Kultur

30 år siden Elvis døde

Elvis-fans i tusentall trosser stekende hete.

Fansen våker på Graceland, 30 år etter at Elvis døde.

Allerede onsdag morgen begynte Elvis-fans å stille seg i kø for å passere forbi Elvis’ grav og delta i en Elvis-vake natt til torsdag.

Elvis Presley døde av hjertesvikt på Graceland 16. august 1977, 42 år gammel.

Det sørøstlige USA har opplevd en dirrende hetebølge de siste dagene, og temperaturen i Memphis onsdag ettermiddag var på nesten 40 grader. Helsepersonell måtte behandle flere fans for heteslag, og ambulanser var i beredskap langs Elvis Presley Boulevard.

Ei 67 år gammel kvinne fra New Jersey døde i heten. Hun ble funnet onsdag ettermiddag i ei campingvogn nær Graceland.

Høydepunkt

– Vi gjør vårt beste for å kjøle oss ned, sier Mike Meridian, en 46 år gammel bygningsingeniør fra Houston. Han hadde tidlig tatt oppstilling under en golfparasoll for å være blant de første til å vise Elvis respekt.

– Elvis får vinden til å blåse i vår retning av og til, sier han.

Våkenatten med stearinlys er høydepunktet i ei uke med markeringer for Elvis-fans fra hele verden. Arrangementet har vokst seg større og større år for år, etter at Presleys kone Priscilla tok over eiendommen hans og åpnet Graceland som en turistattraksjon i 1982.

Millionbutikk

Arrangementene gir også betydelige summer i kassa for Elvis Presley Enterprises, som har alle rettighetene til den avdøde kongens navn. Det er ingen som har full oversikt, men turistmyndighetene i Memphis anslår at rundt 75.000 mennesker vil besøke byen under Elvis-uka.

En guidet tur rundt Graceland koster snaut 70 dollar, rundt 400 kroner. I fjor hadde Elvis-selskapet en inntekt på over 40 millioner dollar, nesten 240 millioner kroner.

Minneuka for Elvis avsluttes fredag, med finale i en verdensomfattende konkurranse for Elvis-imitatorer. Nordmannen Kjell Elvis Bjørnstad er en av de 24 som har kvalifisert seg til finalen i konkurransen, der både utseende, stemmelikhet og sceneshow teller med.