Kultur

Nye prestisjebygg fra arkitektene bak «Fugleredet»

Glasstriangel i Paris og «Rubik's kube» i New York.

«Le Project Triangle» blir med sine 180 meter den tredje høyeste bygningen i Paris.
  • Hans Marius Tonstad
    Hans Marius Tonstad
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Torsdag ble det kjent at Paris får sin første skyskraper på 30 år.

Dermed oppheves et 30 år gammelt bystyrevedtak om at ingen nye bygninger skal være over 37 meter. Vedtaket kom i 1977, samme år som Montparnasse-tårnet sto ferdig. Ifølge The Times mente mange at bygget var så stygt at dette var hovedårsaken til vedtaket. «Le Project Triangle» ved Porte de Versailles er et av seks nyskapende bygg som skal oppføres i Paris de nærmeste årene. Den triangelformede bygningen er tegnet av de to sveitsiske arkitektene Jacques Herzog og Pierre de Meuron som også står bak den olympiske arena i Beijing (Fugleredet) og Tate Modern i London. Jacques Herzog sier triangelformen er valgt for at bygningen skal kaste minst mulig skygge. — Det blir som en vertikal by. Dette blir et landemerke for Paris, sier Herzog. Bygningen skal stå ferdig i 2012 og finansieres av private investorer. «Le Project Triangle» blir med sine 180 meter den tredje høyeste bygningen i Paris bak Eiffeltårnet (325 m) og Montparnasse-tårnet (210 m).

«Rubik's kube»

I midten av september ble et annet Herzog og de Meuron-prosjektet vist frem i New York. I 2010 skal en 57-etatsjers skyskraper stå klar i den trendy bydelen TriBeCa på Manhattan.

Hver av de 145 eksklusive leilighetene i den gjennomskinnelige skyskraperen får sin egen gulvplan. Leilighetene vil koste fra 3,5 millioner (ca 20 millioner kroner) dollar til 33 millioner dollar (186 millioner kroner). Arkitektene sammenligner designen med hus som er stablet oppover mot himmelen. — Det blir som en kniplingaktig, merkelig «Rubik's kube», sier arkitektene til AP. Bygningen i New York blir ifølge AP designduoens første skyskraper. Herzog & de Meuron jobber for øyeblikket med å redesigne Tate Modern i London.

Les også

  1. OL på kinesisk vis

  2. Åpningseremoni<br/>sett fra motorveien

Den 50-etasjers bygningen sett fra siden.
De fleste leilighetene får en unik utsikt.
«Fugleredet» fikk mye skryt under OL i Beijing.