Reinsdyr og samejenter fra Norge ga britisk sakte-TV-ekstase

To timer sakte-TV med reinsdyr, sledeferd og samer fra Finnmarksvidda på BBC i julen, hylles som genialt og hypnotiserende av britiske seere.

Den samiske fotografen Jan Helmer Olsen fra Karasjok bidro til BBC-produksjonen med å filme reinsledeturen fra luften med drone, og magisk nordlysfotografi til finalen på det to timer lange programmet.

Midt i beste sendetid på selveste julaften slo kanalen BBC Four til med programmet All Aboard! The Sleighride.

Dette er BBCs andre, store satsing på sakte-TV i 2015, etter direkte inspirasjon fra NRKs suksess med dette fenomenet de siste årene.

I to timer vandret de to Karasjok-kvinnene Anne Louise N. Gaup (27) og Charlotte Iselin Mathisen (24) på den snøkledte og dunkelt mørketidsbelyste Finnmarksvidda med tre reinsdyr spent fast til hver sin slede.

Det hele var filmet i sanntid, og ble sendt uten noen former for kommentarer og ingen musikk.

Det var heller ikke teksting av de svært få tilløpene som fantes av samiskspråklig dialog mellom de to kvinnene underveis, eller samtalene de hadde med noen få tilfeldige personer som dukket opp langs ruten.

Responsen fra britiske seere er likevel overveldende positiv, i alle fall om man skal tolke hurraropene og ovasjonene som kommer fra Twitter.

Anne Louise N. Gaup (t.h) og Charlotte Iselin Mathisen var med på den to timer lange sledeturen som ble sendt uavbrutt på BBC Four julaften - med reprise 2. juledag - midt midt i beste sendetid.

«Balsam for sjelen»

«Hypnotiserende», «magisk» og «Takk, BBC!» er bare noen av de tilsammen tusenvis av overstrømmende Twitter-meldinger som har haglet de siste dagene.

«Balsam for sjelen», er en av karakteristikkene til Wayne Schytte:

Chris Adams kaller programmet den beste julegaven BBC noensinne har gitt seerne:

Hilda Lees mener det var godt å se på etter alt styret rundt juletider:

Sarah Hemming slår fast at dette er BBC på sitt beste:

Mark Cousins tvitrer at dette bildet er hans sterkeste TV-minne fra julen:

Mange satte også pris på at det ikke var noen celebriteter som presenterte sledeturen:

Delte de 42 mest «dramatiske» øyeblikkene

Også viralnettstedet BuzzFeed er nærmest i fistel over programmet, som de kaller «muligens det aller beste TV-programmet som går denne julen».

Skjermbilde fra BuzzFeeds lange oppsummering av slow-TV-programmet fra Finnmarksvidda på BBC.

Nettsidens underholdningsredaktør Scott Bryan slår også til med en bred oppsummering av programmet, der han har samlet «42 hjertebankende øyeblikk fra BBCs non-stop-sledetur».

Svært mange av seerne satte tydelig pris også på innfallene som de firbente stjernene i showet av og til kom med. Særlig den midterste reinen, Ruoššačuoivvat (Den lysgulgråe), hadde det for seg å titte inn i kameraene, svinge med hodet eller rett og slett stoppe opp uten forvarsel.

De to andre reinsdyrene som var med heter White Russian og Muzet (Den mørke).

Spår fanklubb for en av reinene

Greg Ebdon mente det bare er et tidspunkt før The Middle Reindeer får seg egen fanclub:

Det vakte også betydelig oppmerksomhet blant seerne at samene har 150 ord for snø, og ikke minst at det finnes over 1000 ord som beskriver oppførsel eller utseende til rein.

«Bare kall meg Njirru», kvitterte Twitter-bruker Tracy Morter midt under sendingen julaften. Njirru er betegnelsen på en villstyrig hunnrein.

Clare A. var en av de mange som satte stor pris på slutten med fantastiske nordlysbilder, som var filmet av den samiske fotografen Jan Helmer Olsen i Karasjok:

Eksekutiv produsent og daglig leder Magnus Temple i The Garden Productions i London var på forhånd svært spent på hvordan BBC-sendingen ville gå.

For mer bilder av norske reinsdyr, se resultatet når reinsdyrene filmer selv.

— Sledetur den mest opplagte ting å filme for julen

— Vi fikk dette oppdraget av BBC på bakgrunn av at vi i vår laget et slow-TV-program med en båttur på Kennet og Avon-kanalen i Wiltshire i det sydvestlige Storbritannia. Og når vi først skulle lage slow-TV for julaften, var en sledetur med rein den mest opplagte ting i verden å gjøre, sier han.

Kanalprogrammet som ble sendt i juni mer enn firedoblet det vanlige antallet seere på BBC Four.

Statistikken for julens sendinger er ennå ikke tilgjengelig fra BBC.

Flere saker om sakte-TV finner du her:

Les også

BBC med sakte-tv fra Finnmarksvidda på julaften