Piratdeling av strikkeoppskrifter

Forfatterne Trine Angelsen og Tove Fevang har begge gitt ut bøker med egne strikkeoppskrifter. Men ikke alle vil kjøpe deres kreative arbeid. Noen velger å dele oppskriftene med tusenvis av andre gratis.

Tove Fevang illustrerer hvordan man kan bruke butt canvasnål til å feste trådene i en bomullsklut. Fevang gir ut oppskriftene sine i strikkebøker, men opplever også at Facebook-brukere deler dem gratis seg imellom på «hemmelige» grupper med over 6000 medlemmer.

Facebook-gruppen har blitt satt som «hemmelig», slik at ingen kan søke den opp. Den dukker ikke opp på profilen til medlemmene, og ingen kan se hva som publiseres der.

Med mindre du er en av de over 6000 medlemmene av strikkegruppen. Og hver gang noen av medlemmene reagerer på innholdet, blir vedkommende kastet ut, innlegget slettet og navnet på gruppen endret. Så legges oppskriften ut igjen.

Blokkert og slettet

Da Trine Angelsen ble gjort oppmerksom på at oppskriftene hennes ble delt gratis inne på en hemmelig Facebook-gruppe, gikk hun selv inn på gruppen for å protestere. Resultatet var at hun ble blokkert fra å kontakte dem det gjaldt. Da hun sa ifra til administratoren av gruppen, skjedde det samme. Ingen av dem har besvart Angelsens henvendelser.

Forfatter Trine Angelsen.

— Oppskriftene er tatt fra mine strikkebøker, og fra andres, sier Angelsen.Hun synes det er skremmende at voksne mennesker utestenger og blokkerer andre som forsøker å si fra om overtrampet.

— Det er forferdelig trist. Jeg skal gi ut en ny strikkebok snart, men jeg kjente at gleden forsvant litt når jeg ser at folk bare deler det ut på denne måten. De kan godt låne bøkene til hverandre, eller gå på biblioteket og hente ut bøkene, men ikke drive og kopiere til så mange andre på denne måten, sier Angelsen.

Les også:

Les også

Blokkering av piratnettsteder nærmer seg

— Kynisk og utspekulert

Også forfatter Tove Fevang har sett sine egne oppskrifter blitt delt på Facebook-gruppen. Fevang har gitt ut et titalls bøker om strikking og hekling, og på sin egen blogg la hun mandag ut innlegget «Hvor er moralen vår?». Innlegget er blitt delt 3600 ganger på Facebook, og Fevang forteller at hun ikke har rukket å plukke opp strikketøyet i etterkant, på grunn av de mange tilbakemeldingene.

Forfatter og designer Tove Fevang.

«Det er da jeg lurer på: «liker du at noen stjeler fra deg?» Ikke er jeg særlig kristen, men barnelærdom er allikevel «Gjør ikke mot andre, det du ikke vil at andre skal gjøre mot deg»! Tror dere at vi som forfattere og designere av håndarbeid ikke har en jobb som vi lever av, men bare gjør dette for moro skyld på nattestid?» skriver Fevang.Aftenposten har vært i kontakt med flere «muldvarper» som er medlemmer av den hemmelige, lukkede gruppen. Der inne oppfordrer administratorene til «hygge og kos», og fraråder medlemmene til å spre uro ved å stille spørsmål ved lovligheten av delingen. De som deler Fevangs blogginnlegg blir også blokkert, og innlegget slettet.

— Det er når de deler så alle kan se det, og lukker gruppen og bytter navn for å holde det hemmelig, at det blir lyssky virksomhet. Dette er så kynisk og utspekulert som det går an å bli, sier Fevang, som får støtte av Trine Angelsen.

Les også:

Les også

Får ikke opphavsrett fordi apen tok det berømte bildet

Ikke helt avgjort

Men juridisk sett er det ikke svart og hvitt. Professor Olav Torvund ved Universitetet i Oslo er ekspert på opphavsrett, og fagansvarlig for temaet i Store Norske Leksikon. Han forteller at strikkemønstre og oppskrifter generelt er et tvilsomt område når det gjelder opphavsrett.

— Det er høyst tvilsomt om strikkeoppskrifter er opphavsrettslig vernet. Man kan få vern om det som design etter designloven, som gir litt mindre omfattende vern. Men hvis du beskriver utførlig og i prosatekst hvordan ting skal gjøres, altså fremgangsmåten, så kan teksten oppnå verkshøyde, sier Torvund.

Hvorvidt Facebook-gruppen er lukket eller hemmelig har i så måte ingenting å si så lenge det er såpass mange medlemmer, opplyser han.

— Når det er 6000 mennesker der så er det ikke tvil om at det i den forstand deles med allmennheten, uansett hvem som blir kastet ut og hvor hemmelig gruppen er, sier Torvund.

Gruppens administrator er lokallagspolitiker og lærer på Østlandet. Hun har ikke besvart Aftenpostens henvendelser.

Gruppens administrator oppfordrer alle som er uenige i praksisen til å forlate gruppen i stillhet.
Oppskrifter fra bøker og ukeblader deles på Facebook-gruppen, som per dags dato har over 6000 medlemmer.