Kultur

Scorsese kan glippe for Nesbø

Martin Scorsese (70) har satt Snømannen på vent. Universal Studios er utålmodige og leter nå etter en ny regissør til å lede den amerikanske filmatiseringen av Jo Nesbøs suksessroman.

Martin Scorsese er blitt 70 år, og jobber nå parallelt med fire nye filmer som regissør. I tillegg er han produsent på flere. Jo Nesbø-filmen er bakerst i køen. Foto: AP Photo/Julie Jacobson

 • Jan Gunnar Furuly

-Jeg har gjort min Jo Nesbø, sier Morten Tyldum, som akkurat nå sjonglerer fire-fem mulige filmprosjekter i Hollywood. Bak kona Janne og sønnen Benjamin. Foto: Knut-Egil Wang.

Islandske Baltasar Kormákur er spurt om å regissere Snømannen. Han sa nei. Foto: Jan Gunnar Furuly

I november 2011 sprakk nyheten i norske og internasjonale medier om at regissørlegenden skulle lage Snømannen , og at deler av filmen trolig ville bli laget i Oslo. Nå tyder mye på at Scorsese er ute av bildet.

Les også

Oslo sier "ja" til "Snømannen"

Etter det Aftenposten får opplyst på informert hold, har filmgiganten Universal de siste månedene spurt en rekke internasjonalt kjente regissører om de kan tenke seg jobben. Blant de spurte er Morten Tyldum og islandske Baltasar Kormákur. Begge har sagt nei.

Det vakte oppsikt for halvannet år siden da det britiske produksjonsselskapet Working Title Films i London hadde klart å overtale internasjonalt hyllede Nesbø til endelig å gi grønt lys for filmatisering av en historie rundt krimhelten Harry Hole.

Nesbø velger regissør

Men Nesbø hadde en klar klausul i sin kontrakt med britene: Han ville ha det avgjørende ordet med hensyn til valg av regissør. Hans foretrukne kandidat var Scorsese.

Les også

Martin Scorseses 3D-magi

I tiden som har gått siden har det vært relativt stille om prosjektet, og i mellomtiden har den aldrende Scorsese påtatt seg det ene filmprosjektet etter det andre.

Akkurat nå står han oppført på International Movie Database (IMDB) med fire kommende filmer som regissør.

Blant annet planlegger han spillefilmen Frank Sinatra, og han holder akkurat nå på med etterarbeidet på The Wolf of Wall Street, nok en film der han har Leonardo DiCaprio i hovedrollen. I tillegg gjør veteranen en dokumentarfilm om Bill Clinton og har ytterligere et spillefilmprosjekt kalt Silence på sin liste.

Les også

Hollywood-gigant skal regissere Nesbø-bok

Scorsese er også oppført som produsent på flere andre prosjekter.

Tror Scorsese er ute

De siste dagene har Aftenposten snakket med to nordiske regissører som begge bekrefter at de er blitt spurt om å ta regijobben på Snømannen.

-Jeg tror ikke Scorsese kommer til å gjøre denne filmen. Han er nok ute. Jeg ble spurt av Universal om å lage den for en tid tilbake, men har takket nei, forteller islandske Baltasar Kormákur, i Oslo for å presentere sin nye islandsk-norske film, Dypet.

Også Morten Tyldum, som i 2011 regisserte den første og svært vellykkede filmatiseringen av Nesbøs romanunivers i BAFTA-nominerte Hodejegerne , bekrefter at han er blitt spurt om å regissere Snømannen.

-Forespørselen kom via mine agenter. De lurte på om jeg var interessert, og fortalte at Working Title lette etter ny regissør, men jeg takket nei. Jeg har gjort min Jo Nesbø, sier Tyldum, som akkurat nå sjonglerer fire-fem mulige filmprosjekter i Hollywood.

I august starter han filmingen av sin internasjonale debut med britisk-amerikanske The Imitation Game , om den matematikergeniet Alan Turing som brøt tyskernes Enigma-kode under 2. verdenskrig.

Langt bak i køen

Nesbø tar selv meldingen om at Snømannen er på vent med fatning. Han antar at Universal Studios, som eier Working Title Films, nå ser på alternative muligheter for å få gjort prosjektet tidligere enn det er mulig med Scorsese.

-De er utålmodige og ser at det kan ta tid å vente på Scorsese. Det som skjer nå, er nok mest et uttrykk for at Universal gjerne vil vise oss noen alternativer, fastholder Nesbø.

-Det er ingen hemmelighet at han er en travel mann. Det er kø både foran og bak Snømannen , men det visste vi jo da vi signet Scorsese. Vi håpet, og håper, at det var mulig å snike i køen.

Forfatteren understreker også at et endelig tilbud om å regissere Snømannen må gå via ham.

-Derfor er det ingen andre regissører som har fått noe tilbud om å lage denne filmen ennå, sier han.

Usikker bransje

-Filmatisering av bøker er ikke bare usikre, men direkte usannsynlige prosjekter, selv etter at det er investert penger i utvikling. Så jeg får vel bare gjenta det jeg har sagt om alle potensielle filmprosjektene jeg har vært linket til: Jeg tror ikke noe på det før noen ringer og sier at de filmer første scenen, sier Nesbø

Ingen ved Working Title Films i London ville onsdag kommentere saken.

-Prosjektet er fortsatt i utvikling, og vi jobber ennå med manus, er alt en person på produksjonsavdelingen vil si.

Heller ikke ved Universals kontor i den britiske hovedstaden ville noen kommentere statusen på Snømannen.

Snømannen ble utgitt i 2007 og er den syvende boken fra Jo Nesbø om politietterforskeren Harry Hole som er preget av et røft liv med alkohol, tunge krimsaker og personlige kriser.

Det britiske produksjonsselskapet Working Title Films kunngjorde høsten 2010 at de hadde kjøpt filmrettighetene til boken. Working Title Films er kjent som en habil produsent av kvalitetsfilm, og har de siste årene stått bak produksjoner som Les Misérables , Anna Karenina , Tinker Tailor Soldier Spy , Atonement og Senna.

Selskapet eies av den amerikanske underholdningsgiganten NBC Universal.

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  «Snømannen» slaktes

 2. KULTUR
  Publisert:

  Hvis du trodde de norske anmelderne var nådeløse mot «Snømannen», vent til du ser hva de internasjonale anmelderne mener.

 3. KULTUR
  Publisert:

  Joachim Trier nominert til Nordisk råds filmpris for tredje gang

 4. KULTUR
  Publisert:

  «Adrift» er en ordinær film om et ekstraordinært seilas

 5. KULTUR
  Publisert:

  Jo Nesbø: – Ingen kan føle seg trygg på at ikke store maktkamper kan velte en sivilisasjon

 6. KULTUR
  Publisert:

  Vil filme Star Wars på Preikestolen, norsk byråkrati kan gjøre at sjansen glipper