Kultur

Hørespill om «Scandinavian Star» kommer med klump i halsen-garanti

Etter en kronglete åpning blir «Scandinavian Star» hørespill i verdensklasse når Mads Ousdal kryper gjennom gangene på det brennende skipet.

 • Asbjørn Slettemark

Vår vurdering:

4 av 6

Brannen ombord på MS "Scandinavian Star" er nå blitt hørespill på NRK P2. Foto: Dalsnes, Tor Arne

Danske Martin mistet to barn og kone på MS «Scandinavian Star» natt til 7. april 1990, og den norske tillitsvalgte for skipets internasjonale besetning ble truet av eieren til å la skipet seile fra Oslo.

Sammen etterforsker de tragedien på vegne av de pårørende, og når de får hjelp fra skipsreder Dan Odfjell blir det et kappløp mot tiden før foreldelsesfristen går ut i april 2015.

Dette er ikke en fersk Brennpunkt-dokumentar, det er utgangspunktet for NRK Radioteatrets Scandinavian Star , et hørespill i fire deler med Mads Ousdal og Linn Skåber i hovedrollene.

Følelsen av mareritt

Her om dagen nevnte jeg «Scandinavian Star» for en venninne, og hun utbrøt sporenstreks «Å herre! Mitt barndoms mareritt!». I løpet av de to episodene jeg har hørt kom den samme følelsen av mareritt og hjelpeløshet krypende flere ganger.

Bildene av et brennende skip, nyhetssakene om de grusomme scenene som møtte brannfolkene og den udugelige etterforskningen. For Scandinavian Star-saken er ikke tilbakelagt historie som Kampen om Tungtvannet eller koselig skihistorie som Birkebeinerrennet .

Bildene av det brennende skipet i påsken 1990 og historiene om familier som ble drept i flammehavet er fremdeles printet på hukommelsen. At saken også er det største massedrapet i norsk etterkrigshistorie og de ansvarlige aldri er blitt sirklet inn, gjør sakskomplekset enda mer engasjerende.

Utfordrende kartlegging

Dette er også hørespillet Scandinavian Stars største utfordring. Det er ikke lett å kartlegge de forskjellige teoriene om flere branntilløp, gjerningsmenn blant de ansatte og kompliserte branntekniske forklaringer. Det ble tydelig i Kjell Ola Dahls dokumentarbok om saken fra 2012, da han til tross for stor innsats og noble intensjoner gikk seg vill i rapporter og teorier.

Det som derimot er åpenbart, er at MS «Scandinavian Star» i tillegg til hundrevis av uskyldige passasjerer, var fylt til randen av inkompetente fagfolk — HMS var ikke akkurat en prioritet - og folk med ondsinnede planer.

Best i tilbakeblikkene

Scandinavian Star er på sitt beste i tilbakeblikkene, hvor Martin kjemper seg gjennom røyk og mørke med babyen Gabby i hendene mens kona Lene løper etter tvillingsønnene Nick og Rick tilbake til lugaren for å hente en bamse. Scenen - som er koblet til minnesmerket for Scandinavian Star-ofrene ved Akershus festning - er hørespill i verdensklasse.

Skuespill, lydproduksjon og manus er perfekt, og man nærmest holder pusten for å ikke puste inn de giftige gassene. Jeg skal ikke avsløre for mye, men kan garantere klump i halsen når historien om lekebamsen til en av tvillingene dukker opp senere i hørespillet.

Disse sterke scenene som er Scandinavian Stars høydepunkter kompenserer for en kronglete åpning og tidvis overtydelige replikkvekslinger, og sørger for at du aldri igjen kaller brannen på MS «Scandinavian Star» for en ulykke.

 1. Les også

  Stortingskommisjon skal granske «Scandinavian Star»-brannen

Les mer om

 1. Anmeldelse

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «Scandinavian Star»: Sterkt og viktig om vår tids største uløste drapssak

 2. NORGE

  Scandinavian Star: - Ingen holdepunkter for sabotasje

 3. NORGE

  Politiet om Scandinavian Star: Ingen bevis for flere brannstiftere

 4. KULTUR

  Ingunn Økland: «Per Petterson har skrevet sin beste bok siden «Ut og stjæle hester»

 5. NORGE

  30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star

 6. VERDEN

  Dansk parti vil ha nye etterforskning av Scandinavian Star