Ny venn for gammel veteran

Tiril Heide-Steen debuterer på filmlerretet med en sjalu traktor som motspiller i "Gråtass får en ny venn".

Skuespiller Tiril Heide-Steen etter pressevisningen av filmen "Gråtass får en ny venn" på Filemens Hus, onsdag. Foto: Berit Roald / Scanpix.

– Jeg kommer nok litt i skyggen av Gråtass. Men det er sånn det skal være, det er jo han som er stjernen!, påpeker Tiril Heide-Steen, som spiller Grynet i den premiereklare Gråtass-filmen. Heide-Steen har allerede spilt en rekke teaterforestillinger med Gråtass, og dermed fått oppleve publikums respons lenge før filmen slippes.

Tror traktoren lever

– Barna virkelig elsker Gråtass! De klapper og ler. Og de fleste er overbevist om at han virkelig lever. Etter forestillingen kommer de gjerne bort og tilbyr ham smokken sin, forteller Tiril, som for øvrig er datter av en annen kjent skuespiller, nemlig Harald Heide-Steen.

Levende fugleskremsel

Gråtass selv debuterte på fjernsynsskjermen allerede i 1997, og TV-suksessen har resultert i en rekke spin-off-produkter i form av CD-er, bildebøker, klær og teaterforestillinger. I 2004 kom den første filmen om Gråtass, «Hemmeligheten på gården». Nå må han på ny kjempe mot både slemme tyver og konkurrerende maskiner i filmen «Gråtass får en ny venn».

Skremmende

Den nye vennen tittelen henviser til er ikke Tiril Heide-Steen, som spiller den allerede etablerte karakteren Grynet, men derimot et «levende» fugleskremsel ved navn Skremme. Men når Skremme blir mer populær enn Gråtass, blir Gråtass sjalu og gjør sitt beste for å ødelegge.

Erfaring

– Det er spennende å spille mot en traktor – det er vel ikke akkurat noe alle får oppleve. Men det er klart, man får jo ikke akkurat tatt en kaffe sammen i pausen, sier Heide-Steen som med sine 21 år allerede har lang skuespillererfaring.

– Jeg debuterte med «Putti Plutti Pott» som sjuåring, og har spilt mye for barn. Akkurat nå skal jeg ut på turné med forestillingen «Knutsen & Ludvigsen» med Riksteatret, forteller hun.

Gøy på landet

Gråtass har slått an både blant de små og de mer grånende. Besteforeldregenerasjonen synes det er stas med traktoren de husker fra sin egen barndom, mens barna lar seg fenge av den moderne, levende versjonen med øyne og egen vilje.

Heide-Steen må innrømme at hun på forhånd ikke hadde noe særlig forhold til verken traktoren Gråtass eller figuren Gråtass.

Snakker "bondsk"

– Jeg er nok ikke helt i målgruppen for konseptet. Og ikke har jeg noe særlig erfaring fra gårdsarbeid heller. Jeg er ikke så bondsk av meg i utgangspunktet, sier hun. Men påstår at hun har lært mye av tiden i snekkerbukse og gummistøvler på gårdsfilmsettet.

– Og så har jeg lært meg å snakke bredere, litt mer bondsk kan man si, påpeker hun, som ikke er ferdig med livet på bondelandet selv om innspillingen for lengst er over.

– Til sommeren skal vi spille Gråtass-forestillinger igjen. Med ekte gårdsmiljø som kulisser.

(NTB)