Kultur

Kinobesøket i romjulen mye lavere enn i fjor

Superhelteventyret «Aquaman» ble romjulens kinohit. Den norske premierefilmen «Sonja» innfridde ikke forventningene.

Filmens største problem er at den ikke makter å formidle hvor stor stjerne hun faktisk var, skriver Aftenpostens anmelder om den norske filmen «Sonja».
  • Caroline Enge

Romjulen er kinotid for mange. Totalt hadde 106.000 vært på kino enten 1. eller 2. juledag i år. Det er en nedgang på 24 prosent fra året før, opplyser administrerende direktør i Film & Kino Guttorm Petterson til Aftenposten.

– Det har med filmtilbudet å gjøre, først og fremst. I fjor hadde vi Den 12. mann som ble sett av over hundre tusen på tre dager, sier Petterson.

Selv om mange dro på kino i fjor var det da en nedgang fra året før. I 2016 gikk 146.000 på kino de to første dagene i romjulen.

  • Lyst til å finne på noe annet i romjulen? Her er ti tips: Mye skjer i Oslo i romjulen

«Sonja» skuffet

Den norske filmen om krigshelten Jan Baalsrud var den som trakk flest inn i kinomørket i romjulen 2017.

Årets norske romjulspremiere Sonja har ikke hatt like stor suksess.

Aftenposten anmelder mener Ine Marie Wilmann gnistrer som Sonja Henie, men at filmen er et regelrett karakterdrap på atleten, kunstneren, filmstjernen og divaen.

Med 20.000 solgte billetter i løpet av tre romjulsdager har ikke filmen innfridd forventningene.

– Det er klart man skulle ønsket mer enn det vi har fått. Men det er bare tre dager på kino, så det er for tidlig å konkludere, sier produsent Synnøve Hørsdal i Maipo Film til NRK.

Storfilmen som tar for seg livet til det norske skøyteesset Sonja Henie har fått blandede kritikker.

Aftenpostens anmelder ga filmen karakteren fire. I anmeldelsen trekker hun frem manglende evne til å formidle hvor stor stjerne Henie var i sin tid som filmens største problem.

  • Les hele anmeldelsen:
Les også

Filmanmeldelse: – Fremstiller Sonja Henie som et egoistisk monster

Jason Momoa spiller «Aquaman» i filmen med sammen navn.

Aquaman på topp

I år var det superheltfilmen Aquaman som ble aller mest sett med 61.719 besøkende på tre dager.

Filmen fikk en femmer på terningen av Aftenposten. Vår anmelder skriver: Aquaman er et godt eksempel på hvor bra det kan gå når spesialeffekt-avdelingen får frie tøyler til å trylle frem de mest fantastiske vesener».

Blant de andre filmene med premiere i julen var Mary Poppins vender tilbake som havnet på annenplass med 25.487 besøkende.

Grinchen ble den tredje mest sette filmen på norske kinoer denne romjulen, men denne animerte julefilmen hadde premiere allerede i november.

Les mer om

  1. Film
  2. Kino
  3. Sonja Henie