Kultur

Han er verdensmester i Fortnite. Nå vil Emil (18) jobbe for å spre et viktig budskap.

  • Amalie Lereng
    Amalie Lereng
    Journalist
– Jeg har flere hundre tusen følgere på sosiale medier, så jeg håper jeg kan bruke kontoene til å spre viktige budskap, sier Emil Bergquist Pedersen (18).

Hva hadde en gjennomsnitlig 16-åring gjort om han vant 13 millioner kroner? Sannsynligvis ikke bare vært fornuftig som Emil Bergquist Pedersen.

Navn: Emil Bergquist Pedersen (18)

Ukens unge stemme fordi: VM-vinner i Fortnite som denne uken ble Youth Advocate for Unicef.


– Ungdomsambassadører skal være forbilder. Hvilket forbilde vil du være?

– Jeg vet mye om hvordan folk oppfører seg på nett og i spill, så jeg ønsker å bruke den kunnskapen til å skape gode holdninger, både digitalt og ellers. Diskriminering og rasisme er også hjertesaker.

– Hvorfor ville du bli Unicef-ambassadør?

– Fordi jeg er veldig opptatt av barn og unges liv. Dessuten vil jeg øke forståelsen til voksne om spillverdenen, om hvor mye du kan få ut av det, for eksempel vennskap. Det er mange fordommer.

– Hvilke fordommer da?

– At spilling er bortkastet og usunt. Men alt er jo usunt om man bare gjør én ting. Ingen ber barna stoppe opp midt i en fotballtrening for å spise middag. Jeg mener man må støtte interessene til barna uansett hva det er, og lage avtaler som gjør interessen sunn. Det handler om balanse.

– Som 16-åring vant du VM i Fortnite og nesten 13 millioner kroner. Hva har du brukt premiepengene på?

– Jeg har kjøpt en bil og to leiligheter i Tønsberg som investering, og så har jeg spart resten.

– Det høres veldig fornuftig ut!

– Ja, det har jeg prøvd å være.

– Du er en ganske nedpå type?

– Jeg prøver å være det. Mange ganger har jeg glemt VM-seieren, og så kommer jeg plutselig på det. Det blir sånn «oi, det skjedde!»

Emil Bergquist Pedersen (t.h) feirer VM-seieren sammen med makkeren David Wang.

– Det er snart to år siden du vant VM i Fortnite. Hva har du gjort siden den gang?

– Mye, egentlig. Jeg har fortsatt med spillingen og er med i turneringer. I fjor var jeg for eksempel i Australia på en soloturnering hvor jeg vant en god sum, og jeg har deltatt i en veldedighetsturnering der jeg donerte 300.000 kroner i premiepenger til Unicef. I tillegg har jeg vært med på TV-serien «Gamerne» på NRK, som akkurat har kommet ut. Nå jobber jeg med en kleskolleksjon med YME.

– Spennende! Hvilken type klær blir det?

– Det blir streetwear. Jeg har alltid vært interessert i klær og mote, så det er veldig stort for meg.

– Mitt neste spørsmål skulle være hva som er det største du har opplevd etter VM-seieren, men det høres ut som kleskolleksjonen er svaret?

– Ja, jeg må nok svare det! Da jeg var yngre, var klær den første uoffisielle jobben jeg hadde. Jeg kjøpte klær på nett, brukte dem litt og solgte videre.

Etter seieren har du fått møte flere store fotballstjerner, som for eksempel David Luiz og Mesut Özil, men det når ikke opp?

– Det har selvsagt vært veldig gøy, men jeg har alltid hatt en enorm interesse for klær. For meg personlig blir det det største.

– Hvordan ser livet ditt ut nå?

– Det er litt kjedelige tider. Jeg går 3. klasse på videregående i Tønsberg og har hjemmeskole. Ellers spiller jeg og prøver å streame litt.

– Hvor mye spiller du?

– Det spørs om jeg trener til en turnering eller ikke. Men det er litt vanskelig å motivere seg for tiden. Det er ikke like gøy nå som man sitter hjemme og ikke har turneringer å glede seg til. Men jeg prøver å holde motet oppe.

– Er det ingen turneringer digitalt, da?

– Jo, vi spiller turneringer på nett, men det gøyeste for meg er å reise og spille turneringer i andre land. Det gjør det morsommere å forberede seg.

I fjor fikk Emil dele ut prisen for årets trener under Idrettsgallaen. Her sammen med Joakim «Noobwork» Haraldsen.

– Hva er planene fremover?

– Å fullføre videregående. Jeg er ikke en person som stresser med å planlegge langt frem i tid. Jeg ser hva som skjer. Akkurat nå er jeg blitt med på et norsk lag som heter Nordavind. De har kontor i Oslo, så kanskje flytter jeg dit.

– Du har allerede en karriere som du tjener godt på. Har du vurdert å droppe ut av skolen?

– Nei. Jeg trives på skolen fordi det er veldig sosialt. Jeg møter venner og har det gøy. Jeg har alltid tenkt å ha en plan B, for jeg kommer ikke til å spille Fortnite til jeg er 50 år. Jeg vil ha noe å falle tilbake på.

– Ikke spille til du er 50? Er du sikker?

– Haha! Det går jo veldig bra med spillingen nå, men vi får se.

Les mer om

  1. Ukens unge stemme
  2. Fortnite
  3. E-sport