år gammel, kvinnelig superhelt.

Les også

  1. Norsk superhelt inntar USA

  2. Hvem er mest superhelt?

  3. Supermann møter Batman