Her er Brageprisvinnerne: Nina Lykke vant for boken om «fastlegen fra helvete»

Høythengende priser til Nina Lykke og Edvard Hoem.

Nina Lykkes nyeste roman handler om en kvinnelig fastlege som flytter fra ektemannen og inn på legekontoret. Nå har boken vunnet Brageprisen.

Torsdag ettermiddag ble den prestisjefylte Brageprisen delt ut. I kategorien skjønnlitteratur stakk Nina Lykke av med prisen for den humoristiske og skarpe boken Full spredning. Den kritikerroste romanen handler om en fastlege i midtlivskrise, om utroskap og jakten på lykke.

–Jeg har snakket med mange leger, og det er mye andres erfaringer jeg skriver om. Alt som sies i boken, er sant. Alt har skjedd, sa Lykke i et intervju med Aftenposten nylig.

Juryen begrunner tildelingen med at Lykke har «en særegent god observasjonsevne og et herlig skråblikk på livet». Romanen omtales som usedvanlig velskrevet og morsom.

Hoem vant for solidaritet og samfunnsengasjement

Den folkekjære forfatteren Edvard Hoem fikk årets hederspris. Han har hatt høy produksjon helt siden sin debut i 1969. Prisen deles ut hvert år til en person eller institusjon som bidrar til spredning av og forståelse for litteratur, eller til å «heve kvaliteten på norsk skriftkultur».

Edvard Hoem har tidligere mottatt priser som Språkprisen, Petter Dass-prisen, Ibsenprisen og Kritikerprisen.

«Forfatteren viser stor solidaritet, ikkje berre som forfatter, men også som eit samfunnsengasjert menneske», heter det i begrunnelsen.

Hoem er kjent for sine komplekse og menneskelige karakterer, ført i pennen på nynorsk. Han har hatt et livslangt engasjement for Kirken og vært åpen om sin kristne tro. Forfatteren er også blant de forfattere som selger godt, viser Aftenpostens oversikt.

Romanen Slåttekar i himmelen skal settes opp på Det Norske Teatret neste år.

Eggen har fortalt Aftenposten at han la fra seg arbeidet med den prisvinnende boken i flere år: – Jeg tror jeg var naiv. Jeg forsto ikke hvor mye det var jeg skulle skaffe meg oversikt over.

– Jeg kjenner meg igjen i Axel Jensen

I kategorien for sakprosa vant Torgrim Eggen for sin biografi om forfatter Axel Jensen.

– Jeg kjenner meg igjen i Axel Jensen. Jeg kan også være hensynsløs og skrytende, og jeg har hatt et problematisk forhold til rusmidler, sa Eggen nylig til Aftenposten i et intervju om boken.

Biografien har fått tittelen Axel. Fra smokken til Ovnen og kaster nytt lys over den myteomspunne Jensens liv. Fortellingen tar leseren med på en reise fra fattig til berømt forfatter. Ingrediensene er blant annet alkohol og rus, følelsessvingninger, trekantdrama og seriemonogami, skriver juryen:

«Når partyet er over og boken lest, våkner man opp fra et eventyrlig liv og et forfatterskap som ikke har gått ut på dato.»

Les også

Torgrim Eggen: – Jeg kjenner meg igjen i Axel Jensen

Hamsun-tegneserie vinner åpen klasse

I åpen klasse er det denne gangen en tegneserie som stikker av med seieren: Martin Ernstsens illustrerte versjon av Knut Hamsuns Sult. Han har tidligere denne høsten fortalt Aftenposten at han gikk tom for penger under arbeidet. Dermed kunne han identifisere seg med hovedpersonen:

– Ved siden av å selge ting drev jeg med dumpsterdiving – jeg søkte i søppelcontainere utenfor matbutikker etter noe å spise, sa han i intervjuet.

– Jeg måtte selge ting for å få det til å gå rundt. Det var perioder da jeg kunne identifisere meg med Hamsun. Jeg hadde vært blakk tidligere, med aldri så blakk – man blir tynnslitt jo lenger det varer, sa Ernstsen til Aftenposten tidligere i høst.

Ernstsen forteller også at serien ble litt mørkere enn han hadde forestilt seg.

– Noen ting var ganske tullete i fantasien min, men fikk en råere og noe dystrere tone da jeg fikk det ned på papiret. Men morsomt å tegne var det stort sett hele veien.

«Den vil gi nye og gamle lesere av Knut Hamsuns klassiker en unik og særegen leseropplevelse, og markerer seg som et solid tilskudd til norsk tegneseriekunst», skriver juryen i begrunnelsen.

Les også

Martin Ernstsen måtte jakte på mat i søppelcontainere mens han tegnet Hamsuns «Sult».

Ane Barmen har gått på Gyldendals skriveskole. «Draumar betyr ingenting» er debutromanen hennes.

I kategorien for barne- og ungdomsbøker vant Ane Barmen pris for boken Draumar betyr ingenting. Den handler om en 17-åring som må håndtere sorgen over å miste noen, samt livets utfordringer for øvrig.

«Barmen mestrer grepene man lærer på skrivekurs: gode karakterer som spilles ut mot hverandre, velskrevne sanseinntrykk og ikke minst den typiske debutantgleden over karakteristikker», skriver Aftenpostens anmelder om boken.