- Dropp høyhus i Regjeringskvartalet, gjør Deichman til statsministerkontor og beholdUD på Victoria terrasse

Tidligere statsministre er skeptiske til tanken om å bygge nye høyhus i Regjeringskvartalet.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik mener Deichmanske bibliotek vil bli et strålende statsministerkontor den dagen bygningen blir ledig i 2019.
  • Arve Henriksen

I 2019 åpner det nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Dermed står den historiske bygningen fra 1933 ledig.

— Jeg tror Deichman kunne fungert utmerket som statsministerens kontor. Med sitt flotte monumentale inngangsparti ville det bli representativt, ikke minst i forbindelse med utenlandsbesøk, sier Kjell Magne Bondevik, statsminister fra 1997 til 2000 og 2001 til 2005. Han har fulgt diskusjonen rundt det nye regjeringskvartalet med interesse.

Slik ville arkitektene ha det nye regjeringskvartalet

— Mange av arkitektene ønsket kompakte og høye hus. Det er noe jeg sånn umiddelbart ikke synes noe om, ikke minst estetisk. Slike bygg vil bli veldig dominerende i store deler av bybildet.

Samtidig vil det bety at Høyblokkens symbolske verdi blir mindre etter det som skjedde 22. juli, sier Bondevik.

Oppkjøp av bygninger

I evalueringsrapporten, som kom i forrige uke, ble det foreslått å kjøpe opp naboeiendommer rundt dagens regjeringskvartal fremfor å bygge nytt og tett.

— Det synes jeg er en fornuftig tanke, det vil åpne opp for en fornuftig bruk av Deichmanske bibliotek og Møllergata 19, begge monumentale bygninger med fine frontpartier. Jeg synes de må innlemmes og komme til sin rett i et nytt regjeringskvartal. Blant annet kan Møllergata fungere som et inngangsparti til Utenriksdepartementet, sier Bondevik.

Aftenposten har også vært i kontakt med tre andre tidligere statsministre, Gro Harlem Brundtland, Kåre Willoch og Thorbjørn Jagland. Alle synes forslaget fra Bondevik er spennende.

— Jeg tror det er en god idé å flytte statsministerens kontor ned på bakken. Å plassere statsministeren på toppen av høyblokken har vist seg ikke å være spesielt bra, sier Europarådet-sjef Thorbjørn Jagland, og statsminister fra 1996 til 1997.

Han er ikke tilhenger av at det nye regjeringskvartalet skal bygges i høyden.

Evalueringskomiteen imot høyhus

— Jeg er i tvil om hvor klokt det er å samle alt i høyhus midt i Oslo, det appellerer hverken til min estetiske sans eller demokratiske innstilling. Samtidig lurer jeg på om man overdriver betydningen av å samle alle departementene under ett.

Like viktig er hvordan man organiserer seg, sier Jagland.

Ødelegge bystrukturen

Kåre Willoch, statsminister fra 1981 til 1986, liker forslaget fra Bondevik om å ta bruk Deichman som nytt statsministerkontor. Derimot mener han det blir feil å samle alle departementene på ett område.

— Jeg tror det er umulig å få til en tilfredsstillende løsning med å samle alt på et sted. Det er ikke sikkert de unge vet dette, men vi eldre gjør det. Nå forsøker jeg altså å være morsom, men nå kan du faktisk sitte på et styremøte i Oslo og kommunisere med folk i New York. Det er ikke slik at du absolutt må ha direktekontakt lenger, sier Willoch.

Regjeringskvartalet har rundet trekvart milliard

Han mener høyhus også er en sikkerhetsmessig utfordring.

— Det er betenkelig å bygge regjeringskontorer som vil bli latterlig enkle å nå med en rakett. Høyhus vil også ødelegge bystrukturen, sier Willoch.

Mange statsledere har vært innom statsministerens kontor i Høyblokken. Her viser Kåre Willoch frem utsikten til Kinas statsminister Zhao Ziyang.

Hans viktigste kampsak er imidlertid å la Utenriksdepartementet bli der de er.

— La UD bli

— Det viktigste som skjedde i 1905 var at Norge fikk sin egen utenrikspolitikk. Kort tid etter kom UD inn i Victoria terrasse, som i dag fremstår som en illustrasjon på norsk utenrikspolitisk historie. Det vil derfor være et alvorlig brudd på en historisk tradisjon å flytte UD, dette er et antihistorisk misgrep som må rettes opp, sier Willoch.

Gro Harlem Brundtland, som har styrt landet i tre perioder fra toppen av Høyblokken, understreker at hun ikke fulgt planene om det nye regjeringskvartalet godt nok til å kunne innta velbegrunnede standpunkter.

— Imidlertid har jeg forståelse for de synspunktene andre tidligere statsministre har inntatt, både rundt en annen løsning for Statsministerens kontor og at UD kunne få fortsette der de har så lange tradisjoner, sier Gro Harlem Brundtland via sin rådgiver Jon Mørland.

Samtlige fire statsministre understreker at det nye regjeringskvartalet ikke må bli en festning.

Mange statsledere har vært innom statsministerens kontor i Høyblokken. Her har Thorbjørn Jagland besøk av FNs generalsekretær Kofi Annan.

— Jeg har veldig sans for at det må være et folkeliv. Det er en av kvalitetene ved det norske demokratiet, at vi ikke har så mye sikkerhet som så mange andre land, men at det er folket som beskytter demokratiet og politikerne.

Det er symbolsk viktig at regjeringen ikke ligger som en isolert øy midt i byen, selv om det selvsagt må tas sikkerhetsmessige hensyn, sier Jagland.