Blur til Øyafestivalen

Et av Englands mest legendariske band kommer til Oslo.

Damon Albarn fra Blur.

Bandet har ikke besøkt Norge på et tiår. De har ikke spilt en konsert sammen siden 2015, men nå er den legendariske kvartetten klare igjen.

Engelske Blur kommer til Øyafestivalen i august.

Billetter ble revet bort

Gjenforeningen av Blur ble kjent i fjor høst. Da bandet annonserte at de skulle spille på Wembley stadion i London i juli, ble nesten 100.000 billetter revet bort på én dag.

En ny konsertdag samme sted ble umiddelbart lagt til.

– Jeg gleder meg veldig til å spille med Blur-brødrene mine og «besøke» alle de flotte sangene på nytt. Blurs liveshow er alltid fantastisk for meg. En fin gitar og en forsterker skrudd høyt opp foran mange smilende ansikter, sier gitarist Graham Coxon i en pressemelding.

Bandets turné starter på festivalen Primavera i Barcelona i juni. Blur skal også besøke danske Roskilde Festival, før de avslutter sin sommertur med konserter på svenske Way Out West og Øyafestivalen samme uke.

Damon Albarn og hans Blur på Øya-scenen i 2013.

Terningkast seks sist gang

Et live-comeback for Blur kan nesten garanteres å bli en musikalsk og stemningsmessig fest. Få band har såpass mange velkjente pop- og rockehits å spille på som Damon Albarn og kompani.

«Girls & Boys», «Country House», «Song 2», «Charmless Man», «End of a Century», «To the End», «Tender» og ikke minst hiten «Beetlebum» er blant låtene som nok vil bli spilt.

– Torsdag 10. august kommer Blur til Tøyenparken. Da er det nesten akkurat ti år siden de fikk terningkast seks av Aftenposten for sitt forrige norgesbesøk, som også var på Øya. I høst solgte de ut Wembley dagen billettene ble lagt ut. Dette viser hvor sultne publikum er på endelig å få oppleve de klassiske Blur-låtene igjen, sier Øyas PR-sjef Jonas Prangerød.

Han forteller at festivalen til nå har solgt omtrent to-tredjedeler av årets ukepass.

Nostalgi for 90-tallet

Blur ble dannet for 35 år siden, i 1988. Først spilte de dansbar popmusikk som et ekte «Madchester»-band (albumet «Leisure», men noen år senere fikk gjengen sitt gjennombrudd som en del av den store britpop-bølgen (med albumet «Parklife»).

I august 1995 vant bandet det mye omtalte «battle of britpop». Da slapp Oasis «Roll With It» og Blur «Country House» på samme dag – og Blur vant konkurransen om nummer én-plassen på de britiske singlelistene.

Alex James, Dave Rowntree, Damon Albarn og Graham Coxon er fortsatt Blur, 35 år etter at de ble dannet. Her fra 2012.

Oasis ble likevel størst rent kommersielt, mens Albarn, Coxon og Blur gikk lei av britpop. Dermed utviklet bandet seg i retning av amerikansk indierock (albumene «Blur» og «13»), samtidig som kvartetten åpnet mer og mer opp for både elektronika og afrikansk inspirasjon (albumet «Think Tank»).

Ifølge et intervju med magasinet Mojo, viser strømmetall at fansen i dag lytter til låter fra hele katalogen. Det er kvalitet i det meste.

– Det er en nostalgi for 90-tallet nå, sier gitarist Graham Coxon til magasinet Mojo.

– Jeg klaget alltid på 90-tallet den gangen. Men sammenlign den musikken med det som gis ut nå, og nostalgien fremstår som ganske rimelig, gjør den ikke?