Mannen bak Max Manus død

Thomas Nordseth-Tiller hadde idéen og skrev manus til filmsuksessen Max Manus. I går døde han, bare 28 år gammel.

Max Manus var en av tidenes mest påkostede norske filmer. Her under innspillingen i Oslo sentrum.

Se også:

Nordseth-Tiller utviklet idéen til en av Norges største filmsuksesser allerede da han var filmstudent i California. Han jobbet med manuset i flere år. Det var Nordseth-Tiller som tok kontakt med familien Manus og sikret seg rettighetene til filmatisering av Max Manus bøker.

Sjelden kreftform

Manuset ble basert på dem. Idéen ble presentert for offentligheten under en såkalt pitchekonkurranse under filmfestivalen Kosmorama i 2006. Han vant konkurransen, og dermed ble idéen attraktiv for produksjonsselskapet Filmkameratene. I år vant han prisen for beste filmmanus på den samme festivalen i Trondheim, men der kunne han ikke være til stede. Han fikk diagnosen kreft for to måneder siden, og kunne ikke delta på grunn av behandlingen. Tirsdag kveld døde han, etter det relativt korte sykeleiet med en aggressiv, sjelden kreftform. Max og Tikken Manus datter Mette ble godt kjent med Nordseth-Tiller. Hun tok farvel med ham på sykehuset mandag.

— Stort talent

— Et stort talent er gått tapt for norsk film. Helt siden han gikk på ungdomsskolen og fikk besøk av Gunnar Sønsteby, hadde han hatt lyst til å lage en film om far og motstandskampen. Han kom til oss med en gang han kom hjem fra filmskole i USA, og vi falt for ham med en gang. Vi ble både sjarmert av lidenskapen hans og likte det første råmanuset, forteller Mette Manus. Thomas Nordseth-Tiller drømte ifølge datterenopprinnelig om å regissere filmen selv, men han hadde ikke mye erfaring og produksjonsselskapet Filmkameratene AS trakk inn de mer erfarne Joachim Rønning og Espen Sandberg. - Det som var veldig fint, var at hele teamet, med regissørene, Thomas og produsenten jobbet veldig tett sammen. Han var delaktig i prosessen hele veien under innspillingen og skrev om manuset gang på gang. Fra oss ville han vite alle detaljer. Han ville ikke lage noe glansbilde av far, dette skulle være en ekte person. Thomas ville ikke lage en gangsterfilm eller typisk actionfilm, og det ville vi heller aldri gått med på, forteller Mette Manus. Datteren er overbevist om at innsatsen til Thomas Nordseth-Tiller og alt oppstusset rundt filmen har forlenget moren Tikkens liv. Hun er nå 95 år. - Hun har fått en egen gnist av dette. For et gammelt menneske er det svært viktig å bety noe igjen, sier hun.

Var i gang med nytt manus

Thomas Nordseth-Tiller var til det siste svært interessert i krigshistorie. Han var i gang med et nytt manus, om den såkalte Osvald-gruppen, da han ble syk. Den besto av norske kommunister som drev sabotasjeaksjoner mot nazistene. - I stedet ble Max Manus hans livsverk. Han fikk heldigvis oppleve at den ble en slik suksess, og fortalte meg etter at han ble syk at han var glad han ikke ble rammet midt i prosessen. Jeg tror han vil bli savnet av mange, sier Mette Manus. Max Manus-produsent John M. Jacobsen ser dødsfallet som et stort tap for norsk film. - Det er et stort tap for hans familie, men også for norsk film og for oss som produksjonsselskap. Vi hadde håpet å lage flere filmer med ham, forteller Jacobsen.

    Thomas Nordseth-Tiller døde etter et kort sykeleie.
    svp://1852