Kultur

Skriver bok om Ellinors triste liv

Hun er 89 år og hun husker det som det var i går: Den vakre og glade Ellinor Hamsuns to år i Berlin på tredvetallet. Gerd Høst har skrevet bok om denne mørke historien i Hamsun-familien.

 • >rolf M. Aagaard (foto)
 • Erik Bjørnskau <br

Erindringer." . . . så mange slags kjærlighet". Det var dét den da 23 år gamle Ellinor Hamsun svarte da hun skulle forklare at foreldrene, dikterparet Knut og Marie Hamsun, sendte tenåringsdøtrene fra seg før skolegangen var over og holdt dem på avstand. Og det er det Gerd Høst har satt som tittel på sin nye bok med erindringer fra de siste dramatiske årene før 2. verdenskrig i Berlin.Den gang var de to unge jevnaldrende kvinnene teaterstudenter i storbyen, og begge drømte om karrièrer på scene og i film. Gerd Høst skulle senere bli en respektert tyskfilolog, forfatter og universitetsprofessor. Ellinor Hamsun, beundret og bejublet etter et par filmroller, skulle derimot få karrièren — og livet - ødelagt av krigen, av hjemlengsel og farsbinding, men også av økende nerveplager, ikke minst med spiseforstyrrelser som ingen tok på alvor den gang. Etter krigen ble hun behandlet, og lobotomert to ganger. De siste 34 år av sitt liv tilbragte hun på et pleiehjem på Jylland, der hun døde i 1987.Gerd Høst hadde lenge tenkt på å fortelle om det korte vennskapet med Ellinor i Berlin. Og da en TV-film for et par år siden fremstilte Knut og Marie Hamsuns eldste datter som alkoholvrak, ble Gerd Høst indignert.- Hun har fått et helt ufortjent rykte, det er helt uverdig, sier Høst. - Ellinor var en vakker, glad og livsfrisk jente. Og hun elsket sin far, sa aldri et bebreidelsens ord, nikker Gerd Høst. - Men krigsutbruddet, at hennes mann, den tyske filmregissøren, ikke fikk laget filmer, og at han senere forlot henne, nerveproblemene og bulimien, alt det gjorde jo at hennes liv ble som en gresk tragedie.Hun synes fortsatt det er underlig at ikke de berømte foreldrene tok seg mer av henne etter krigen.- De tenkte nok mest på seg selv, både Knut og Marie Hamsun, sier hun. - Samtidig var Hamsun også svært stolt av datteren, men han hadde den oppfatningen at unge piker bare skulle være vakre, som blomster; leve i selskaper og bli beundret, og ikke kunne annet enn språk, smiler forfatteren trist.

 1. Les også

  Levende kunst og familiearv

 2. Les også

  Endelig ny bok fra Knausgård

 3. Les også

  Gyldendal håper på flere skjønnlitterære bestselgere

&lt;b&gt;Tragisk. &lt;/b&gt;- Ellinor Hamsun skulle ha fått lov til å få et normalt liv, jeg tror hun ville ha nådd langt, sier Gerd Høst. Foto: ROLF M. AAGAARD