Kultur

A-ha gjenforenes på minneseremonien

A-ha gjenforenes i den nasjonale minneseremonien i Oslo Spektrum søndag 21. august. – Vi ble rystet inn i sjelen, sier bandmedlemmene.

Her fra forrige gjenforening. Fra venstre: Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy Foto: FOTO:SCANPIX, Tore

A-ha holdt sin siste konsert nettopp i Oslo Spektrum 4. desember 2010. Gruppa som slo gjennom globalt med superhiten «Take on me» i 1985, gjør comeback kun denne ene dagen.

Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy sier terrorangrepene gikk hardt inn på dem.

Rystet inn i sjelen

– Den 22. juli ble vi, som alle andre i Norge og resten av verden, rystet inn i sjelen av hendelsenes grusomhet og den voldsomme provokasjonen overfor alt vi står for. Vi er samtidig veldig stolte av å tilhøre et lite land der folk, politikere og kongehus samles og viser samhold i møte med en slik tragedie, og vi er takknemlige for å bli forespurt om å delta i minneseremonien, sier Harket, Furuholmen og Waaktaar-Savoy i en felles uttalelse.

Bandet vil ikke gjennomføre noen intervjuer i forbindelse med sin opptreden, men sier de ønsker å hedre de drepte, deres etterlatte og alle som har vært involvert.

– Dette gjør vi for å hedre dem som har blitt revet vekk, hylle alle som gjorde, og fortsatt gjør, en beundringsverdig innsats, og for å vise vår medfølelse overfor de etterlatte som nå sitter igjen i sorg.

Skuespillere

Andre artister i seremonien er Susanne Sundfør, Leif Ove Andsnes, Karpe Diem, DumDum Boys, Sivert Høyem, Jarle Bernhoft, Bjørn Eidsvåg, Ingrid Olava og Sissel Kyrkjebø, melder NRK.

Flere kjente skuespillere vil lese tekster i seremonien. Blant dem er Aksel Hennie, Anders Baasmo Christiansen, Ane Dahl Torp, Adil Kahn, Ingrid Bolsø Berdal, Sofie Gråbøl og Maria Bonnevie.

Seremonien starter søndag 21. august klokka 15 og vil vare i 90 minutter. Det er kun inviterte gjester som får plass i Oslo Spektrum. Etterlatte, overlevende og andre som er direkte berørt er invitert, sammen med hjelpemannskaper, helsepersonell og andre som bidro i forbindelse med terrorangrepene 22. juli. Representanter for kongefamilien og det offisielle Norge vil også være til stede.

NRK skal produsere minneseremonien som blir overført direkte på TV-kanalene NRK, TV 2 og TV Norge. Seremonien ledes av Haddy N’jie.

Følelsesladd helg

Seremonien finner sted samme helg som etterlatte og overlevende etter Utøya-massakren får besøke øya for første gang etter 22. juli. Fredag 19. august er satt av til de etterlatte, mens overlevende får muligheten til å besøke øya lørdag 20. august.

Totalt ble 77 personer drept da Anders Behring Breivik gjennomførte sine to terroraksjoner. Åtte ble drept i bombeangrepet i Regjeringskvartalet og 69 i skytemassakren på AUFs sommerleir på Utøya.

 1. Les også

  Behring Breivik avviser i avhør å ha filmet på Utøya

 2. Les også

  Politiet avviser responskritikk

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Derfor bør minnestedet ligge på Utøya-kaia

 2. NORGE
  Publisert:

  Grande vet ikke om hun vil se Utøya-filmen

 3. KULTUR
  Publisert:

  Minnemarkeringer 22. juli

 4. NORGE
  Publisert:

  Gravearbeidet i gang mens naboene vil stoppe minnestedet

 5. KULTUR
  Publisert:

  The Guardian: - Utøya-bygget er et av de ti viktigste i verden

 6. NORGE
  Publisert:

  Familien Stoltenberg ønsker minnegave til Utøya: – Det er i Thorvalds ånd