Kultur

Allerede fra midten av århundret tyder ny forskning på at vi vil bli stadig færre – for godt

Tenk om vi ikke er på vei til total klimakollaps. Allerede fra midten av århundret tyder ny forskning på at vi vil bli stadig færre – for godt.

I kjempelandene India og Kina (bildet) har befolkningsveksten bremset kraftig opp. Nå tror stadig flere fagfolk at befolkningsveksten stanser enda tidligere enn antatt. Foto: Scanpix

  • Per Kristian Bjørkeng
    Per Kristian Bjørkeng

Fattigdom henger ofte sammen med høy befolkningsvekst, men må ikke gjøre det. I Bangladesh (bildet) har fruktbarheten sunket kraftig selv om den økonomiske veksten ikke har vært voldsom. Foto: MOHAMMAD PONIR HOSSAIN / Scanpix

Foto: CHINA DAILY / X01745

Foto: RUPAK DE CHOWDHURI / X01402

Det mangler ikke på varsko-rop. I den ferske boken The Uninhabitable Earth (2019) peker David Wallace-Wells på at temperaturen på kloden nå øker ti ganger raskere enn ved den verste overopphetingen i klodens historie – for 250 millioner år siden. Den gang endte det med at 96 prosent av klodens liv døde ut. Hva om grønn vekst er umulig, spurte Bjørn Stærk nylig i en kronikk i Aftenposten.

Men hva om alle som spår full dommedag baserer seg på befolkningsprognoser som bommer? Menneskehetens utslipp henger tett sammen med hvor mange det vil være av oss i fremtiden.

Les hele saken med abonnement