Kultur

Utøya-minnesmerke får heder internasjonalt

Jonas Dahlbergs forslag til minnesmerke på Utøya.
Her står Dahlberg foran forslagene til minnesmerker. Steinen som kuttes av fjellet på Sørbråten skal fraktes til Oslo og bli en del av minnesmerket ved Regjeringskvartalet.
Den svenske kunstneren Jonas Dahlberg foreslår i sitt utkast å grave ut deler av Sørbråten. Inne fra fjellet vil publikum se over på motsatt side, hvor navnene på de omkomne vil være skrevet.

Vinnerbidraget i konkurransen om å utforme minnesmerkene etter terroraksjonene 22. juli vekker oppmerksomhet internasjonalt. «Verdig», «vakkert» og «følelsesmessig sterkt» er noen av beskrivelsene.

  • Jenny Dahl Bakken

Hvordan lager man et minnesmerke som forteller om tragedien ved 69 tapte menneskeliv, men samtidig viser veien videre for de etterlatte? Akkurat slik som Jonas Dahlberg har foreslått, ifølge internasjonale medier.

Hans forslag ble trukket ut av juryen som skulle vurdere minnesmerker etter 22. juli-tragedien, blant 300 innsendte forslag.

Symbolsk rift i landskapet

Dermed blir det en svenske som skal utforme minnesmerket for Norges største nasjonale traume siden andre verdenskrig.

Dahlberg vil kutte ut en stor del av halvøya Sørbråten på landsiden på Tyrifjorden, og inngravere de avdødes navn på én side av riften. På den andre siden skal besøkende stå. Ifølge Dahlberg representerer kuttet både en symbolsk rift i landets sjel og den fysiske adskillelsen mellom ofrene og de som er igjen.

Steinen fra minnesmerket skal flyttes til Regjeringskvartalet og bli en del av minnesmerket for de 8 som døde da bomben gikk av 22. juli 2011, sammen med trær og planter fra Sørbråten. Det skal minne om at livet tross alt må gå videre, ifølge Dahlberg.

God mottagelse internasjonalt

Minnesmerket har vakt oppsikt utover Norges grenser, og de fleste omtaler minnesmerket i positive ordelag.

Flere medier tar i bruk superlativene når de skal beskrive minnesmerkene som skal åpnes for publikum i 2015:

"This Is The Extraordinary Memorial To The Victims Of Norway’s Utøya Massacre", skriver ungdomsnettstedet BuzzFeed.

Den irske avisen The Journal bruker ordet «stunning», og skriver at minnesmerket er både passende og sterkt.

— En verdig respons

Amerikanske Time Magazine konkluderer rett og slett med at det er «slik man hedrer livene til 69 uskyldige mennesker som ble drept av en terrorist».

Også britiske The Guardian og The Daily Mail er positive til hvordan minnesmerket blir et symbolsk kutt i landskapet - som «både representerer nasjonens sorg og hvordan ofrene for alltid er adskilt fra de besøkende gjennom døden».

Mesteparten av dem som kommenterer på de ovennevnte sakene er også svært positive til minnesmerket, som de omtaler som verdig, passende, sterkt og vakkert. En leser påpeker også symbolikken i at det er en svenske som skal lage minnesmerket, noe han mener bygger bro over en "rift" i den norsk-svenske historien.

Også flere kunst- og arkitekturnettsider berømmer minnesmerket.

Les også

Dette er våre felles minnessteder