Lego satser på intellektuelle kvinner

Leketøysgiganten Lego har lyttet til innspill fra en syv år jente: Nå lanseres en ny figurserie - med kvinnelige forskere.

De nye Lego-damene, som er utformet av en geofysiker, leveres i esker med full forsker-utrustning,

Brevet fra syvåringen Charlotte Benjamin fikk internasjonal omtale da hun i vinter skrev til Lego. Jentas kritiske buskap: Jentefigurene er alltid passive og søte; guttene er barske og redder menneskeliv.

— Jeg vil gjerne at dere lager flere Lego-jenter, lar dem gå på oppdagelse og ha det gøy. Ok!?! skrev Charlotte i brevet.

Utformet av fysiker

Talspersoner for selskapet svarte med å opplyse at Lego vurderte en helt ny serie med jentefigurer. Nå foreligger resultatet:

En eske med tre kvinnelige forskere er klar for salg, opplyser Lego på sin hjemmeside.

Nyskapningene er utformet av en geofysiker, Ellen Kooijman, som er tilknyttet prosjektet Lego Ideas. Hos Lego Ideas kan brukerne lage egne modeller og få dem satt i produksjon, hvis de faller i konsernets smak, skriver den danske avisen BT.

- Skjev fordeling

Og slik gikk det altså med Kooijmans utkast til en kvinnelig astronom, en paleontolog og en kjemiker.

— Som kvinnelig forsker har jeg notert meg to forhold ved nåværende Lego-modeller: En skjev fordeling mellom mannlige og kvinnelige figurer og at kvinnene er temmelig stereotype, skriver Ellen Kooijman på en blogg.

Ved hovedkontor i Danmark får Aftenposten opplyst at tre til fire innspill fra Lego Ideas-satsingen går i produksjon hvert år. De kvinnelige forskerne oppnådde 10.000 stemmer fra Lego-tilhengere over hele verden.