Kultur

Norway Rock takker nei til pengestøtte - vil ikke nekte MC-klubber

Norway Rock søkte Kvinesdal kommune om 200.000 kroner. Formannskapet tilbyr 300.000 hvis festivalen stenger ute de såkalte 1%-klubbene.

Norway Rock i Kvinesdal startet opp i 2006. Festivalen gikk konkurs i 2011, men ble startet opp igjen. Foto: Tor Erik Schrøder, Fædrelandsvennen

  • Torgeir Eikeland

– Vi ønsker å støtte Norway Rock med et betydelig beløp, for dette er en festival mange er positive til og som betyr mye for Kvinesdal, sier Per Svein Kvinlaug (KrF) til Fædrelandsvennen.

Han er ordfører i den lille sørlandskommunen Kvinesdal. Der vedtok formannskapet tirsdag å gi 300.000 kroner til Norway Rock, selv om festivalen bare har søkt om 200.000 kroner.

Festivalen arrangeres 7.-9. juli, med band som Europe, Seigmen og In Flames på scenen.

I vedtaket, som ble fattet mot Frps stemme, heter det: «Kvinesdal kommune er positive til festivalen Norway Rock Live, og vil berømme styret og de frivillige for denne satsingen.

Kommunen har et ønske om å bidra med forutsigbare tilskudd til festivalen, og vil derfor kunne vurdere et betydelig støttebeløp og annen tilrettelegging under visse vilkår.»

Les også

SOL, MUSIKK OG ØL? Her er den store festivalguiden for sommeren 2017

Vil nekte 1%-klubbene

Og vilkåret de stiller er at festivalen ikke slipper inn publikummere med jakke- eller vestmerker fra såkalte 1%-klubber. I praksis betyr dette medlemmer av de omstridte MC-klubbene som Hells Angels og Bandidos, samt klubber som sokner til disse.

Bjørn Åge Nilsen, styreleder i Norway Rock, takker nei:

– Jeg synes dette vedtaket nærmest er ufint. Dette betyr at kommunen vil pålegge oss en kleskode som ingen andre festivaler i landet har. Vi synes det er trist og vondt at kommunen ikke ønsker å støtte oss.

– Men det står jo i vedtaket at de ønsker å støtte?

– Ja, men vilkåret betyr at vi ikke får noen støtte likevel. Vi har litt ære å ta vare på vi også. Med dette vedtaket sier man indirekte at festivalen er en yngleplass for kriminelle. Hvis politiet mener dette får de komme og hente disse kriminelle, da. Vi står fast på prinsippet om at vi vil være en festival som er åpne for alle, sier Nilsen.

Les også

NY FESTIVAL: – Vi skal bli for film det Øya er for musikk

Samme vilkår i fjor

Også i fjor stod Norway Rock på prinsippet om å slippe inn alle, og med det takket de nei til 100.000 kroner fra kommunen.

I møter med kommunen og politiet har festivalen argumentert med at det ikke oppstod noen problemer knyttet til dette.

– Vi har hatt gode møter med Norway Rock. Her har også politiet vært med for å vurdere om noe tyder på at man bør velge en annen praksis. Men konklusjonen fra politiet er at det er det ikke. Vi ønsker ikke at denne typen klubber skal få fotfeste i vår region, sier ordfører Kvinlaug.

Les også

SLIK KAN DET GÅ: Ble vraket, starter egen festival i samme sommeruke

Prinsippvedtak for flere år siden

Vedtaket i formannskapet bygger på et prinsippvedtak i kommunestyret fra 2011.

Det året mottok Norway Rock 450.000 kroner i kommunal støtte mot at de forbød jakkemerker for 1%-klubbene. Tross dette gikk festivalen høsten 2011 konkurs og ble nedlagt. Festivalledelsen oppga den gang to grunner til konkursen: Regnvær og boikott fra MC-miljøet som konsekvens av jakkemerkeforbudet. Sistnevnte skal ha påført festivalen 1 million kroner i tap, etter eget anslag.

– Det blir litt for enkelt å si at det var en «boikott fra MC-miljøet». Heller ikke rockere og vanlige festivalgjengere liker kleskoder og forbud av denne typen, sier styreleder Nilsen.

– Forstår du ikke bekymringen over at 1%-klubbene skal få fotfeste i regionen?

– Jo. Men vedtaket fra 2011 bygger på situasjonen den gang. Dette har endret seg siden da, sier Nilsen.


Musikkinteressert? Da kan denne saken være noe for deg.

Les også

  1. Vi har kåret landets 11 beste musikkfestivaler

Les mer om

  1. Festival
  2. Kvinesdal
  3. Hells Angels
  4. Bandidos