Kultur

Norsk filmsuksess i Cannes: «Umiddelbar klassiker»

Verdens verste menneske er blitt svært godt mottatt på filmfestivalen i Cannes.

Renate Reinsve spiller hovedrollen i «Verdens verste menneske». Nå sammenlignes hun med Natalie Portman.
 • Chamanpreet Kaur
  Chamanpreet Kaur
  Journalist

Torsdag kveld var det verdenspremiere på den norske spillefilmen Verdens verste menneske. Den vises for første gang under filmfestivalen i Cannes. Filmen har fått strålende omtale i internasjonale medier og omtales som Joachim Triers beste film siden Oslo 31. august.

Verdens verste menneske avslutter Triers Oslo-trilogi. Filmene Reprise (2006) og Oslo 31. august (2011) er de to forrige filmene.

Internasjonal hyllest

Anmelder Peter Bradshaw The Guardian skriver at den nordiske romantiske komedien er en «umiddelbar klassiker». Han beskriver filmen som søt, følsom og morsom på en måte som er konvensjonell, men også veldig ekte.

Den britiske anmelderen roser spesielt Renate Reinsve, som spiller hovedrollen i filmen. «En stjerne er født», sier han om hennes prestasjoner. Anmelderen gir filmen fem av fem stjerner.

– Jeg våknet opp ganske «shaky» og har fått veldig mange fine meldinger, sier Reinsve til NRK.

Den franske avisen Le Figaro sammenligner henne med Hollywood-stjernen Natalie Portman.

The Guardian er ikke de eneste som er begeistret over Triers nyeste film. Anmelder i bransjebladet Variety, Guy Lodge, kaller dette Triers beste film siden Oslo, 31. august.

Han beskriver filmen som en nordisk Frances Ha, men med sin egen bittersøte poesi. Anmelder i IndieWire trekker også den samme linjen mellom filmene, og kaller den «et morsomt norsk riff over Frances Ha». Det er et komediedrama fra 2012 regissert av kultregissøren Noah Baumbach.

Les også

Filmanmeldelse: «Verdens verste menneske» er en romantisk opptur

Smalt nåløye

Kulturminister Abid Raja var til stede under visningen i Cannes. Han forteller NRK at filmen fikk stående applaus i over seks minutter:

– For å sammenligne dette med idrett, så er dette verdensmesterskapet i film. For å komme hit har Trier slått ut over 2000 bidrag. Han har vunnet allerede, tenker jeg.

Dette er tredje gang Trier deltar med film i Cannes. Han har tidligere deltatt i programmet Un certain regard i 2011 med Oslo, 31. august og i hovedkonkurransen med den engelskspråklige filmen Louder Than Bombs i 2015.

Over 2000 filmer blir meldt på filmfestivalen hvert år. Bare 24 filmer ble valgt ut til å delta i årets hovedkonkurranse.

Verdens verste menneske er den første norskspråklige filmen i hovedkonkurransen siden Arven av Anja Breien i 1979.

Filmen har premiere på norske kinoer 15. oktober.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5