Kultur

Petterson "stjal" pris fra verdensnavn

Forfatteren Per Petterson ble i går tildelt en prestisjefylt britisk litteraturpris for romanen "Ut og stjæle hester".

 • Forf>
 • Aftenpostens Korrespondent <forf>hilde Harbo <

"Independent Foreign Fiction Prize" ble gitt Petterson og hans oversetter Anne Born for beste skjønnlitterære bok oversatt til engelsk og publisert i Storbritannia i 2005. Prisen på 10 000 pund (vel 110 000 kr.) ble overrakt under en seremoni i London arrangert av Arts Council England i samarbeid med avisen The Independent og champagnen Tattinger.— Jeg er kjempeglad og veldig, veldig stresset, for dette er ikke helt i tråd med selvbildet mitt, sa Per Petterson til Aftenposten i London i går, da det ble kjent at han hadde mottatt den prestisjetunge prisen.- Jeg håper prisen vil bety at navnet mitt og bøkene mine fester seg litt hos det britiske publikum og at den også kan være en døråpner for all norsk litteratur i Storbritannia.Petterson er første nordmann som har fått denne prisen, men både han og Lars Saabye Christensen er tidligere nominert - for henholdsvis "I kjølvannet" og "Halvbroren".

Flombelyser.

— Denne prisen gir en flombelysning, ikke bare på Pettersons roman, men på norsk litteratur som sådan i et marked vi har jobbet stenhardt for å erobre. Den er en enorm stimulans, og svært viktig, sier direktør Gina Winje i NORLA, organisasjonen som arbeider for å utbre norsk litteratur i utlandet. Hun sier at organisasjonen har jobbet lenge og målbevisst både mot britiske forlag og oversettere, og at det er flott å se at arbeidet gir resultater."Ut og stjæle hester", eller "Out stealing horses" som romanen heter her, ble utgitt på det anerkjente forlaget Harvill Secker i fjor. Av forfattere som ble vurdert, men ikke nominert, var verdenskjente navn som Gabriel Garcia Marquez og Umberto Eco. På listen over tidligere prisvinnere står mange store navn, med Per Olov Enquist som eneste skandinav.

Strålende kritikker.

Pettersons bok fikk strålende kritikker i britisk presse da romanen utkom i fjor. The Independents anmelder skrev: "en høyst velartikulert og samtidig glassklar prosa (...) en imponerende roman med sjeldent og forbilledlig moralsk mot.".The Guardian skrev: "et lite mesterverk om død og desillusjon i et nordisk land", og The Daily Telegraph: "hans konsise og vakre prosa fanger på bevegende vis det norske landskapet og livsstilen på landet (...) Den nakne tematikken forhøyes av poesien i Pettersons språk." "Ut og stjæle hester" har tidligere fått både den norske Bokhandlerprisen og Kritikerprisen.

Per Petterson er første nordmann som har fått &quot;Independent Foreign Fiction Prize&quot;. Foto: HEIKO JUNGE, SCANPIX

Les mer om

 1. Litteratur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «Ut og stjæle hester» er ute av kampen om en Oscar

 2. KULTUR

  Israelsk vinner, Roy Jacobsen nådde ikke helt opp

 3. KULTUR

  Dette er de beste bøkene akkurat nå

 4. A-MAGASINET

  På sitt mest desperate ringte forfatter Per Petterson forlagssjefen og sa: «Dette gidder jeg ikke mer.» Så løsnet det.

 5. KULTUR

  «Ut og stjæle hester» er Norges Oscar-kandidat

 6. KULTUR

  Den ukjente forfatteren Bjørn Esben Almaas er nominert til Nordisk råds litteraturpris for en bok som ikke matcher dette høye nivået.