«Skrik» er fra 1910

Edvard Munchs Skrik-maleri i Munch-museet er blitt restaurert - og er blitt 17 år yngre.

Restaureringsarbeidet av Munchs "Skrik" har avdekket at bildet sannsynligvis er langt yngre enn først antatt.

Nasjonalgalleriet og Munch-museet har hatt hver sin utgave av det kjente maleriet, og har kranglet om hvem som har den eldste utgaven. Mens Nasjonalgalleriets versjon er datert 1893, er Munch-museets versjon ikke signert og datert. Museet har imidlertid tatt utgangspunkt i at deres versjon er fra samme år.

Usikkert

Denne dateringen har vært omstridt i fagmiljøet siden 1970-tallet. Nå gjør nye funn under restaureringsarbeidet, kombinert med skriftlig dokumentasjon, at Munch-museet endrer dateringen på maleriet til 1910.

— Fremtidige analyser vil kanskje gjøre at vi endrer dateringen igjen, men nå er det denne dateringen som er den mest plausible, sier museumsleder Ingebjørg Ydstie.

Fortsatt skader

"Skrik" og "Madonna" er nå tilbake igjen på veggen i Munch-museet etter at de to kunstskattene ble revet ned fra veggen i et væpnet ran 22. august 2004. Da bildene kom tilrette igjen, hadde de store skader, og begge bildene har vært gjennom en omfattende reperasjons- og restaureringsprosess.

Maleriene har fortsatt noen synlige spor etter den røffe behandlingen - blant annet har det vært umulig for konservatorene å få fjernet vannskjolden i nederste venstre hjørne på "Skrik".

TXT

— Men vi vil bruke alle teknologiske muligheter som måtte komme i fremtiden til å prøve å reparere dette. Men foreløpig har bildet et arr, sa direktør i Kulturetaten Gro Balas under pressevisningen av utstillingen.

Munch malte «Skrik» etter en svært angstfylt naturopplevelse i 1892.

Venter stort besøk

De to maleriene blir hovedattraksjonene i Munch-museets sommerutstilling, som åpner for publikum 23. mai. Da "Skrik" og "Madonna" ble lagt i spesialbygde montere og vist frem for publikum i fem dager i slutten av september 2006, kom mer enn 5000 mennesker for å se dem.

Ydstie venter også stort besøk til museet gjennom sommeren.

Ikke ranssikkert

Sikkerheten ved Munch-museet har blitt betydelig oppgradert etter ranet, og de besøkende må nå gjennom både sikkerhetskontroll og flere sluser før de får se maleriene. I tillegg er også overvåkningen bedret.

— Disse tiltakene vil ikke hindre et væpnet ran i fremtiden, men vi har et håp om at museet nå ikke er det mest risikofrie bygget å angripe i fremtiden, sier direktør ved Oslo Kommunes Kunstsamlinger, Lise Mjøs.

Les mer:

«Skrik» har i årevis antatt å være fra 1893.