Kultur

Mørland tar seg ikke nær av NRK parodi

 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

Den sveitsiske ambassadøren til Norge, Rudolf Werner Knoblauch, tok en selfie med Debrah Scarlett og Kjetil Mørland og den østerrikske ambassadøren til Norge, Thomas Wunderbaldinger, da alle var samlet til mottagelse i den østerrikske ambassaden i Oslo i kveld. Foto: Arve Henriksen

 1. mai skal Norges eurovisionbidrag Mørland & Debrah Scarlett opptre i et av verdens mest kjente operahus i Wien. I kveld var det ambassadefest.

Førstkommende mandag uke setter Mørland & Debrah Scarlett kursen for Wien og årets Eurovision Song Contest. Torsdag 21. mai skal Norge ut i den andre semifinalen på veien mot finalen to dager senere.

I kveld var den norske Eurovisiondelegasjonen invitert i mottagelse i den østerrikske ambassaden i Oslo, for å motta lykkeønskninger på veien til finalebyen.

For mange er fortsatt Kjetil Mørland og Debrah Scarlett forholdsvis ukjente. Paret har ikke brukt mye tid og ressurser på å reise rundt i Europa for å promotere seg selv og låten.

Les også

«Jeg tror han heter Geir...»

— Det har vært en balansegang ut ifra hva vi har hatt tid til og hvor mye det faktisk har å si med promo i forkant. Jeg er av den overbevisning at det er der og da, den kvelden som er viktigst. Det med promotering i utlandet henger også litt sammen med at vi rett og slett ikke har råd. Låten er gitt ut på egen hånd, uten et plateselskap i ryggen, sier låtskriver Kjetil Mørland.

Én million

I april medvirket de to på en stor Eurovision-konsert i London sammen med en rekke av årets Eurovisionartister. Senere deltok de på en tilsvarende konsert i Amsterdam.

— Både låten og videoen har fått mye oppmerksomhet. Bare på Spotify har «A Monster Like Me» nå passert én million nedlastinger, sier Mørland. Videoen av låten har rundet én million visninger.

Mørland tar seg ikke nær av parodien til NRKs «Underholdningsavdelingen», som tok utgangspunkt i parets anonymitet.

— Vi lo godt da vi så den, og det stemmer jo. Ingen visste hvem vi var før vi deltok i Oslo Spektrum, sier Mørland.

Oppmerksomhet blir det uansett mye av når de skal opptre i Wiener Staatsoper, Statsoperaen i Wien, 17. mai. Der deltar også Plácido Domingo og Juan Diego Flórez i matineen «Pop meets opera», i tillegg til fjorårets Eurovision-vinner Conchita Wurst og fire andre Eurovisiondeltagere.

Les også

- En viktig seier for Europa

— For min del er dette utrolig stort, det å skulle synge i denne operaen er noe av det største jeg kommer til å få oppleve som artist. Og jeg synes også det vil bidra til å gi denne låten en ekstra tyngde, sier Debrah Scarlett.

Uten management

Stian Malme, MGP-ansvarlig i NRK, synes det blir feil å påstå at årets artister har vært anonyme.

— Den eneste forskjellen fra tidligere år er at de to ikke har noe eget management. All presse håndteres av NRK og av dem selv. De to konsertene de har vært med på, i London og Amsterdam har gitt dem veldig mye presseomtale i utlandet.

Så jeg er ikke med premisset at finaleartistene har vært mindre synlige år enn tidligere, tvert imot faktisk, sier Malme.

Ifølge nettsiden oddschecker ligger Norge nå på en sjetteplass. Øverst logger Sverige og Italia.

— Det er absolutt ikke stille rundt årets norske bidrag. Det er ganske vanlig at det er litt rolig rett etter den norske finalen, så girer vi opp når det nærmer seg. Låten er blant annet blitt spilt på BBC, og den er blitt godt mottatt ute i Europa. At norske medier ikke kjenner sin besøkelsestid kan ikke vi klandres for, sier Malme.

- Viktig for Østerrike

Årets finale finner sted i Østerrike, etter at Conchita Wurst gikk til topps under fjorårets finale i København. Der er slagerfeberen stor.

— En finale i Eurovision Song Contest er viktig for å gjøre Østerrike kjent ute i verden. Derfor legger vi også mye energi og ressurser i å lage et godt arrangement.

Det sier Thomas Wunderbaldinger, Østerrikes ambassadør til Norge.

Kostnadsrammen for årets finale er beregnet til rundt 145 millioner norske kroner.

— Det var naturligvis litt diskusjon rundt bruken av så mye penger, men den diskusjonen er over nå. Da var det mer diskusjon rundt hvor finalen skulle være, i OL-byen Innsbruck eller i Wien. Men den største arenaen ligger i Wien, og derfor ble den valgt, sier Wunderbaldinger.

Les også

Kan vinne både for Norge og Sveits

Den sveitsiske ambassadøren til Norge, Rudolf Werner Knoblauch håper Norge vinner årets finale. Det betyr også en halv seier til Sveits, ettersom Debrah Scarlett er halvt sveitsisk.

— Sveits hadde den aller første vinneren i Eurovision for 60 år siden. Derfor håper jeg at vi skal vinne igjen, selv om det skulle bli under norsk flagg, sier han.

 1. Les også

  - Helt ubeskrivelig og ganske creepy

 2. Les også

  Hva VG kunne lært av Conchita

 3. Les også

  Seersuksess for NRK og MGP

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Uvanlig skjelven Rybak etter MGP-seieren: – Jeg klarer ikke helt å tro på dette

 2. KULTUR
  Publisert:

  Rebecca er den «ukjente» favoritten

 3. KULTUR
  Publisert:

  Nesten 1,4 millioner så Eurovision-finalen

 4. KULTUR
  Publisert:

  Abid Q. Raja mener Norge har råd til å vinne Eurovision

 5. KULTUR
  Publisert:

  NRK med et av tidenes MGP-heat

 6. KULTUR
  Publisert:

  31 ting du kanskje ikke visste om Eurovision