Kultur

Danskenes statskanal varsler digital revolusjon

Store omveltninger er på gang i Danmarks Radio (DR), ifølge et strategidokument som er lekket til pressen. Konkurrerende medier er bekymret for sin fremtid på nett.

Fra «DR-byen» i København planlegger statskanalen ifølge lekkede dokumenter å satse hardere på digitalt innhold. Steinholt Ingar

 • Øystein Aldridge

I likhet med NRK jobber DR med både TV, radio og nett. Dokumentet som er kommet på avveie, viser at DR planlegger en knallhard satsing på digitale flater, skriver blant annet Politiken.

Mens DR alltid har definert seg først og fremst som en TV— og radioprodusent, viser strategidokumentet at de planlegger å sidestille TV, radio og digitale flater.

Dette er lite populært hos konkurrerende danske medier, som forsøker å sikre seg inntekter fra annonsører og brukere på nett. DR er i likhet med NRK finansiert av lisensinntekter. I Danmark må alle som eier en TV, PC eller mobil betale lisens.

Dersom DR skal leve side om side på nett med et mer omfattende innhold enn i dag og et helt annet inntektsgrunnlag enn konkurrentene, kan det bli enda vanskeligere for de kommersielle å greie seg.

Hard konkurranse på nett

Ralf Andersson, som er lektor i journalistikk og tidligere har hatt sjefsstillinger i DR, sier til Politiken at planene er oppsiktsvekkende. Han kaller det et paradigmeskifte og en markant kursendring for DR dersom de skal satse like mye på nett som på radio og TV.

Sjefredaktør Lisbeth Knudsen i avisen Berlingske sier DR nå ser ut til å gå i enda hardere konkurranse med private medier, med mye midler i ryggen.

Direktør Ebbe Dal i Danske Medier, som er organisasjonen til de privateide danske mediene, undrer seg over hvorfor statskanalen skal konkurrere med de private om å servere nyheter på nett.

Etter at dokumentet lekket har DR gått ut og sagt at det er snakk om et foreløpig utkast til en strategiplan. For å unngå misforståelser har de selv publisert materialet på sine nettsider.

Stortingsmelding om NRK

I Norge foregår en tilsvarende diskusjon. Kulturminister Thorhild Widvey (H) har tidligere uttalt at med omstillingene i mediebransjen kan NRKs posisjon være en utfordring. Hun ønsker at NRKs tilbud ikke i unødvendig grad motvirker innovasjon hos kommersielle medieaktører.

En stortingsmelding om NRK leveres kulturdepartementet i løpet av våren. Widvey er særlig interessert i å se på hvordan NRK skal finansieres, NRKs kommersielle aktiviteter og kanalens bruk av eksterne produksjoner.

 1. Les også

  NRK-skatt mye billigere enn lisens

 2. Les også

  Vil ha utvidet NRK-melding

 3. Les også

  Vil la NRK lære av BBC

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Onsdag starter Norge verdens første slukking av de nasjonale FM-senderne

 2. KULTUR

  Konkurrentene ser med bekymring på ny NRK-rapport

 3. VERDEN

  Skattetriks kan ha snytt fem land for 520 milliarder kroner. Norge også rammet.

 4. KULTUR

  Medietilsynet har konkludert: – Ikke svekk NRK

 5. KULTUR

  Onsdag kan du miste NRK-kanaler på DAB – slik får du dem tilbake

 6. DEBATT

  Ny rapport fra Medietilsynet: Å svekke NRK løser ingen problemer