Kultur

Det norske folk er lei av medienes terrordekning

To av tre nordmenn mener det har vært for mye i mediene om 22. juli-terroren og Anders Behring Breivik, viser spørreundersøkelse. Nær halvparten av 637 spurte journalister sier det samme.

-Jeg kommer til å følge litt med på rettssaken, sier Ingfrid Helgeland (t.v.). -Jeg har fått nok, og skrur av TV-en om Behring Breiviks navn nevnes, sier Inger Lise Johannessen. Begge er enige om at nyhetsdekningen rundt terroristen er blitt for massiv.
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

68 prosent av de spurte i Norge svarer at det har vært for mye mediedekning av terrorhandlingene og saken mot Anders Behring Breivik, går det frem av Medieundersøkelsen 2012.

Bare 28 prosent av de spurte nordmennene mener medienes dekning av 22. juli­-terroren har vært "omtrent slik den skal være. I Danmark og Sverige ser derimot både publikum og journalister ut til å mene at dekningen av saken har vært på et fornuftig nivå.

-At folk i Norge er lei av mediedekningen gjenspeiler i stor grad at de er lei av selve saken. Folk er opptatt av å få saken bak seg, og svarer dermed at de synes det har vært for mye mediedekning, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

Aarebrot, som har vært faglig ansvarlig for spørreundersøkelsen, mener likevel at mediene ikke kan ta særlig hensyn til resultatene.

Et varsel til mediene

-Det blir som begrepet krigstretthet. At publikum er lei av krigen og ønsker å lese om noe annet, betyr ikke at mediene kan slutte å dekke krigen. Likevel bør mediene ta dette som et varsel fra publikum i forkant av rettssaken mot Anders Behring Breivik som starter 16. april, sier han.

I undersøkelsen kommer det også frem at hele 46 prosent av 637 spurte, norske journalister er enige med sitt publikum om at terrordekningen er blitt for massiv. Tilsvarende tall for svenske og danske journalister er henholdsvis 29 og 41 prosent.

Kan ikke gi etter for leserne

-Jeg er ikke overrasket over at folk uttrykker misnøye over medietrykket i denne saken, men jeg er overrasket over hvor mange som mener det. Det har vært en massiv dekning, men jeg mener den har vært nødvendig og stort sett god, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Han uttrykker også forbauselse over at nær halvparten av journalistene er på linje med publikum.

-Det kan aldri bli slik at redaktører skal redigere sine medier etter meningsmålinger, eller hva folk generelt mener. Medienes oppgave er å avdekke kritiske forhold og bidra til en offentlig opplyst debatt. Mediebedriftene er heller ikke som andre bedrifter. Mens de andre bør være svært forsiktige i å utfordre sitt publikum og sine forbrukere, bør og må mediene gjøre dette hele tiden, påpeker Kokkvold.

ABB-filter

Leder Elin Floberghagen i Norsk Journalistlag er enig, og fremhever at rettssaken mot Anders Behring Breivik må dekkes så grundig som mulig.

Dagbladet.no vil innføre et eget "ABB-filter" under rettssaken, slik at de som vil kan fjerne alle saker som er relatert til 22. juli under sin lesning av nettsiden.

Økt nyhetstrykk

-Det tror jeg ikke blir aktuelt hos oss, sier VGs ansvarlige redaktør, Torry Pedersen. Han mener likevel det er viktig å lytte til resultatet fra meningsmålingen.

-Jeg har en viss forståelse for at folk sier medietrykket har vært for massivt. Dette har nok sammenheng med nyhetenes permanente tilstedeværelse gjennom døgnet. Det er ikke som før da NRK Dagsrevyen gikk mellom 19 og 19.30. Nå har du TV 2 Nyhetskanalen som pumper nyheter hele døgnet, og du har nettavisene som ustanselig oppdateres med det siste, noe folk får med seg både via datamaskiner og mobiltelefoner.

Pedersen gjør det likevel klart at VG vil gire for fullt gjennom de ti ukene rettssaken mot Behring Breivik varer.

-Dette er den største kriminelle handling i Norge i fredstid, og det blir den mest omfattende rettssak noen gang. Det er likevel kanskje slik at det ikke nødvendigvis er flest sider eller mest sendetid, som er avgjørende for at man har den beste dekningen, sier han.

Taktfullt og vesentlig

Nyhetsredaktør i Aftenposten, Ole Erik Almlid, har registrert at mange lesere er lei av terrorstoffet, men han påpeker at det er nødvendig å dekke rettssaken fyldig og bredt.

-Vi kan ikke gi etter for krav om å dempe dekningen av en så viktig rettssak. Men vi kommer til å legge vekt på at det vi dekker blir taktfullt, ordentlig og vesentlig, sier han.

-Skrur av TV'en når han nevnes

Langs kafebordene på Oslo S rådet det onsdag en åpenbar trøtthetsfølelse rundt rettssaken mot massemorderen fra Regjeringskvartalet og Utøya.

-Jeg skrur av TV'en eller skifter kanal når han nevnes. Jeg orker ikke mer, sier pensjonisten Inger Lise Johannessen (70) fra Rællingen.

Sammen med venninnen Ingfrid Helgeland (70) fra Sandefjord har hun nettopp kommet tilbake til Norge fra en ti dager lang reise til Antwerpen, Paris og Moseldalen, og nyter en kopp kaffe på en avsats over avgangshallen på jernbanestasjonen.

-Det var faktisk godt å være i utlandet og slippe alle nyhetene om Behring Breivik. Jeg synes så synd på de pårørende og overlevende, sier Helgeland.

Vil ikke lese ett referat

Helge Rognlien (52), konsulent fra Hamar, venter på en kollega utenfor et av spisestedene i Byporten da Aftenposten ber om hans kommentar på spørreundersøkelsen.

-Behring Breivik har fått alt for mye oppmerksomhet. Jeg kommer ikke til å lese et eneste referat fra rettssaken, sier han.

Ved et av de mange avisstativene på Oslo S treffer vi politihøgskolestudenten Cathrine Martinsen (25), lesende på forsidene om den siste rettspsykiatriske rapporten om terrorristen.

-Det er ikke overraskende at mediene skriver mye om terrorsaken, det skulle bare mangle, sier hun.

Martinsen gjør det klart at hun kommer til å følge med på dekningen de neste ti ukene.

-Det blir helt feil å kreve at mediene skal tie om Behring Breivik, og særlig nå når rettssaken starter. Det henger ikke helt sammen med det rettssystemet vi har i Norge. Han må få forklare seg, og pressen må kunne rapportere om det, sier hun.

Skandinavisk undersøkelse

Spørsmålet som ble stilt til publikum lød:

"Mener du det blir for mye mediedekning av terrorhandlingen og saken mot Anders Behring Breivik, mener du mediedekningen er slik den skal være, eller mender du det er for lite mediedekning"?

Journalistene fikk dette: "Hvordan forholder du deg til mediedekningen av terrorhandlingen og saken mot Anders Behring Breivik"?

Spørreundersøkelsen ble utført av Respons Analyse i tiden 16. februar til 2. mars, ved at ca. 600 journalister og 800 av befolkningen i Norge, Sverige og Danmark stilt likelydende spørsmål. Resultatene har en feilmargin på pluss minus to til 3,5 prosentpoeng.

Les også

Ikke steng ABB ute

Politihøgskolestudent Cathrine Martinsen studerer forsidene på onsdagens aviser, som var preget av nyheten om rapporten til de rettpsykiatrisk sakkyndige.