Kultur

Ny hverdag for 1,8 millioner radiolyttere

Det blir mer underholdning og færre faste programmer. P1-ledelsen innrømmer at lyttertallene styrer omleggingen av NRKs største kanal.

I dag legges P1 om. Fire programmer legges ned og nyhetsmagasinet Her og nå får ny sendetid. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX

 • Sturle Scholtz Nærø

— Vi ønsker å nå flest mulig mennesker, innrømmer P1-sjef Jon Branæs som fra og med i dag fjerner fire populære programmer og endrer hele sendeskjemaet på P1.

Oppslutningen er fortsatt formidabel:

1,825 millioner nordmenn skrur på P1 hver eneste hverdag, ifølge offisiell statistikk. Og i gjennomsnitt lytter vi til verdens trolig største radiokanal, i forhold til folketallet, nesten to timer daglig.

Pålegges musikk

Fra og med mandag formiddag står alle disse lytterne overfor en ny hverdag.

Blant annet flyttes distriktssendingene fra klokken 11 til 14, mens Her og nå starter klokken 17, ikke klokken 15. Samtidig pålegges aktualitetsprogrammet å spille musikk. Mellom 11 og 12 skal nyskapningen Lønsj sende rendyrket underholdning.

Jon Branæs, sjef for statskringkastingens mest populære kanal, forklarer:

— Større endringer har vi ikke gjort siden trekanalinndelingen i 1993. P1 er nødt til å utvikle seg. Den viktigste forandringen er at distriktskontorene får en time ekstra om ettermiddagen, og at sendingene starter to timer tidligere. Vi vet at lytterne er mest interesserte i lokalstoff når de er i bevegelse.

- Både hverdager og helger preges nå av lange flater med pludder og musikk. Blir P1 mer innholdsløs?

— Jeg er ikke umiddelbart enig, heller ikke i premissene for spørsmålet. Omleggingen handler også om å plassere underholdningsprogrammene annerledes. Formen må endre seg, i takt med vårt publikum, og så mye i mediene i dag går i en underholdende retning. Samtidig skal P1 fortsatt snakke til følelser og fornuft; endringene handler mest om form. Å fortelle historier på en annen, mer fengende måte, er en kontinuerlig prosess.

I NRK Fjernsynet har Rune Nilson vakt debatt, i to runder, med programmet Ikke gjør dette hjemme . Nå får han egen sending i P1, alle hverdager kl. 11.05.

- Sendeskjemaet og nettopp formen ligner stadig mer på P4?

— I innhold er vi ganske forskjellige. På P1 snakker vi om andre ting enn P4 og Radio Norge gjør. Blant annet er vi en av Norges viktigste nyhetsleverandører. Det skal vi fortsatt være. Også på TV ser man i NRK ofte de samme formgrep som i kommersielle kanaler. Hvis ingen hører på, er det jo ingen vits i å lage radio.

- Offentlig finansiering til tross: Lyttertallene styrer nå vår mest tradisjonsrike radiokanal?

— Tall er viktige i den forstand at vi ønsker å være størst. De har en stor verdi når det gjelder å måle om folk får med seg historiene vi forteller. Vi bruker dem som hjelp. Formen er styrt av at vi ønsker å nå flest mulig mennesker, men tall bestemmer aldri hva vi snakker om, sier Jon Branæs.

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  NRK taper, fordobling på FM

 2. KRONIKK
  Publisert:

  P1, P2 og P3: Fra forvirring og kritikk til «verdens beste radio»

 3. NORGE
  Publisert:

  DAB-nedtur i nord for store radiostasjoner

 4. NORGE
  Publisert:

  Lyttertallene stuper på radio

 5. KULTUR
  Publisert:

  Onsdag meldte Oslo overgang til DAB. Men denne gjengen gir ikke opp kampen for FM-radio.

 6. DEBATT
  Publisert:

  NRK svarer Aftenpostens kommentator om DAB-radio.