Kultur

«The Eyes of Tammy Faye»: Gud elsker deg heldigvis uansett

Fantastisk usmakelig kombinasjon av nasjonalisme, religion og penger.

Filmen er basert på den virkelige historien om ekteparet Jim og Tammy Faye. På 70-tallet ledet de USAs største kristne TV-kanal.
  • Erlend Loe
    Erlend Loe
    Filmanmelder og forfatter
  • Karakteren finner du nederst i saken.
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

«The eyes of Tammy Faye» formelig fråtser i grell inderlighet. Filmen er basert på den virkelige historien om ekteparet Bakkers raske vekst og, etter noen gode år, enda raskere fall.

Den beskriver hvordan det tilsynelatende fromme paret Jim og Tammy Faye på midten av 70-tallet løftet TV-stasjonen PTL (Praise the lord) til å bli Amerikas største kristne kanal. 20 millioner gavmilde seere forsynte kanalen, og også ekteparet, med mer penger enn de klarte å håndtere.

De bygde en kristen fornøyelsespark og planene var grenseløse. Dessverre var grådigheten det samme. Nedslagsfeltet ble så stort at paret ble en politisk kraft og måtte ta stilling til presidentkandidater og konkurrerende predikant-kanaler. Ganske raskt forvitret gangsynet.

Chastain gjør hele forskjellen

Det er lett å tenke at når Trump sier «Make America great again», er det blant annet 1970- og 80-tallet han snakker om. Da USA var samlet i større grad. Da ble det lov, til å med for Guds fremste soldater, å velte seg i rikdom.

Da så det ut som om ydmykelsene i Vietnam og Korea hadde gitt nasjonen en lærepenge – som den straks etter glemte. Dermed kastet landet seg ut i flere ugjennomtenkte og verdensomveltende militære foretak som kompliserte hele bildet betraktelig.

«The eyes of Tammy Faye» er en fortelling man nesten like gjerne kan se som dokumentarfilm. Men Jessica Chastain i rollen som Tammy Faye gjør likevel fiksjonsfilmen bryet verdt. Hun er rett og slett kostelig.

Hun har funnet en fnisete ungpikeaktig latter, som jeg ikke har hørt maken til på film siden Philip Seymour Hoffmans ubetalelige latter i «Capote» (2005).

Chastain har internalisert denne latteren, og den dukker opp nesten uansett hvilket humør Tammy Faye er i. Den peker på en iboende usikkerhet som gjør at hun er lett å bli glad i midt i alt det grelle og langt over toppen groteske hun er involvert i.

God sjanse til Oscar

Jim Bakker spilles av Andrew Garfield, som også klarer seg bra. Både i filmer som «The social network» (2010) og i for eksempel «Spiderman»-filmene har Garfield noe forulempet og gutteaktig over seg.

I rollen som Jim klarer han å kombinere dette med en helt fantastisk naiv gudstro som blir til klingende mynt på mest overskridende vis. Vincent D´Onofrio i rollen som pastor Jerry Falwell må også trekkes frem.

Andrew Garfield spiller Jim Bakker.

Jessica Chastain er Oscar-nominert for sin hovedrolle. Jeg har ikke sett alle fem filmene i denne kategorien, men hun er klart bedre enn både Penélope Cruz i «Parallelle mødre» og Kristen Stewart i «Spencer».

I skrivende stund ligger hun øverst på bookmakernes lister over hvem som kommer til å dra hjem med pris natt til mandag.

Vår vurdering:

Vår vurdering:

4 av 6

Les mer om

  1. Film
  2. Filmanmeldelse
  3. Kultur