Kultur

Tragedier i kø for Velvet Revolver

Turneer, produsentbytte og tragedier har stått i veien for innspillingen av Velvet Revolvers nye album «Libertad».

Broren til vokalist Scott Weiland (t.v.) døde av en overdose, noe som var en av årsakene til at Velvet Revolver ble forsinket med sin oppfølger. Til høyre Slash og Duff McKagan.

Trommeslager og tidligere Guns N’Roses-medlem Matt Sorum er likevel merkbart fornøyd med resultatet.

– Jeg elsker virkelig hele albumet, sier han.

Det er fem år siden Guns N’Roses-medlemmene Slash, Duff McKagan og Matt Sorum dannet Velvet Revolver sammen med Scott Weiland (eks-Stone Temple Pilots) og Dave Kushner (eks-Wasted Youth), og tre år siden den såkalte supergruppen slapp debutverket «Contraband» som solgte i 2,9 millioner eksemplarer.

Tragedier og dødsfall

Evig turnévirksomhet med 18 måneder ute på veiene er blant årsakene til at det har tatt så lang tid å komme igang med oppfølgeren. En annen grunn er personlige tragedier. Først døde lillebroren til vokalist Scott Weiland av en overdose, deretter døde også Sorums lillebror etter en årelang kamp mot en hjernesvulst.

– Jeg fikk dra fra midt i innspillingen. Jeg ble veldig følelsesmessig påvirket selv om min bror hadde vært lenge syk. Men jeg tok det og brukte det på en måte, sier Sorum og slår hendene sammen:

– Noen ganger er det slik at sorg føder storhet. Min bror ble helt klart en stor inspirasjonskilde for platen.

Tragediene har ført bandet sammen, og nå føler medlemmene at de står hverandre mer nærmere enn noensinne.

– Vi spiste middag sammen her forleden kveld, og likedan i går morges hadde vi frokost sammen. Sånt gjorde vi aldri tidligere, og vi tre har spilt sammen ganske lenge. Vi har en bra følelse nå i bandet. Vi lager bra musikk, og vi liker hverandre, fastslår Sorum.

Kranglet med Rubin

En annen grunn til at «Libertad» tok så lang tid, er produsentbytte.

I starten valgte bandet stjerneprodusenten Rick Rubin, men han skal ha mistet lysten fordi bandet ikke stilte med nok gode låter. Bassist Duff McKagan uttalte i april til Billboard at bandet hadde med 30 nyskrevne låter, og at samarbeidet skar seg da han stadig krevde flere:

– Når noen hele tiden ber deg skrive flere sanger, begynner du å tenke «vel, alt suger». Det er ikke bra for et band som oss, sa McKagan da.

Matt Sorums versjon er at det gikk for sakte, siden Rubin hadde så mange andre prosjekter på gang – deriblant Metallica og U2.

En annen stjerneprodusent, Brendan O’Brien (Pearl Jam, Bruce Springsteen og Weilands gamle band Stone Temple Pilots), steppet inn på kort varsel og ganske raskt fikk man gjort unna det grunnleggende. Mot slutten av fjoråret var halve platen klar, mens resten ble ferdigstilt i januar. Resultatet er Matt Sorum svært fornøyd med:

– I hele min profesjonelle karriere er denne skiven den første jeg kan lytte til fra begynnelse til slutt. Jeg liker virkelig alt, sier han og legger til:

– Jeg kommer ikke engang på når jeg sist hørte på de to «Use Your Illusion»-platene, sier han om Guns N’Roses-albumene fra 1991 som hver solgte sju millioner.

Velvet Revolver skulle spilt under Quartfestivalen, men avlyste den norske konserten samt seks andre i Europa uten å oppgi grunn. I stedet dro de hjem i midten av juni. Fra 5. august turnerer de på hjemmebane og starter i Baltimore og fortsetter til uti oktober måned.

Slash holder på stilen han gjorde til et varemerke i Guns N'Roses.

Les mer om

  1. Musikk