Kultur

Sara Johnsens store Amanda-kveld

Amanda-prisutdelingen i Haugesund i går ble regissør og manusforfatter Sara Johnsens store kveld. Hennes Upperdog tok fem priser.

Regissør og manusforfatter Sara Johnsen (t.h.) og klipper Zaklina Stojcevska hadde all grunn til å feire i Haugesund fredag. Begge fikk Amanda for sine prestasjoner med Upperdog, og totalt fikk filmen fem priser. FOTO: JAN GUNNAR FURULY
 • Jan Gunnar Furuly
  Journalist

Les mer:

40 år gamle Sara Johnsen har helt siden hun fikk den nordiske debutantprisen på Amanda-showet for sin debutfilm Vinterkyss i 2005, blitt benevnt som norsk films mest talentfulle regissør. Fjorårets kritikerroste Upperdog var da også utvilsomt fredagskveldens store favoritt etter åtte nominasjoner.

Da fasit ble gjort opp etter det TV2-direktesendte showet i Festiviteten i Haugesund, hadde Johnsen og hennes team forsynt seg grovt av de gjeveste prisene.

Upperdog ble kåret til årets beste norske kinofilm og Johnsen fikk prisen for beste regi. Dessuten sikret polske Agnieszka Grochowska seg prisen for beste kvinnelige skuespiller, for sin overbevisende rolle som gjestearbeideren Maria. I tillegg fikk filmen pris for beste klipp og beste foto. Dermed knep hun prisen fra forhåndsfavoritten Maria Bonnevie i filmen Engelen.

Fraværende vinnere.

Johnsen jublet og strålte over de mange prisene for filmen hennes, og takket i øst og vest. Mens Grochowska var fraværende på festkvelden. Hun var opptatt med filminnspilling i hjemlandet Polen.

–Det er herlig! Den viktigste prisen for meg var regiprisen. Den deler jeg med alle som var med på å lage filmen, sier Sara Johnsen.

Helt oppskriftsmessig tok Stellan Skarsgård hjem prisen for beste mannlige hovedrolle, for innsatsen i En ganske snill mann.

Filmen fikk bred internasjonal ros da den hadde verdenspremière i Berlin i februar, og scenene der Skarsgård takker for maten sammen med hybelvertinne Jorunn Kjellsby, ble spontant kåret til «tidenes morsomste sexscener» av en journalist etter visningen på den tyske festivalen.

Heller ikke Skarsgård var til stede i Haugesund, men opptatt med filming i USA.

Mads Sjøgård Pettersen og Bang Chau i rollene som Per og Yanne i en scene fra Upperdog. FOTO: FRILAND FILM

Skandale?

Prisen var for øvrig den eneste som gikk til En ganske snill mann av tre nominasjoner. I kulissene i Haugesund ble det murret om skandale etter at Hans Petter Moland ikke engang ble nominert for beste regi, for den første norskspråklige film på 15 år som ble tatt med i hovedkonkurransen på den prestisjetunge Berlinfestivalen.

Moland ville selv ikke kommentere Amanda-juryens beslutninger.

–Men jeg er jo faktisk litt skuffet over at jeg ikke ble nominert for min birolle i Rottenetter, fleipet han.

Teamet bak ungdomsfilmen Vegas kom til Haugesund med solide åtte nominasjoner, men måtte se seg avspist med en eneste pris for beste filmmanus.

Knerten tok tre priser.

Den andre store vinneren denne fredagskvelden i Haugesund, var barnefilmen Knerten, som sikret seg tre tunge Amanda-statuetter. Komiker Åsleik Engmark fikk prisen for beste barnefilm for sin debutfilm, og i tillegg fikk filmen pris for beste produksjonsdesign/scenografi og beste visuelle effekter.

Margreth Olins Engelen fikk to priser: Gunilla Röör for beste kvinnelige birolle og Folkets Amanda, den siste basert på stemmer fra kinogjengerne selv.

Helt til slutt i showet gikk Amanda-juryens ærespris til veteranen Henny Moan, som hadde sitt store gjennombrudd i norsk film som badende ungpike i gyseren De dødes tjern i 1958. Siden har hun hatt en rik og variert karrière innen film, TV-drama og teater.

 1. Les også

  Amandakomiteens Ærespris til Henny Moan

 2. Les også

  Skandalefilm ikke godkjent for filmstøtte i Norge

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5