Kultur

Tenk om vi ikke overbefolker verden likevel

Tenk om vi ikke er på vei til total klimakollaps. Allerede fra midten av århundret tyder ny forskning på at vi vil bli stadig færre – for godt.

I kjempelandene India og Kina (bildet) har befolkningsveksten bremset kraftig opp. Nå tror stadig flere fagfolk at befolkningsveksten stanser enda tidligere enn antatt.
  • Per Kristian Bjørkeng
    Per Kristian Bjørkeng
    Journalist
Fattigdom henger ofte sammen med høy befolkningsvekst, men må ikke gjøre det. I Bangladesh (bildet) har fruktbarheten sunket kraftig selv om den økonomiske veksten ikke har vært voldsom.

Det mangler ikke på varsko-rop. I den ferske boken The Uninhabitable Earth (2019) peker David Wallace-Wells på at temperaturen på kloden nå øker ti ganger raskere enn ved den verste overopphetingen i klodens historie – for 250 millioner år siden. Den gang endte det med at 96 prosent av klodens liv døde ut. Hva om grønn vekst er umulig, spurte Bjørn Stærk nylig i en kronikk i Aftenposten.

Men hva om alle som spår full dommedag baserer seg på befolkningsprognoser som bommer? Menneskehetens utslipp henger tett sammen med hvor mange det vil være av oss i fremtiden.

Les hele saken med abonnement