Kultur

Kulturår, ulturkår, tulkurår

Kunsttyveri, revehit, Bieber og mannlige dirigenter: Aftenposten loser deg gjennom kulturåret 2013

Kunsttyveriet i Bergen innledet 2013.
 • Ahmed Fawad Ashraf
 • Ann Christiansen

JANUAR

Kunsttyveri: Bare få dager inn i det nye året, i femtiden lørdag morgen 5. januar, bryter to menn seg inn i Permanenten Vestlandske kunstindustrimuseum (KODE) og stikker av gårde med25 unike kinesiske kunstgjenstander til en samlet verdi av minst 2,5 millioner kroner. Den stjålne kunsten er fortsatt ikke kommet til rette.

Seks menn tiltales for å ha utført eller medvirket til tyveriet som en del av en organisert kriminell gruppe.

I begynnelsen av desember er det rettssak i Bergen. Aktor legger frem påstand om at de to hovedtiltalte mennene bør dømmes til fire år i fengsel for kunsttyveriet, og at fire personer som satte fyr på to biler i Bergen i forkant av innbruddet som avledningsmanøver, bør dømmes til tre år og seks måneders fengsel.

NRK-kritikk: NRK sender en reportasje om en romkvinne. Det som ikke kommer frem, er at kvinnen var dømt for medvirkning til tvangsekteskap og voldtekt av sin egen datter. Saken skaper mediestorm, det blir oppvaskmøte i NRK, og i april blir NRK felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på god presseskikk.

FEBRUAR

Margaret Berger med sterk innsats i MGP og Eurovision.

Melodi Grand Prix: I åletrang hvit kjole og med imponerende stemmeprakt vinner Margaret Berger en overveldende seier i Melodi Grand Prix-finalen med låten «I Feed You My Love». 16. mai kommer hun videre i delfinalen i Eurovision i Malmö, og to dager senere synger hun Norge til en fjerde plass i finalen. Vinner ble danske Emmelie de Forest med "Only Teardrops".

Oscar: Blir det Oscar til Norge og Kon-Tiki ? Fem filmer er nominert og spenningen er stor i den norske leiren. Men det er Østerrikes bidrag, storfavoritten Amour , som hentet hjem prisen for Beste fremmedspråklige film.

MARS

Lokalt løft : Enger-utvalget har evaluert den rødgrønne regjeringens kulturløft og legger frem Kulturutredningen 2014. Nå er det tid for et lokalt kulturløft, mener tidligere kulturminister Anne Enger.

Stemmerett: På kvinnedagen 8. mars blir stemmerettsjubileet sparket i gang i Kilden i Kristiansand. For anledningen har flere symfoniorkestre samarbeidet og danner et orkester kun bestående av kvinner.

Spellemann: Kaizers Orchestra kåres til Årets spellemann for 2012. I løpet av 30 år har bare tre kvinner fått denne hederen. På tampen av året og i forkant av neste års utdeling skriver Aftenpostens kommentator: "Finnes det én eneste fornuftig forklaring på at 90 prosent av Årets spellemann-hederen er gått til mannlige artister? Nei. "

The Monroes, med Eivind Rølles (t.v.) og Lage Fosheim, fotografert i 2005. I løpet av et halvt år går begge bort.

The Monroes : Først døde Eivind Rølles 18. mars, og syv måneder senere, 19. oktober, går ogsåLage Fosheim bort. Sammen utgjorde de en av Norges fremste popduoer på 80-tallet og er særlig kjent for «Sunday People» og «Cheerio».

APRIL

Unntakstilstand i Oslo med Bieber på besøk.

Bieber i byen: Justin Bieber spiller tre konserter fra 16.–18. april for totalt 66.000 publikummere på Telenor Arena. Det er biebermania i Oslo, men idolet viste seg ikke for fansen. Det vekker oppsikt at ungdomsskoler i Ålesund utsetter tentamen for at beliebere kan dra på konsert.

MAI

Lambda : Floken er løst for fremtidig munchmuseum. SV snur og danner flertall sammen med byrådet for Lambda i Bjørvika. Tre dager senere vedtar bystyreflertallet at Lambda skal bygges.

JUNI

Munch: Munch-jubileet og utstillingen Munch 150 åpner. Utstillingen som viser den største samlingen av Edvard Munchs kunst noensinne, blir en kjempesuksess.

