Kultur

Vakkert spill i Tolkiens ånd

Lord of the Rings Online er ikke perfekt, men det er slående vakkert.<br></br>

  • Anders Hagen

Det er nesten umulig å skrive en altomfattende anmeldelse av et onlinespill som Lord of the Rings Online (LotRO), basert på noen ukers testing. Det er mye innhold jeg ikke har sett, rett og slett fordi det er en stor verden. Nå er LotRO nytt, men vil spillerne fortsatt være interessert og engasjert om ett år? Det kan ikke denne anmeldelsen svare på.Det er også vanskelig å anmelde LotRO uten å skjele til World of Warcraft (WoW), genrens lokomotiv. WoW har satt standarder for design og kreativitet i onlinespill, men denne anmeldelsen vil forsøke å anmelde LotRO på sine egne premisser.

Tar pusten fra deg.

Men én forskjell må det være lov å påpeke. LotRO er mye vakrere enn WoW. Det tar noen ganger pusten fra deg. Det er slik du fornemmer Tolkien selv ønsket at hans verden skulle se ut. Selv når LotRO viser frem det skitne og middelalderske i Midgard, er det vakkert. Gresset vaier stille i vinden, villsvinene har sin egen sverm av små fluer rundt seg, Hobbitun er vennlig og vent. Den Steilende Ponni i byen Bri er akkurat det røffe og verdenstrette vannhullet du ser for deg. Det er en stor og variert verden, men akkurat nå er den tynt befolket. Beveger man seg rundt, er det ofte lenge mellom hver gang man ser en annen spiller. LotRO sprenger heller ikke genrens grense på noen som helst måte, og mangelen på innovasjon innenfor genren må påpekes. Du kan lage din egen karakter av fire raser (menneske, alv, dverg, hobbit) og velge en av syv klasser. Med denne avataren tar man seg ut i verden. Å drepe monstre og utføre oppdrag (drep 10 edderkopper, skaff seks villsvinkjøttbiter) gir økt erfaring. Med erfaring vokser din karakters styrke og egenskaper. Ellers finnes det meste man forventer her. Man kan forme "brorskap" og gjøre raid for å overvinne mer formidable fiender, og man kan velge seg "pakker" på tre av 10 forskjellige yrker.

Tro mot Tolkien.

Det er ikke bare en velsignelse å skulle gjenskape Tolkiens univers, som har svært mange dedikerte fans som blir vrede straks noen tar seg friheter.Derfor er det blitt noen kompromisser. Det er for eksempel umulig å være trollmann i spillet, noe som er uvanlig for fantasigenren. De som liker å skyte ildkuler og annen magi, kan bare glemme det, for i Tolkiens univers er det lite magi og bare fem trollmenn å oppdrive — en av dem er Gandalf. Det er heller ikke mulig å dø i spillet, og heller ingen helsepoeng. Alle spillerne har "kampmoral", og når man mister all moral (dør), må man "trekke seg tilbake" (retreat). Codemasters har gjort sitt beste for å være tro mot Tolkiens materiale, og tilsynelatende bare tatt seg friheter som er innenfor det historien tillater - eller utelater.

Noe negativt.

Det er selvfølgelig ting som ikke er så bra. Musikken er ofte repeterende og noe enerverende. Det er umulig å skille lyder som er 100 meter borte eller rett ved siden av deg. Mange av figurene i spillet sier dustete ting som ikke passer - på dårlig skotsk.Brukergrensesnittet, alle ikoner og objekter i bagene dine, er litt knuslete og tafatt. Kontrollsystemet er ikke alltid så intuitivt som man skulle ønske. Spillet er svært snilt, en beskyldning WoW har fått mot seg, men LotRO er vanilje i forhold. Det blir forhåpentlig mer utfordrende.Spiller-mot-spiller-kamper (PvP) er ikke-eksisterende. Du kan bare glemme å komme deg til Mordor eller Helmdjupet i denne omgang. Man kan vente seg utvidelser av spillet med nye områder - i årevis fremover.Til tross for dette, er LotRO et spill av meget høy kvalitet. Det er vakkert, det er engasjerende, det er spennende, og det er stort. Livet er godt i Midgard.

Velger du å være dverg, møter du Gandalf tidlig i spillet.

Les mer om

  1. Spill