Kultur

Maja Lunde ville finne svar på hvorfor biene dør

I romanen Bienes historie har biesurret har stilnet og vår verden har blitt til et uhyggelig sted. - Har ikke biene det bra, har ikke jorda det bra, sier Maja Lunde (40).

På 40-årsdagen sin satt romandebutant Maya Lunde og lurte på om hun hadde feberfantasier. I avisene kunne forfatteren lese strålende anmeldelser av boken om hvordan kloden endrer seg idet biene på mystisk vis dør fra oss. Tor Stenersen

 • Mala Wang-naveen

Allerede på første side i Bienes Historie finner leseren seg på et pussig sted. En av bokens tre hovedpersoner står i et tre i et fremtidig landskap et sted i Kina og pollinerer blomsten for hånd. Det er sånn vi skaffer oss mat når biene på mystisk vis blir rammet av Colony Collapse Disorder (CCD) eller på godt norsk, kubedød.

Fikk ideen til Bienes historie etter å ha sett dokumentar

— Jeg fikk ideen da jeg så en dokumentar om bier på nett. Da tenkte jeg at dette skal jeg skrive om, forteller Maja Lunde (40) over kjøkkenbordet der boken er skrevet.

Foran henne står en blomsterbukett fra moren som hun mottok for den første glitrende anmeldelsen. Deretter ble hun liggende syk med influensa og undre seg over om de rosende anmeldelsene som kom på rekke og rad var ekte.

— Jeg trodde jeg hadde feberfantasier, ler Lunde.

Les anmeldelsen her:

Les også

«Hennes debut vil fenge mange lesere, ikke bare i Norge»

Fortellingen og karakterene falt raskt på plass

Boken tar leseren frem og tilbake i tid, og på fiffig vis knyttes historiene sammen gjennom bienes skjebne. Allerede før boken ble lansert, er den solgt til syv land og flere filmtilbud har dukket opp.

— Det er helt uvirkelig, egentlig. Jeg tror det ikke helt, det skjer liksom med en annen person, sier Lunde. Hun begynte å gjøre research og leste seg bokstavelig talt opp på bienes historie, og raskt kom de tre hovedpersoner og deres historier på plass.

Ifølge Sciencemag.org har bienes artsrikdom avtatt de siste 50 årene. Noen arter er nesten utryddet, mens andre er utryddet. Neegaard, Dan Petter

Skummelt å skrive bok for voksneSelv om hun i to år etter at hun begynte kan glede seg over en mottagelse utenom det vanlige, satt det langt inne for Maja Lunde å skrive en bok for voksne.

— Det var litt skummelt, sier forfatteren som i en årrekke har vært manusforfatter for NRK og har flere barnebøker på samvittigheten. Det ligger flere vrakede manus i kjølvannet av det ble hennes endelige prosjekt.

— Men jeg fant ikke formen på noen av tekstene som lå tett opp til mitt eget liv. Det ble kjedelig, ler hun.

Utfordrende å legge handlingen til 1852

Det å legge en del av handlingen til 1852 viste seg heller ikke å være enkelt. Lunde ble slått i bakken av mengden research som måtte til for å skape autentiske fremstillinger av birøkting både i fortid og fremtid.

— Du må ha en foremening om hvordan verden er, og det å bygge en hel verden er en kjempejobb, forteller hun. Men hun er glad for kunnskapen hun har fått og at folk er opptatt av bier.

Selv om det ikke summer av bier («Vi har for liten hage til å sette opp bikube») rundt oss, er stuen full av blomster. Lunde som er vokst opp på Bislet i Oslo, forteller hun alltid har vært opptatt av naturen.

— Kanskje fordi jeg bodde i byen? Jeg presset blomster og hadde herbarium, smiler hun.

Les om en av verdens fremste bieforskere: «Bienes massedød skyldes en blanding av usunn birøkting og giftige midler mot skadedyr.»

Lunde mener boken ikke er dystopisk

Bienes Historie kan sette mange på tanken om at de vil prøve birøkting. Samtidig kan det føles fåfengt med tanke på alle utfordringene som ekstremvær, giftstoffer og midd. I så måte bringer romanen tankene til dystopisk litteratur, men Lunde avviser at hun ønsket å skrive en mørk handling.

— Jeg tenker ikke på at jeg har skrevet en dystopi. Jeg ville finne svar på hvor vi er når biene dør. Jeg synes det var skumlest å skrive om fremtiden og begynnelsen på slutten, men da jeg skjønte at jeg skulle skrive om menneskene og relasjonene deres, løsnet det, forteller Lunde som mener det er håp i historien.

— Jeg er en optimist av natur.

- Så det går bra til slutt?

-Ja, jeg håper det. Alle må redde verden sin måte og vi må gjøre vårt beste. Men det må tas store valg internasjonalt. Biene er de minste tingene, og vi tenker ikke på at de er et termometer som viser oss hvordan kloden har det, sier Lunde.

— Har ikke biene det bra, har ikke jorda det bra. Nå viser nok en gang en større rapport som kom før sommeren at det er klare sammenhenger mellom bruk av sprøytemidler og biedød.

Ifølge det urbane birøkterlaget ByBi er «30 prosent av USAs bier forsvunnet, i England regner man med 15 prosent. Store tap er meldt i Sør-Europa og også i vårt naboland Danmark.» Kilde: Bybi.no

Blir boken til en Hollywood-film?

Lundes arbeid med både TV og film har definitivt sneket seg inn i boken som har fått anmeldere til å bemerke at hun skriver ««filmatisk» og billedrikt, med stor detaljrikdom.»

— Det er skrivestilen min, det. Jeg synes det er morsomt å skrive når jeg er i en opplevelse. At man tydeliggjør situasjonen og er med karakteren. Jeg sitter ofte med mange bilder i hodet, og jeg er veldig glad i å ta bilder også, forteller Lunde.

Diplomatisk avfeies vi med et «ingen kommentar» når vi spør om filmryktene. Så vi spør igjen.

- Jeg har fått noen forespørsler, men har ikke signert noen kontrakt, sier Lunde som idet minste røper at hun er igang med et nytt skriveprosjekt.

-Det jeg kan si er at også her er handlingen plassert i skjæringspunktet mellom naturen og mennesket.

 1. Les også

  Snart stikker biene - for godt?

 2. Les også

  Sprøytemidler reduserer antallet nye dronninger med opptil 85 prosent

 3. Les også

  Hadde 700.000 bier på loftet

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Morten Øen: – Folk i dag vet ikke hvordan man setter potet. Vi ville aldri overlevd en katastrofe.

 2. KULTUR

  Bienes historie skal avsløres for verden

 3. KULTUR

  Maja Lunde: – Reising er mitt klimadilemma

 4. KULTUR

  Heftig budrunde i USA om Maja Lundes bok

 5. KULTUR

  Bokanmeldelse: På tide å bytte ut vinnerformelen, Maja Lunde?

 6. KULTUR

  Ukens kulturtips: Stjernedryss i vannkanten, skumle tidsmaskiner og flyvende skapninger