Kultur

Hjelp nødvendig

SPRÅKET VÅRT. Det krevende politiske prosjektet som går ut på å få lært stortingsrepresentant Per Sandberg mer folkeskikk, opptok Dagbladets lederskribent i begynnelsen av måneden.

Per-Egil Hegge, journalist og tidligere redaktør i Aftenposten.
  • Per Egil Hegge
  1. mars kunne vi lese følgende: «Det er politisk uenighet som sliter på samarbeidet, og den kan ikke glattes over av kursing i skikk og bruk, selv om utskjelling og munnhuggeri ikke er hjelpsomt.»

Om vår navnløse kollega kanskje ikke har tenkt spesielt godt her (det er ikke så mye som kan gjøres med nordtrøndere), har han eller hun i hvert fall tenkt på engelsk. «This is not helpful» kan lyde mildt, men det er faktisk en ganske kraftig irettesettelse. Det bør oversettes med «utskjelling og munnhuggeri bidrar ikke til løsning» — eller noe i den retning.

Et fast uttrykk ble grundig mishandlet i et intervju som VG gjorde med en av direktørene i Coop Extra samme dag. Han mener at sørtrønderne i Rema 1000 er litt for fikse med sine prissammenligninger, som naturligvis viser at man handler billigst og best hos dem. Nå vil Coop «utfordre bransjenormen og finne ut om den bare er en saga blå». «Det er en saga blott» er et dansk uttrykk som har overvintret hos oss siden 1600-tallet, og blott - stavet blot på dansk, men uttalt likt - betyr ganske enkelt «bare». Noen fargeangivelse er det altså ikke. Men danskene har laget et fikst ordspill: «Norges flag er rødt, hvidt og blåt. Dannebrog er blot rødt og hvidt.»

Så har en setning i en fersk bok av en av kongerikets bedre journalister blitt ustyrtelig morsom og endatil noe nær en grovis: Et nytt hotell medførte at «St. Moritz var blitt verdens mest omskrevede, baktalte og lurvete vintersportssted». Partisippet «skrevet» kan hete både skreve og skrive i infinitiv. De to betyr ikke helt det samme. Og her var det nok snakk om det omskrevne vintersportsstedet - selv om det angivelig syndes flittig på den slags lokasjoner.

Les også

  1. Forfall og frafall

  2. Flere rariteter

  3. Rariteter

  4. Vårjevndøgn

  5. Bro som sprenger