Kultur

En åpenbaring av en roman

Hari Kunzru:<br></br>DEN UEKTE<br></br>Oversatt av Aase Gjerdrum<br></br>Cappelen<br></br>Forfatteren viser en sjelden innforlivelse i ulike miljøer i en svunnen tid, og han skriver som en gud.<br></br>

 • Atle Brunvoll
 • Redaktør
 • Terje Stemland

Ute i den store verden er det under bokmessene at nye, håpefulleforfatternavn lanseres. Håpet måles naturligvis i penger; den kommende debutanten er desto mer lovende jo større forskudd han har mottatt. Ofte er det ikke noe ferdigstilt manuskript som forleggeren har betalt for, men et utkast, kanskje noen få kapitler. Og bokagentene arbeider natt og dag...To yngre engelskmenn har nylig vært genierklært på denne måten. Justin Hill ("Tehuset Drikk og Drøm") er den ene, den andre er Hari Kunzru. Hills roman er ikke all verden, Kunzrus er bortimot en åpenbaring. Ifølge forlydende har han mottatt et forskudd på nærmere to millioner dollar; det er, ja, høyst fortjent."Den uekte" er en nokså sprø variant av en dannelsesroman, en satirisk-romantisk beretning om en ung manns søken etter identitet, og til sist — veien tilbake til navnløshet. Romanen er enn videre en kraftfull manifestasjon av rasismens avgrunner, den form for menneskelig dårskap som veier og dømmer etter hva øyet møter og fordommene befaler. Men det mest slående er den eksplosive fortellergleden. Dette er en overskuddsroman, og det er ikke bare tematisk at den leder tankene hen på Salman Rushdie.

Høyverdig blod

Pran Nath Razdan fødes i en høykastefamilie i Agra i India i 1903. Han er vakker og enestående lyshudet, noe som tolkes som tegn på slektens "høyverdige blod". Hans far i navnet er anerkjent jurist, en pedant og en "hypokonder i særklasse". Portrettet av ham er noe av det morsomste undertegnede har lest noensinne. Prans virkelige far er en engelsk forstmann, og gutten blir unnfanget under en flom. Hans billedskjønne mor, som er nokså rar i hodet, dør under fødselen.Da Pran er 15 år, inntreffer katastrofen. En tjenestepike avslører ham som rasemessig bastard, og Pran styrtes fra overdådig luksus til tarvelig gateliv på en og samme dag. Det som i alle år hadde vært hans fortrinn, den lyse huden, blir nå et handicap.I det følgende skal gutten så å si oppfinne seg selv, og under stadig skiftende omstendigheter gjenoppfinne seg. I begynnelsen blir han påtvunget ny identitet, siden søker han den selv. Han har brutalt fått beskjed om at faren er engelsk, og hans mål skal lenge være å tilstrebe engelskhet.Pran er nokså sjanseløs som gatetigger, ettersom han hverken kan posere som inder eller engelskmann. For å få mat blir han ufrivillig og neddopet aktør på et bordell; siden blir han kledd i kvinneklær og solgt til en muslimsk fyrste. Han får navnet Rukshana, og blir forespeilet en fremtid som evnukk ved hoffet.Så galt skal det riktignok ikke gå, men han kommer til å spille en rolle i rivaliseringen mellom fyrsten og hans "europiserte" bror som higer etter makt og penger. Begge er ute etter å kompromittere en viss oberst, som "liker vakre gutte-piker", og er britenes fremste representant i fyrstedømmet. Livet ved hoffet er en studie i depravasjon, i alskens skjørlevnet, særlig hor og fyll i fleng. Etter en lattervekkende jaktscene ser Pran sitt snitt til å rømme. Han lurer seg inn på et tog og havner i Bombay.Her gjenoppstår han som Robert. Et skotsk misjonærpar tar seg av ham, gir ham mat og husly. Ekteparet har fjernet seg mer og mer fra hverandre, og misjonsvirksomheten har heller ikke båret frukter. Kvinnen skal via teosofi og spiritisme omsider kaste vrak på den rasebetingede frelsestro hun og mannen har delt, mens mannen blir mer og mer fanatisk i sitt forsett. Etter mønster av Lombroso tar han til med å måle hodeskaller for å undersøke avvik fra den høytstående hvite rase.Robert møter en ung engelskmann, oppvokst i India, som vil ha en natt på byen før han reiser hjem til England for arv, skolegang og studier.

Nok en rolle

Dermed oppstår Pran som Jonathan Bridgeman. Først lar han seg innskrive ved Chapman Hall, "i det midlere nivå i hierarkiet av engelsk public schools". Siden studerer han ved Oxford, og han lykkes i å bli mer engelsk enn engelskmenn flest. De satiriske skråblikk på skolevesenet og de snobbete holdninger overklassen tilkjennegir, gir sterke minnelser om Evelyn Waughs ironiseringer. Via forholdet til datteren av en berømt antropolog reiser han til Afrika for å studere en "uberørt" folkestamme.Oppholdet skal røre ved noe essensielt i ham. Denne erkjennelse faller smukt sammen med bokens opptakt, der det fortelles om hans kjødelige far. Ringen sluttes."Den uekte" er en usedvanlig intelligent debut. Hari Kunzru viser en sjelden og dyp innforlivelse i ulike miljøer i en svunnen tid, og han skriversom en gud. Aase Gjerdrums oversettelse står utmerket i stil med originalen.

 1. Les også

  Litteraturens rockestjerne

 2. Les også

  Først på norsk

Les mer om

 1. Litteratur

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Etter drapsforsøket slukket hun flammene fra sin brennende kropp, tok med seg veskene sine og gikk fra vraket på egne ben. Nå er hun Afghanistans ambassadør i Oslo.

 2. KULTUR
  Publisert:

  Pål Gerhard Olsen: - Norske krimforfattere bruker religion som tanketom rekvisitt

 3. KULTUR
  Publisert:

  Best akkurat nå: Her er kulturopplevelsene du MÅ få med deg!

 4. KULTUR
  Publisert:

  Sophie Elise: – Å lese er sexy

 5. KULTUR
  Publisert:

  Bokanmeldelse: Øyvind Berg er en konsekvent motstander av den gode smak

 6. KULTUR
  Publisert:

  Man skulle ikke tro det, men boken ble skrevet før Donald Trump stilte til valg