JULI

Rihanna: Superstjernen er på Diamonds world tour til Europa og opptrer i Telenor Arena i Oslo og på Koengen i Bergen. — En kokende varm og veldig bra kveld, mener Aftenpostens anmelder.

AUGUST

Vasily Petrenko, Oslo-filharmoniens nye dirigent får gjennomgå for uttalelse om kvinnelige dirigenter.

Mannlige dirigenter: Oslo-Filharmoniens nye dirigent, russiske Vasily Petrenko, tiltrer stillingen. Han gjør seg sterkt bemerket med sitt svar på spørsmål om hvorfor det er så få kvinnelige dirigenter: «Menn har ofte mindre seksuell energi og kan fokusere mer på musikken. En søt jente på podiet gjør at tankene går mot noe annet».

Petrenko beklaget etterpå uttrykksmåten.

Flere andre orkestre får nye mannlige dirigenter denne høsten: KORK: peruanske Miguel Harth-Bedoya, Stavanger symfoniorkester: venezueluanske Christian Vasquex, Kristiansand Symfoniorkester: dansk-italienske Giordano Bellincampi.

SEPTEMBER

Ylvis reiser verden rundt i revekostyme.

Revehit: Det er høsten da to brødre fra Bergen skal bli verdenskjente på rekordtid. Bård og Vegard Ylvisåker lanserer "What does the Fox Say" først på Itunes, dagen etter legges videoen ut på You Tube – og så tar det raskt av.

Den parodiske popsangen blir en megahit. Mot slutten av desember er videoen sett av nær 300 millioner mennesker. Fenomenet sammenlignes med den sørkoreanske popsangen Gangnam Style (som nå er sett av over 1,8 milliarder).

Ylvis-brødrene reiser verden rundt i revekostymer: De inviteres til USA og The Ellen DeGeneres Show, Late Night with Jimmy Fallon, festival i Las Vegas med store verdensstjerner – og til Hong Kong og Asias største pris— og musikkshow. De klatrer opp til sjetteplass på Billboard Hot 100. 11. desember blir "The Fox" også kåret til You Tubes mest trendy video i 2013.

Låten var opprinnelig skrevet i forbindelse med talkshowet "I kveld med Ylvis" på TVNorge. Innspillingen ble produsert av Stargate.

OKTOBER

Deeyah Khan får Emmy i New York og er i sjokk

Emmy: Norsk-pakistanske Deeyah Khan får Emmy, TV-bransjens Oscar, for beste utenlandske dokumentar: Banaz. A love story.

Filmen handler om en ung kurdisk-britisk jente som ble drept av sin egen far og tre onkler. Hun ble funnet nedgravd i en koffert, voldtatt og kvalt av sin egen familie. Banaz vokste opp i London og ble giftet bort til en 10 år eldre mann fra Irak. Hun forsøkte flere ganger å bryte ut av ekteskapet, og rømte til slutt med en gutt hun var blitt glad i.

Deeyah Khan er overveldet over prisen.

— Vi kom til New York for å feire at filmen ble nominert. Jeg hadde ingen forhåpninger om noe annet. Nå er jeg rett og slett i sjokk, sier hun.

Deeyah Khan er født og oppvokst i Norge og er søster av den kjente danseren Adil Khan. Hun flyttet til London i 1997 etter at hun som artist opplevde trakassering, blant annet fra det norsk-pakistanske miljøet.

Ny doppduo i departementet: Statsråd Thorhild Widvey og statssekretær Knut Olav Åmås.

"Morna Jens": Utskifting på toppen, rødgrønt blir blåblått, og Hadia Tajik (Ap) overlater nøkkelen til Thorhild Widvey (H). Et overraskende og for mange ukjent ansikt, til tross for ni år på Stortinget på 80— og 90-tallet og oljeminister i 2004–2005. Hun får med seg Aftenpostens kultur- debatt og forskningsredaktør Knut Olav Åmås. Den ferske statssekretæren forlater avisen på timen. Reversering av bokloven er noe av det første de kaster seg over.

Rockelegende Lou Reed går bort.

Legende : Lou Reed dør, 71 år gammel. Mannen som revolusjonerte rocken med The Velvet Underground levde på the wild side, og kom med en rekke uforglemmelige uttalelser. Denne, av musikkfilosofisk sort, vil bli husket: One chord is fine. Two chords are pushing it. Three chords and you’re into jazz.

