Kultur

Kjærlighetskrigeren Aurora innfrir

Vår vurdering:

5 av 6
Snart fire år etter at hun første gang sang offentlig, kommer debutalbumet fra Aurora Aksnes. Det innfrir.

Hypen har vært stor, men stemmen til Aurora Aksnes (19) er enda større. Hennes debutalbum er like sterkt som det er mørkt.

  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    journalist

«Let love conquer your mind, warrior, warrior. Just reach out for the light, warrior, warrior. I am a warrior, I am a warrior of love».

I tekstene er Aurora Aksnes krystallklar om hva som gjelder på debutalbumet. Hun har fortalt det i intervjuer også. Hun synger ofte om kjærligheten. Tekstlinjen over er hentet fra refrenget i «Warrior», den mest energiske og beste av de til nå uhørte låtene på All my demons greeting me as a friend .

Samtidig understreker Aurora at hun like ofte synger om døden. Eller om andre vanskelig ting. Som i tekstlinjene før hun kommer til det krigerske refrenget i «Warrior»: «I can't recall the last time I opened my eyes to see the world as beautiful, I built a cage to hide in, I'm hiding I'm trying to battle the night».

Se Aurora på julebord i UK:

Les også

Hun ville forske på verdensrommet, i stedet ble hun Norges nye stjerneskudd

Sterkt tekstunivers

Det mørke er mildt sagt en gjenganger på Auroras sterke debutalbum. En tekstlinje fra såre «Lucky» understreker det: «And I feel the light for the very first time, not anybody knows that I am lucky to be alive».

Hører man hele albumet samlet kan det nesten bli i overkant mye motgang, løping, intense drømmer, frosne tårer og skumle tanker om hva om man senker seg «Under the water». Samtidig ligger det en styrke i en så sterk og direkte tone i tekstuniverset. Livet er ikke nødvendigvis lett å forstå eller takle for en 19-åring. Det er ikke noe å skjule.

Aurora legger likevel en solid dose optimisme inn i selve albumtittelen, All my demons greeting me as a friend. Og selv om hun tidvis løper med ulver unna trøbbel, på let etter er mykt sted å falle, er det noe positivt hun søker:

«I've been looking for the conqueror, but you don't seem to come my way. I'v been looking for the only one, but you don't seem to come my way».

Hør ukens beste låter:

Den unike stemmen

Siste tekstlinje her er hentet fra albumets fjerde single, den høyenergiske låten «Conqueror». Treffende nok er det denne hun skal fremføre på det viktige TV-showet hos Jimmy Fallon i USA om noen dager. For Aurora Aksnes er i full gang med å erobre popverden. Hun er mer i utlandet og gjør promo enn hjemme i Os utenfor Bergen, for å si det forsiktig.

Den viktigste årsaken bak skinner gjennom hele debutalbumet: Den unike og sterke stemmen. Med en fylde, intensitet, sårhet og melodiøsitet som ser ut til å få alt og alle til elske hennes elektropop.

Rent musikalsk er ikke Aurora like unik som sin stemme. Hennes lydbilde av ofte tungt programmert elektropop, skapt sammen med produsentene O. Martin og Magnus Skylstad, ligner på flere andre.

I norsk sammenheng er det kanskje kjedelig, men likevel ikke feil å hente frem sammenlignbare størrelser som Susanne Sundfør og Emilie Nicolas. Som debuterende 19-åring er Aurora allerede der oppe.

Har kontrakt med store plateselskap:

Les også

«Jeg griner selv minst én gang i løpet av en konsert»

Et ungt blikk

Musikalsk veksler albumets 12 låter mellom det store og kraftfullt drivende, mot det stille sobre. Et par-tre av de roligere låtene sliter med å feste seg som singlene og nevnte «Warrior», og melodier som «Winter bird» og «Home» oppleves som mer anonyme lydskisser for å la vokalen vise seg frem.

Ikke så rart, kanskje, med den stemmen. Men noe kunne vært luket ut her.

Det som derimot aldri må fjernes, er artistens evne til å se og ta inn verden rundt seg. Om musikken hennes så absolutt er voksen, har Aurora Aksnes det unge undrende blikket som gjør musikken interessant å høre på: «World is covered by our trails, scars we cover up with paint, watch them preach in sour lies, I would rather see this world through the eyes of a child».

Fortsett sånn.

Albumet slippes fredag 11. mars.

Aftenposten Kultur: — For Sony har businessen blitt viktigere enn Keshas liv og helse:

Les mer om

  1. Anmeldelse
  2. Pop (musikk)
  3. Aurora Aksnes