Prisdryss : Danske Kim Leine, som Norge kan gjøre hevd på (han ble født i Bø i Telemark), vinner Nordisk råds litteraturpris for romanen Profetene i Evighetsfjorden .

Avlyttingsskandalen: «Århundrets rettssak» er den blitt kalt. Åtte mediesjefer med forbindelser helt til toppen av britisk politikk møter i retten, tiltalt for omfattende avlytting av kongelige og bestikkelser av offentlige tjenestemenn. Som følge av avsløringene ble News of The World lagt ned i 2011 og tidligere redaktør Rebekah Brooks måtte forlate sin stilling som sjef for mediekonsernet News International. Dommen faller rundt påske neste år.

Marit Christensen får kritikk for boken om Wenche Behring Breivik.

Bok-strid: Marit Christensens bok Moren. Historien om Wenche Behring Breivik kommer ut. Advokaten til avdøde Wenche Behring Breivik, Hans Marius Graasvold, forsøker å få boken stanset.

Forfatteren får også kritikk for hvordan personer i boken er omtalt, blant dem avdødes eksmann. Også Kagge Forlag går ut mot boken.

I slutten av november klager Graasvold forlaget Aschehoug inn for Pressens Faglige Utvalg. Men PFU avviser klagen fordi forfattere og forlag ikke er medlemmer av de organisasjonene som står sammen om PFU-ordningen.

Åsne Seierstad kritiseres av avlastningsforeldrene til 22. juli-terroristen.

Det blir også diskusjoner rundt Åsne Seierstads bok, En av oss , som kommer ut et par uker etter Christensens bok. Et ektepar som var avlastningsforeldre for Anders Behring Breivik, krever at teksten som omhandler dem skal skrives om eller slettes. Kagge forlag og forfatteren har bestemt seg for å tilføye to setninger i siste kapittel av boken for å unngå misforståelser.

NOVEMBER

Kors-debatt: Programleder i NRK Siv Kristin Sællmann blir bedt om å slutte å bruke et halskjede med kors på TV på grunn av reaksjoner fra seere. Saken får stor oppmerksomhet ikke bare i Norge, også lederen for utenrikskomiteen i det russiske parlamentet hisser seg opp. NRK viser til at nøytralitet kommer førstog mener et pålegg om å åpne for kors på nyhetssendinger vil være et brudd på menneskerettighetene.

Solan og Ludvig: Juli i Flåklypa blir årets filmvinner.

Flåklypa: Forventningene til den nye Flåklypa-filmen Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa er skyhøye. Det skal noe til å hoppe etter det nasjonale ikonet Flåklypa Grand Prix fra 1975. Men Aftenpostens anmelder triller en seks’er. Det gjør tydeligvis publikum også, på knappe to måneder har rundt 800.000 mennesker sett nye Solan og Ludvig.

Stjerne: Silya Nymoen vinner NRKs Stjernekamp etter en hard finalerunde med Agnete Johnsen. — Jeg har aldri, aldri vunnet noen ting. Ikke lotto, ingenting. Og så vant jeg dette Jeg er så glad, jubler Silya.

Ny medietid : Aftenposten er ikke lenger gratis på nett, betalingsløsninger innføres. Samtidig blir alt innhold nå også gjort tilgjengelig digitalt for abonnentene. De som ikke abonnerer, kan lese inntil åtte artikler i uken gratis på digitale plattformer

DESEMBER

Syreangrep: Den russiske ballettdanseren Pavel Dimitritsjenko dømmes til seks års fengsel for å ha planlagt syreangrepet på Bolsjoj-teatrets kunstneriske leder. Et av verdens ledende ballettensembler har i det hele tatt hatt et konfliktfylt år med anklager om sexpress, sabotasje, trusler og offentlig skittkasting.

Aidsepidemi: Først gråt «hele» Sverige, så Norge. Jonas Gardells TV-serie Tørk aldri tårer uten hansker minner oss om de unge mennene som døde alene under aidsepidemien på 80-tallet.

Nye ord: "Sakte-TV" kåres til årets nyord i Norge – og kort tid i forveien har "selfie" nådd til topps i Storbritannia. Det er bare å ta dem i bruk.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5